• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
2020'de öne çıkanlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2020 yılını geride bırakırken bu yıla Çin'den çıkıp dünyaya yayılan ve yaklaşık 2 milyon insanın ölümüne neden olan Coronavirus damgasını vurdu.

Bu yıl da öne çıkan bir diğer konu ise emperyalist ABD'nin öncülüğünde bazı arap ülkelerin Filistin davasına ihanet ederek Siyonist işgal rejimiyle anlaşması oldu.

Türkiye'de ise meydana gelen Elazığ ve İzmir depremleri, Van'daki çığ faciası ülkeyi yasan boğan olaylar oldu.

Başta Türkiye Müslümanları olmak üzere İslam alemini sevindiren bir gelişme ise Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması oldu.

2020 böyle geçti:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Libya'da Doğu Akdeniz'de yeni bir adım atıyoruz/2020-01-01

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ""2019 yılını artık geride bıraktık. Şimdi çok daha farklı bir adımla Libya'da, Doğu Akdeniz'de yeni bir adım atıyoruz. Doğu Akdeniz'de atılan bu adımla da inşallah Akdeniz'de tarihte nasıl ki Barbaros Hayrettinlerin yazdığı destanlar vardı, inşallah şimdi de yine Mehmet'imiz oralarda bu destanları yazmaya devam edecek." dedi.

Kasım Süleymani ABD saldırısında hayatını kaybetti/2020-01-03

ABD, Uluslararası Bağdat Havalimanı'ndaki Haşdi Şabi konvoyuna üç katyuşa füzesiyle saldırı düzenledi.

Saldırıda, İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü'nün komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi El Mühendis hayatını kaybetti. Ayrıca, Haşdi Şabi yönetici Muhammed Rıza Cabiri’nin de saldırıda öldüğü belirtildi.

Pentagon da Donald Trump'ın talimatı ile İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin vurulduğunu açıkladı.

İran, suikastın ardından misilleme yaparak ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esad ve Erbil üslerini füzelerle vurdu, onlarca ABD askeri öldürüldü.

TürkAkım doğal gaz boru hattı açıldı/2020-01-08

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla İstanbul'da düzenlenen törenle Rus doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledecek TürkAkım doğal gaz boru hattı 8 Ocak'ta açıldı.

Kaynak

İran Ukrayna uçağını 'yanlışlıkla' vurduğunu açıkladı/2020-01-08

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağın "yanlışlıkla" düşürülmesi nedeniyle özür diledi. Zarif, "İnsan hatası felakete yol açtı. Ölenlerin ailelerinden özür diliyoruz." açıklaması yaptı.

8 0cak'ta Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan Boeing 737 tipi yolcu uçağı düşmüş, 176 yolcudan kurtulan olmamıştı.

HÜDA PAR'dan hükümete dikkat çekici aile ve evlilik çağrısı/2020-01-15

Cumhurbaşkanı'nın evlilik hakkındaki açıklamaları üzerine gündeme gelen evlilik dışı ilişkiler, genç yaşta evlilikler ve aile yapısı ile boşanmalar hakkında yazılı açıklama yapan HÜDA PAR Kadın ve Aile İşleri Başkanlığı, yetkililerin bu çöküşe karşı sorumluluğu başkasında ararcasına sitem etmekle yetinmesinin üzüntü verici olduğuna vurgu yaptı.

Toplumun ahlaki ve manevi değerlerini temelden sarsan ve toplumsal bir travmaya dönüşen bu kötü gidişatın durdurulması ve tahribatın telafisi için altı çizilecek önerilerin ve çağrıların yer aldığı açıklamada, "Cumhurbaşkanını ve hükümeti mümkün olabilecek en hızlı şekilde harekete geçmeye davet ediyoruz." denildi.

Pakistan'da yoğun kar yağışı: 108 ölü/2020-01-15

Pakistan Ulusal Afet Yönetimi Ajansı, ülkede devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle 108 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hizbullah Cemaati Rehberi Gümüş'ten 20'nci yıldönümünde "17 Ocak" mesajı/2020-01-16

Hizbullah Cemaati'nin kurucu rehberi Hüseyin Velioğlu'nun şehadeti yıl dönümü münasebetiyle bir mesaj yayımlayan Hizbullah Cemaati Rehberi Edip Gümüş, özellikle gençlere yönelik önemli tavsiyelerde bulundu.

Gümüş'ün mesajında; İslam coğrafyasında yaşananlar, Kudüs'ün özgürlüğü, Kürt meselesi, İslam kardeşliği, aile kurumuna karşı yapılan saldırılar, programlı yaşam ve ilme yöneliş gibi konuların öne çıktığı görüldü.

Nakşibendi Şeyhi  Çevik silahlı saldırıda hayatını kaybetti/2020-01-19

Bitlis'in Güroymak (Norşin) ilçesinde yaşamış merhum Nakşibendî şeyhi Muhammed Ziyaeddin'in torunu ve bölgenin kanaat önderlerinden Şeyh Abdülkerim Çevik, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Cinayet zanlısı bir kişi olaydan sonra yakalanarak tutuklandı.

Çin'de ortaya çıkan ölümcül virüs yayılmaya devam etti/2020-01-23

Tüm dünyada korku saçan  Coronavirüs, 12 Aralık 2019'da Çin'in Wuhan şehrinde Huanan deniz ürünleri pazarından yayıldığı, kaynağın ise yarasalar olabileceği belirtildi.

Virüsün dünya çapında paniğe yol açmasının ardından Türkiye dahil bir çok ülke gerekli önlemler almaya başladı.

Kaynak

Elazığ'da 6,8 büyüklüğünde deprem: 41 ölü/ 2020-01-24

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde saat 20.55'de 6.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Depremin 6.75 km derinlikte meydana geldiği belirtildi.

Deprem Diyarbakır, Batman, Mardin, Ağrı, Şanlıurfa ve Ankara'da da hissedildi. 

Bölgede, ilk büyük depremin ardından binlerce artçı sarsıntı meydana geldi.

Deprem sonrasında enkaz altından 45 vatandaş sağ olarak kurtarıldı, 41 vatandaş da hayatını kaybetti.

Almanya'da ilk kez yeni tip Coronavirus vakası görüldü/ 2020-01-28

Bavyera eyaletinde yer alan Starnberg kasabasından bir kişide Coronavirus görüldüğü, söz konusu kişinin karantinaya alındığını, sağlık durumunun iyi olduğunu ve ailesinin dezenfekte yöntemleri hakkında bilgilendirildiği belirtildi.

İşgalci ABD Başkanı Trump, Washington'da 'Yüzyılın Planı' adlı işgal planını açıkladı/ 2020-01-28

İşgalci ABD Başkanı Terörist Donald Trump, Washington'da 'Yüzyılın Planı'nı açıkladı. Kudüs bölünmemiş bir şekilde işgalci Siyonist rejiminin olacağını ifade eden Trump, Filistin'in topraklarının iki katına çıkacağı yalanını söyledi.

ABD'nin Filistin davasını tasfiye, Filistin halkının haklarını tamamen yok sayarak siyonist işgali meşrulaştırma amacıyla hazırlamış olduğu sözde Yüzyılın Anlaşması planına karşı Filistin'de öfke günleri eylemleri başlatıldı.

Bazı yerlerde Filistinli eylemcilerle Siyonist terör çetesi arasında çatışmalar meydana geldi ve Filistinli eylemcilerden yaralananlar oldu.

HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam'dan "ihanet planına" tepki/ 2020-01-29

​İşgalci ABD'nin sözde 'barış planı' ile ilgili açıklama yapan HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, karanlık saraylarda yapılan sözde hesapların asla tutmayacağını vurgulayarak kurtuluşun direnişte olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu plan Filistin ve Kudüs için yeni oldubittiler oluşturma gayretidir/ 2020-01-29

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'in Filistin'e yönelik şer planına ilişkin, "Bu plan Filistin ve Kudüs için yeni oldubittiler oluşturma gayretidir. Bu, Filistinlilerin haklarını yok sayma ve İsrail’in işgalini meşrulaştırma planıdır." dedi.

Hizbullah Cemaatinden "Kudüs" açıklaması/ 2020-01-31

​İşgalci ABD'nin şer planına ilişkin Hizbullah Cemaatinden yapılan açıklamada, siyonist emperyalist kâfirlerin şeytani planlarının akamete uğratılması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, Hizbullah Cemaatinin Kudüs'ün özgürlüğü için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğu ifade edildi.

Dünya Sağlık Örgütü Coronavirus nedeni ile küresel acil durum ilan etti/ 2020-01-31

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Cenevre'de düzenlendiği olağanüstü oturum sonrası virüsle ilgili olarak "Uluslararası Kamu Sağlığı Acil Durumu" ilan etti. DSÖ'nün ilan ettiği küresel acil durum uyarınca ülkelerin virüsün sınırlarının dışına yayılmaması için gerekli önlemleri alması gerekiyor. DSÖ'de alınan karar tüm ülkeler için bağlayıcı bir nitelik taşıyor." ifadelerini kullandı.

Rusya’da da ilk Coronavirus vakalarına rastlandı/ 2020-01-31

Rusya hükümetinin Coronavirus nedeniyle Uzak Doğu Bölgesi’nde Çin ile olan sınırını kapatmasından sonra, ilk vakalara rastlandığı duyuruldu. Yapılan açıklamada Transbaykal ve Tümen bölgesinde iki Çin vatandaşında Coronavirus'e rastlandığı belirtildi.

Sivas Davası mağduru Ahmet Turan Kılıç 27 yıl sonra tahliye edildi/ 2020-01-31

Sivas olayları davasında aldığı idam cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına dönüştürülen ve 27 yıldır cezaevinde bulunan Ahmet Turan Kılıç'ın yakınları, 86 yaşındaki Kılıç'ın tahliyesini talep ediyordu.

Kılıç'ın Sivas olaylarına karışmadığı, hatta olaylar sırasında orada bulunmadığı belirtilmişti.

Resmî Gazete'de yayımlanan kararda Ahmet Turan Kılıç hakkında af kararı verildiği bildirildi.

 

ŞUBAT

Çin dışında ilk defa Coronavirus nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti/ 2020-02-02

Dünya Sağlık Örgütün'den yapılan açıklamada, Filipinler'de yeni tip koronavirüs nedeniyle 44 yaşındaki bir Çin vatandaşının hayatını kaybettiği belirtildi.

Coronavirus ilk kez insan vücudu dışında tespit edildi/ 2020-02-04

Çin'de ortaya çıkan koronavirüs'ün yalnızca solunum yoluyla değil, başka yollarla da bulaşabildiği keşfedildi. Bilim insanları, koronavirüs bulaşmış bir hastanın evinin kapı kolunda da virüs tespit edildiğini açıkladı.

Van'da iki çığ felaketinde 42 kişi hayatını kaybetti/2020-02-04

​Van'ın Bahçesaray ilçesinde minibüs ve iş makinesinin üzerine çığ düşmüş ve 7 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu felaketin ardından enkaz altında kalanları kurtarmaya giden ekiplerin ve vatandaşların üzerine bu kez yeni bir çığ düştü.

Bu olayda da aralarında jandarma, güvenlik korucusu, itfaiyecilerin olduğu 36 kişi hayatını kaybetti, 84 kişi yaralandı.

Van 13 göçmen donarak hayatını kaybetti/ 2020-02-09

Van'ın Çaldıran ilçesinde, 13 düzensiz göçmen donarak hayatını kaybetti.

Arakanlı mültecileri taşıyan teknenin alabora oldu 16 kişi hayatını kaybetti/ 2020-02-11

125 Arakanlıyı taşıyan teknenin Bengal Koyu'nda alabora olması sonucu en az 16 kişi hayatını kaybetti.

Myanmar ordusunun saldırıları sebebi ile 2017 yılının ağustos ayından beri Bangladeş'e 700 binden fazla Arakan Müslümanı göçmek zorunda kaldı.

"Bosna Kasabı" Mladiç öldü/ 2020-02-11

"Bosna Kasabı" olarak bilinen Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç'in Lahey'de hapishanede öldü.

Maldiç, 1992 yılında başlayan ve 3 yıl süren Bosna Savaşı'nda binlerce insanın öldürülmesinde, yüzlerce kadının ırzına geçilmesinde, yerleşim yerlerinin işgal edilmesinde ve dini mekanların yok edilmesinde etkili rol oynamıştı.

Mustafa Kemal büstüne kartopu atmanın bedeli: Okul nakli!/ 2020-02-13

​Bayburt'ta 6 Şubat'ta Gaziler İmam Hatip Ortaokulu'nda bir kız öğrencinin Mustafa Kemal büstüne kartopu atması sonucu yapılan şikayet nedeniyle öğrencinin başka okula nakledilmesi tepkiyle karşılandı.

Sosyal medya hesabı üzerinden duruma tepki gösteren baba Bilal Bilen, "Çocuk önce olayın ciddiyetinin farkına varamıyor. Sonra beden eğitimi öğretmeninden özür diliyor, 'bir daha yapmam öğretmenim' diyor. Fakat öğretmen 'Kızım benden neden özür diliyorsun? Bulabilirsen git Atatürk'ten özür dile.' diyor. Çocuğa resmen bütün yolları kapatıyor." dedi.

Bakan Pakdemirli İLKHA'nın sorularını yanıtladı/ 2020-02-14

Türkiye’nin tarım ve hayvancılık alanındaki temel stratejisi ve projeleri hakkında önemli bilgiler veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, temel hedeflerinin dünyada ve bölgede söz sahibi bir ülke olmak olduğunu vurguladı.

Suudi rejiminin hava saldırısında 30 Yemenli katledildi/ 2020-02-15

Yemen’in "El Cevf" vilayetindeki "El-Maslub" bölgesi Suudi savaş uçakları tarafından hedef alındı.

Saldırıda 30 Yemenli sivilin katledildiği açıklandı.

Yemen Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, saldırıda çok sayıda sivilin de yaralandığı belirtildi.

Avrupa'da Coronavirus kaynaklı ilk ölüm/ 2020-02-15

Fransa'nın başkenti Paris'te, yeni tip Coronavirus (Covid-19) taşıyan Çinli bir turistin ölümü, Avrupa'da ilk can kaybı olarak kayıtlara geçti.

Kaynak

İran'da ilk Coronavirus vakaları görülmeye başlandı/ 2020-02-19

İran Sağlık Bakanlığı, Kum kentinde 2 kişiye yeni tip Coronavirus bulaştığını söyledi.

Almanya'da silahlı saldırı: 11 ölü, 8 yaralı/ 2020-02-20

2 ayrı cafeye otomatik silahlarla ateş açan 2 saldırganın daha sonra otomobille kaçtıkları öğrenildi.

Polisin düzenlediği operasyonun ardından saldırganlardan biri evinde öldürüldü.

İran'daki deprem Van'ı etkiledi: 9 ölü/ 2020-02-23

İran'ın Khoy şehrinde, 5,9 büyüklüğünde meydana gelen deprem, Van'da hasar ve can kaybına neden oldu. Bazı evler yıkılırken, 9 kişi hayatını kaybetti, 21 kişi yaralandı.

Depremde yıkılan enkazın altında kalan eşini ve 4 çocuğunu kaybeden anne Nebahat Furat’ın feryadı, görenleri hüzne boğdu.

Evinin enkazında çıkardığı evlatlarının elbiselerini koklayarak gözyaşı döken acılı anne, İLKHA'ya yaptığı açıklamada yaşadıklarını unutamadığını belirtti.

Hüsnü Mübarek öldü/ 2020-02-25

​Mısır eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek 92 yaşında öldü.

Mısır'ı 30 yıl boyunca yöneten Hüsnü Mübarek, 1981-2011 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapmış, 2011 yılında halkın ayaklanmasıyla görevinden istifa etmişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan evlat nöbetindeki aileleri telefonla aradı/2020-02-26

Çocukları PKK/HDP tarafından dağa kaldırıldığı gerekçesiyle Diyarbakır' HDP il binası önünde oturma eylemi yapan aileler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 66'ıncı doğum gününü kutladı.

Erdoğan, yapılan jeste karşılık evlat nöbetindeki aileleri telefonla aradı.

Evlat nöbetindeki ailelerden Ayşegül Biçer ile telefonda konuşan Erdoğan, "Oradaki kardeşlerime Ankara'dan sevgilerimi saygılarımı iletiyorum.  Biz sizlerle gurur duyuyoruz. Sizin bu şahsiyetli ve haysiyetli mücadelenizin ne anlama geldiğini ve bundan sonra nelere muktedir olduğunu göstermesi bakımından çok önemelidir. Biz, sizlerle iftihar ediyoruz. Allah yardımcınız olsun. En uygun bir zamanda sizi ziyarete geleceğim." ifadelerini kullandı

Umre ziyaretleri durduruldu/ 2020-02-27

Suudi Arabistan, Coronavirus nedeniyle umre ziyaretlerini askıya aldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Sağlık otoritelerinin tavsiyesi ve virüsün yayılmasının önlenmesi amacıyla alınan koruyucu tedbirler kapsamında, umre ya da Mescid-i Nebevi ziyareti için Suudi Arabistan'a girişlerin geçici olarak askıya alınmasına karar verilmiştir." 

İdlib'de rejim saldırılarında 45 Türkiye askeri hayatını kaybetti/2020-02-27

Suriye rejim güçlerinin Şubat ayındaki hava saldırıları sonucu 45 asker hayatını kaybetti, 32 asker de yaralandı. Saldırılarda bir sivil de hayatını kaybetti.

​İdlib'deki saldırıya ilişkin Meclis'te bulunan 4 siyasi parti yayımladığı ortak bildiride, saldırı nedeniyle acılarının büyük olduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, İdlib'de yaşanan hava saldırısının ardından yaptığı açıklamada, "Putin'e de söyledim. Sizin orada ne işiniz var? Siz bizim önümüzden çekilin, bizi rejimle baş başa bırakın. Ona da biz çekildik diyemiyorlar. Ve menfaatleri nedir? İnanın bunu çözebilmiş değiliz. Mesele üsse bunu kurun, bunla derdimiz yok." Dedi.

HÜDA PAR'dan İdlib açıklaması/2020-02-29

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, Suriye rejiminin İdlib'de düzenlediği ve 34 askerin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

Meselenin emperyalistlere havale edilmemesi gerektiğini ve İslam coğrafyasında savaşın bir seçenek olmadığını söyleyen Sağlam, "Aslolan sulhtur! Silahsız/savaşsız çözüm mutlaka bulunmalıdır." dedi.

Sağlam, "Türkiye doğrudan muharip güç olmamak için elinden gelen bütün çabayı sarf etmeli, diplomasi ve diyalog kanalları sonuna kadar zorlanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Taliban: Afganistan'daki ABD işgalini sona erdirecek bir anlaşmaya varıldı/2020-02-29

İşgalci ABD ve NATO güçleri,  Taliban'ın varılan anlaşmanın şartlarına uyması halinde 14 ay içerisinde Afganistan'dan çekilecek. Taliban, yaptığı açıklamada, 19 yıllık mücadelenin ardından bu zafere vardıklarını vurguladı.

ABD'de Coronavirus'ten ilk ölüm gerçekleşti/2020-02-29

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan ve ABD’ye de sıçrayan Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle ülkede ilk ölüm vakası gerçekleşti.

 

MART

Türkiye, Suriye rejiminin 2 uçağını düşürdü/2020-03-01

Millî Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye rejimine ait 2 uçağın düşürüldüğü, 3 hava savunma sisteminin de imha edildiği belirtildi.

İdlib'de ateşkes sağlandı/ 2020-03-05

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı ortak basın açıklamasında İdlib'de ateşkesin sağlandığını belirtti.

Erdoğan,  "Ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için çalışmalarımız sürecektir. İhtiyaç sahibi Suriyelilere yardım için birlikte çalışacağız. Türkiye bu süreçte rejimin yapabileceği her türlü saldırıya tüm gücüyle cevap verme hakkını saklı tutacaktır." dedi.

Varılan ortak mutabakatın maddelerini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu okudu.

Maddeler şöyle:

1-İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 tarihinde saat 00:01’den itibaren durdurulacaktır.

2- M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. Güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller  Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Savunma BAkanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacaktır.

3-Türk ve Rus ortak devriyeleri, 15 Mart'ta 2020  tarihinde M4 karayolunun Trumba’dan  Ain Al Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.

İLKHA'nın drone kamerasından Hasankeyf’in sular altında kalışının aşamaları/ 2020-03-10

Mezopotamya medeniyetlerinin başkenti, insanlığın beşiği antik kent Hasankeyf’in dönüşüm süreci, zaman zaman İLKHA tarafından drone ile kayda alındı.

13 Nisan 2018, 28 Ocak 2020, 17 Şubat 2020, 27 Şubat 2020 ve 9 Mart 2020’de kayda alınan görüntüler, Hasaykeyf’in sular altında kalışını aşama aşama gösteriyor.

Her biri geniş bir bina büyüklüğündeki tarihi köprünün şimdilerde tamamen sulara gömüldüğü görülürken boş evler adeta bir hayalet şehri andırıyor.

Türkiye'de ilk Coronavirus vakası tespit edildi/ 2020-03-11

Türkiye'de ilk Corona virüs vakasının göründüğünü belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 şüphesiyle tedavi altına alınan bir hastanın yapılan test sonucunun pozitif çıktığını belirtti.

Koca, " Hastanın virüsü, Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler gözetim altındadır." dedi.

WHO, Corona virüsü salgınını pandemi ilan etti/ 2020-03-11

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Corona virüsü salgınının "pandemi" kategorisine alındığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bir hastalığın pandemi kategorisine girmesi için üç kriterin yerine gelmiş olması gerekiyor. Yeni bir virüs olması, insanlara kolayca bulaşması ve sürekli biçimde insandan insana bulaşması.

"Corona virüs laboratuvar ortamında üretilmedi"/ 2020-03-19

Columbia Üniversitesi, Edinburgh Üniversitesi ve Sydney Üniversitesinden araştırmacılar, Corona virüsün laboratuvar ortamında üretilmediğini, virüsün (Covid-19) doğal kökenlerinin bulunduğunu ve tamamen evrim yoluyla oluştuğunu açıkladı.

Nature Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada, Kovid-19 ile ilgili ortak genom dizisi verilerinin ve benzeri virüslerin kapsamlı bir şekilde analiz edildiği, çıkan sonuçların virüsün yapay olarak veya laboratuvar ortamında üretildiğine dair hiçbir belirti göstermediği bildirildi

Coronavirus nedeniyle Cuma günü camilerin kapatılması kararlaştırıldı/ 2020-03-19

Diyanet İşleri Başkanlığı, Coronavirus önlemleri kapsamında yayınladığı genelge uyarınca, cuma günü ve kandil gecesi camilerin kapalı olacağını açıkladı.

Genelgede; İslam’ın ana gayelerinden birinin insanın can güvenliğini sağlamak olduğunu ve İslam hukukunun, zararı önlemek fayda sağlamaktan daha önemlidir, temel ilkesine dikkat çekildi.

Türkiye'de Covid-19 kaynaklı ilk ölüm kayıtlara geçti/ 2020-03-17

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'de Coronavirus kaynaklı ilk ölümü şöyle duyurmuştu:

Geç saatlerde bulunmam planlı bir toplantı değil, özel bir durum nedeniyledir. Bu gece sizi ve halkımızı üzen bir haberi, aynı üzüntüyü hissederek bildireceğim. Bu cümleyi bu toplumun sağlık bakanı  olmak yanında bir hekim olarak kurmak istiyorum. Koronavirüsle mücadelemizde bugün ilk kez bir hastamı kaybettim.

Koca, "7 gün önce size ilk vakayı bildirmiştim. Coronavirus hakkında araştırmalar bize çok şey öğretmiş durumda. Virüs solunum yoluyla buluşuyor. Kalabalık ortamlar en riskli ortamlar. Virüsün farklı yaşlı grupları üzerindeki etkisi. Çocuklar ve gençler virüsü kolayca kapabiliyor fakat nadiren görülebiliyor. Ölüme neredeyse rastlanmıyor. Sonuç yaşın ilerlemesine bağlı olarak değişebiliyor." dedi.

Rusya'da Coronavirüs kaynaklı ilk ölüm vakası gerçekleşti/ 2020-03-19

Rusya Corona virüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezi'nden yapılan açıklamada, başkent Moskova'da, ilk kez 79 yaşındaki bir kadının Coronavirüs nedeniyle öldüğü belirtildi.

Peygamber Sevdalıları tüm etkinliklerini erteledi/ 2020-03-21

Coronavirus salgınından dolayı tüm toplu organizasyonlar iptal veya ileri tarihlere ertelenirken Peygamber Sevdalıları Vakfı da her yıl düzenlenen Peygamberi Anma ve Sünnetini Yaşama temalı etkinliklerinin yapılmayacağını duyurdu.

"Musibetler bizi tövbe ve istiğfara çağırıyor"/ 2020-03-21

İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Mehmet Şenlik, "Özellikle umumi olan musibetten sağ salim kurtulmak için Ümmet-i İslam'a çok çok dua etmemiz gerekir. Dua edelim, Kur'an okuyalım, ağlayalım. Rabbimize tövbe edelim. Bu musibetler bizi tövbeye ve istiğfara çağırıyor." dedi.

Allah-u Teâlâ'nın, zaman zaman insanların uyanması, kendisine gelmesi, düzelmesi ve tekrardan ona yönelmesi için bu tür musibetleri gönderdiğinin altını çizen Şenlik, "Eğer biz düzelmez ve bu mesajı almaz isek Allah-u Teâlâ, bu musibetin daha ağırını gönderebilir. Nitekim geçmişte birçok kavim bu gibi uyarılarla uyanmış ve düzelmiştir. Uyanmayanlar ise daha ağırı ve en kötüsü ile helak olup gitmişlerdir. Rabbim bizi ibret alanlardan eylesin." diye belirtti.

Türkiye'de salgın nedeniyle uzaktan eğitim başladı/ 2020-03-23

Coronavirus nedeniyle okulların tatil edilmesinin ardından başlatılan uzaktan eğitim başladı, ilk dersi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk verdi.

8 belediyeye kayyum atandı/ 2020-03-24

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Batman Belediye Başkanı Mehmet Demir, Diyarbakır Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Diyarbakır Eğil Belediye Başkanı Mustafa Akkul, Diyarbakır Lice Belediye Başkanı Tarık Mercan, Diyarbakır Silvan Belediye Başkanı Naşide Toprak, Bitlis Güroymak Belediye Başkanı Hikmet Taşdemir, Iğdır Halfeti Belde Belediye Başkanı Hasan Safa, Siirt Gökçebağ Belde Belediye Başkanı Serhat Çiçek, Anayasa'nın 127. maddesi ile Belediye Kanunu'nun 47. maddesi gereğince görevden uzaklaştırıldı.

Batman Belediye Başkan Vekilliğine Batman Valisi Hulusi Şahin, Diyarbakır Valiliğince Ergani Belediye Başkan Vekilliğine Ergani Kaymakam Vekili Abdulselam Öztürk, Eğil Belediye Başkan Vekilliğine Eğil Kaymakamı İdris Arslan, Lice Belediye Başkan Vekilliğine Lice Kaymakamı Cevdet Bakkal, Silvan Belediye Başkan Vekilliğine Silvan Kaymakamı Mehmet Uslu, Bitlis Valiliğince Güroymak Belediye Başkan Vekilliğine Güroymak Kaymakamı Muhammet Furkan Sancaktutar, Iğdır Valiliğince Halfeli Belde Belediye Başkan Vekilliğine Karakoyunlu Kaymakamı Lütfullah Göktaş, Siirt Valiliğince Gökçebağ Belde Belediye Başkan Vekilliğine Kurtalan Kaymakamı İhsan Emre Aydın görevlendirildi.

Suudi Arabistan'da Coronavirus kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti/2020-03-24

Suudi rejimi Sağlık Bakanlığı, ülkede ikamet eden bir Afgan'ın hayatını kaybetmesiyle ülkede Coronavirus kaynaklı ilk ölümün meydana geldiğini bildirdi.

İLKHA çalışanlarından #EvdeKal çağrılarına destek/2020-03-25

Türkiye’de de etkili olan Coronavirus nedeniyle yetkililer ve alimler de virüsün daha fazla yayılmasının önüne geçmek için evde kalınması çağrısını sık sık yapıyor.

İLKHA çalışanları da bu kapsamda işlerini evden yürütmeye başladı.

Çektikleri video ile #EvdeKal çağrılarına uyduklarını belirten İLKHA çalışanları, böylece Coronavirus’e yakalanma veya başkalarına bulaştırma riskini en aza indirdiklerini vurguladı.

Newsweek: Salgın hastalığının çözümünü Muhammed Peygamber 1400 yıl önce verdi/2020-03-26

Rice Üniversitesi Sosyoloji bölümünde çalışan bilim insanı Dr. Craig Considine, ABD'nin ünlü dergilerinden olan Newsweek'te Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Coronavirusün, henüz bir ilacı bulunmazken, salgından kurtulmak isteyenlerin sadece duaya sığınmalarıyla ilgili bir yazı kaleme aldı.

Considine, "Duanın gücü tek başına coronavirus gibi bir pandemiği durdurabilir mi?" başlıklı makalesinde Hazretti Muhammed'in (Sallahu Aleyhi Vesellem) bu konuda farklı düşündüğünü, Hazreti Muhammed'in, aynı zamanda insanların salgın hastalıklardan korunması için onları hijyen kurallarına uymaları konusunda sürekli teşvik ettiğini vurguladı.

Hizbullah Cemaati Rehberi Gümüş'ten Coronavirus mesajı/ 2020-03-26

​Dünyayı etkisi altına alan Coronavirus ile ilgili bir mesaj yayımlayan Hizbullah Cemaati Rehberi Edip Gümüş, önemli tavsiyelerde bulundu.

Gümüş, krizin fırsata dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, Allah'ı razı edecek davranışlarda bulunulması gerektiğini ifade etti.

Gümüş mesajında mümkün olduğunca evden çıkılmaması ve uzmanların tavsiyelerine uyulması gerektiğini hatırlatarak, bu süre zarfında bireysel veya aile olarak okuma, ibadet etme ve dua etme tavsiyesinde bulundu.

HDP’den akla ziyan Covid-19 anonsu: Hükümet istiyor ki Kürt halkı ölsün!/ 2020-03-29

Yetkililer başta olmak üzere tüm kesimlerden de "evde kal" çağrıları yapılıyor. Ancak HDP’den yapılan "evde kal" çağrısı, "Bu kadar olmaz" dedirten cinsten.  

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ve beraberindekiler, sokak aralarında okudukları bildiride "Hükümet istiyor ki Kürt halkı ölsün, ama biz Kürt halkının ölmesini istemiyoruz." ifadelerini kullandılar.

Okunan bildiride şu ifadeler kullanıldı:

Değerli halkımız; biz Diyarbakır gençliği adına size çağrıda bulunuyoruz: Coronavirus bütün dünyaya yayılmış. Bizler birbirimizden virüs kapıyoruz, virüsü kapanlar da kendi etraflarına bulaştırıyorlar. Hükümet burası için tedbir almıyor, aldığı tedbirler de çok yetersizdir. Bizim hem kendimizi hem ailemizi hem de halkımızı korumamız lazım. Dışarı çıkmamalıyız. Ellerimizi sık sık sabunla yıkayıp elimize kolonya dökmeliyiz. Bizim kucaklaşmamamız gerekir ve tokalaşmamamız gerekir. Unutmayın bizim ve halkımızın korunması elimizdedir. Evlerinizden çıkmayın. Hükümet istiyor ki Kürt halkı ölsün, ama biz Kürt halkının ölmesini istemiyoruz. Siz de istemeyin ki toplumunuza zarar dokunmasın.

 

NİSAN

PKK Diyarbakır'da 5 orman işçisini katletti/2020-04-08

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Güleç köyü mevkiinde düzenlenen saldırıda 5 orman işçisi hayatını kaybederken olay yeri görüntüleri PKK vahşetini bir kez daha gözler önüne serdi.

5 kişilik orman işçisini taşıyan araç, Kulp ilçesinin Güleç köyü mevkiinde geçişi sırasında yere önceden döşenen patlayıcı infilak etti.

Büyük bir tesirle infilak eden patlayıcı nedeniyle araçta bulunan Akçasır köyünden Sedat Hazar ve Burhan isimli 2 kişi ile İnkaya köyünden Ali Yıldız ve Hacı Akdeniz isimli işçiler olay yerinde hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun istifası kabul edilmedi/2020-04-12

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Coronavirus önlemleri kapsamında hafta sonu sokağa çıkma yasağını son saatlerde duyurmuş, bu durum halkın market ve fırınların önünde büyük kalabalıklar oluşturmasına neden olmuştu.

Bu durumdan kendini sorumlu tutan Bakan Soylu, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanım beni bağışlasın. Onurla yürüttüğüm İçişleri Bakanlığı görevimden ayrılıyorum. Tüm dostlara, mesai arkadaşlarıma Allah’a ısmarladık. Allah Milletimizi korusun, saygılarımla." dedi.

Ardından bir açıklama yapan İletişim Başkanlığı da "Sayın Bakanımız istifa talebini sayın Cumhurbaşkanımıza sunmuş, Cumhurbaşkanımız, bu talebi uygun bulmadığını kendisine ifade etmiştir.. İçişleri Bakanımızın istifası kabul edilmemiştir. Kendisi görevine devam edecektir." ifadelerini kullandı.

On binlerce kişinin tahliye olacağı infaz düzenlemesi Meclis'ten geçerek yasalaştı/2020-04-14

AK Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Yasayla 90 bin kişiye tahliye yolu açıldı. Ayrıca cezaların infazında yarı oranında indirime gidildi.

Ali Şeflek Hoca, en zor dönemlerde uğruna mücadele ettiği Kur’an'ı okurken vefat etti/2020-04-30

Ezanların Türkçe okutulduğu, camilerin ahıra çevrildiği, Kur’an-ı okumak ve okutmanın yasak olduğu Cumhuriyet döneminin en zor günlerinde Kur’an hizmeti yapan Ali Şeflek Hoca, Aydın'ın Nazilli ilçesinde 94 yaşında Kur’an-ı okurken vefat etti.

MAYIS

Coronavirüs tedavisi gören İlahiyatçı Ömer Döngeloğlu vefat etti/2020-05-03

Başakşehir’de hastanede yeni tip Coronavirüs tedavisi gören İlahiyatçı Yazar Ömer Döngeloğlu hayatını kaybetti.

Döngeloğlu, Ramazan ayında, iftar, sahur ve özel dini günlerde paylaştığı İslami bilgiler ile Müslümanların bilgilenmesi ve faydalanması adına yaptığı programlar ile biliniyordu.

İran savaş gemisindeki kazada 19 kişi öldü/2020-05-10

İran Ordusu Deniz Kuvvetleri'nden yapılan yazılı açıklamada, "10 Mayıs Pazar akşamı, Cask ve Çabahar karasularında bir dizi donanma gemisi deniz eğitimi yaparken 'Konarek' savaş gemisi kaza geçirdi." denildi.

Açıklamada, Umman Denizi'nde yaşanan kazada 19 kişinin hayatını kaybettiği, 15 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Türkiye'de "kontrollü sosyal hayat" başladı/2020-05-11

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kontrollü sosyal hayat döneminin başladığını belirterek, "Virüse karşı mücadelede bu yeni durumun kuralları, tedbirleri olmalıdır ‘kontrollü sosyal hayat’ bunların bir özetidir. Yeni yaşam biçimidir, özgür ama tedbirli bir hayat tarzına geçiyoruz." Dedi.

Vefa Sosyal Destek Grubuna saldırı: 2 kişi hayatını kaybetti/2020-05-12

Van'ın Özalp ilçesinde karantinaya alınan mahalleye yardım dağıttıktan sonra ilçe merkezine dönen Vefa Sosyal Destek Grubuna ait araca kimliği belirsiz kişiler tarafından uzun namlulu silahlarla ateş edildi. Olayda 2 kişi hayatını kaybetti.

Molla Emin Varol vefat etti/2020-05-19

Mehmet Beşir Varol'un (Seyda Mele Mizgin) babası bölgenin tanınmış âlimlerinden Molla Emin Varol (90), Batman'da Covid-19 tedavisi gördüğü hastanede, Kadir Gecesine girildiği ilk dakikalarda Hakk'ın rahmetine kavuştu.

Müslümanlar Ramazan bayramına buruk girdi/2020-05-24

"Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş" olan Ramazan ayını Covid-19 salgınının gölgesinde geçiren Müslümanlar, bayrama da eski alışkanlıklarından uzak girdi.

Hayatın her alanında yeni alışkanlıklara neden olan Covid-19 salgını nedeniyle Ramazan Bayramı bu sene buruk bir sevinçle idrak edildi.

Güney Sudan'da kabile çatışması: Yüzlerce ölü/2020-05-21

Lou Nuer ve Murle grupları arasındaki çatışmalar Pieri kasabasında ve çevresinde başlamıştı. O günden bu yana yüzlerce kişinin öldüğü, bir o kadar kişinin yaralandığı, binlerce kişinin de yerinden olduğu kaydedildi.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC) bugün yaptığı açıklamada, üç yardım çalışanlarının da dahil olmak üzere yüzlerce sivilin kabile çatışmasında öldürüldüğünü doğruladı.

Ölü sayısının 300'e yakın olduğu belirtildi.

Cami hoparlörlerinden "Çav Bella" çalındı/2020-05-20

İzmir’de birçok ilçedeki camilerin hoparlöründen "Çav Bella" çalındı.

Yaşanan olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında sabotajı sosyal medya hesabında paylaşan CHP İzmir eski İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir gözaltına alınmasının ardından tutuklanmış daha sonra serbest bırakılmıştı.

Olayın ardından Diyanet İşler Başkanı Ali Erbaş başta olmak üzere vatandaşlar tepki gösterdi.

Eski Genelkurmay Başkanı Karadayı öldü/2020-05-26

Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay Başkanı olarak "postmodern darbe" olarak tarihe geçen ve "Etkileri gerekirse bin yıl sürecek" denilen 28 Şubat 1997'deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına katıldı. Toplantıdan, tarihe "postmodern darbe" olarak geçecek 4 maddelik bildiri çıktı.

Coronavirus nedeniyle kapatılan camiler yeniden açıldı/2020-05-29

Coronavirus salgını sebebiyle toplu ibadete ara verilen Türkiye'de, yaklaşık 3 aylık bir aranın ardından 29 Mayıs'ta Cuma namazı için cami avluları ve meydanlar dolup taştı.

Cuma namazını yeniden cemaatle kılmanın büyük sevinç ve heyecanını yaşayan Müslümanlar, alınan tedbirler kapsamında maske ve seccadeleriyle Cuma namazı için belirlenen yere geldiler. Ekiplerin yönlendirmesiyle alana giren Müslümanlar sosyal mesafe kuralına uyarak saf tuttu.

Okunan hutbede,  tekrar bir araya gelerek namaz kılmayı kendilerine nasip eden Allah'a hamd edildi.

Türkiye geneli okutulan "Hamdolsun Rabbimize" başlıklı hutbede şu ifadelere dikkat çekildi.

Siyahi Floyd'un polis tarafından öldürülmesi ABD'yi karıştırdı/2020-05-27

ABD'nin Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd'un hayatını kaybetmesinin ardından ülkenin birçok eyaletinde protestolar düzenlendi.

Protestocular ile polisler arasında zaman zaman şiddetli anlar yaşandı. İlerleyen günlerdeki bazı protestolarda 2 gösterici hayatını kaybetmişti.

Göstericiler "beni vurma" ve "nefes alamıyorum" şeklinde sloganları atarken, polis şiddetini kınayan pankartlar taşıdılar.

Ülkede düzenlenen protestolarda binlerce gösterici gözaltına alındı. Gösteriler İngiltere, Brezilya, Meksika, Almanya gibi ülkelere de sıçramıştı.

46 yaşındaki siyahi George Floyd, bir polis memurunun yaklaşık 10 dakika boyunca boynunda bir dizini sıkıca bastırmasının ardından nefes alamayarak hayatını kaybetti. Floyd, o anlarda defalarca "nefes alamıyorum" diye seslenmeye çalışıyordu.

"Nefes alamıyorum" sözü New York'un Staten Island bölgesinde siyahi Eric Garner'ın 2014'te bir polis tarafından boğularak öldürülmeden önce defalarca söylediği şeydi.

Mescid-i Aksa 70 gün sonra tekrar ibadete açıldı/2020-05-31

 

İslami Vakıflar Dairesi tarafından 70 gün kapatıldıktan sonra, yasağın kaldırılmasıyla beraber, Kudüs şehrinden ve çevresinden gelen binlerce insan mukaddes El Aksa Camii'nde sabah namazını kıldı.

Aksa Camii, yeni tip Coronavirus’ün yayılması sonrası tedbir amaçlı olarak, iki aydan fazla bir süre kapandıktan sonra saat 03: 30'da ibadete açıldı.

Binlerce Filistinli, Mescid-i Aksa’nın kapılarından tekbirler eşliğinde girdi. Sosyal mesafe kuralına uyulabilmesi ve Coronavirus’ün yayılmaması için Mescidin tüm bölümleri açıldı.

Ezana saygısızlık yaptığı için uyardığı kişi tarafından öldürüldü/ 2020-05-31

Ankara'da Barış Çakan isimli kişi, bıçakla öldürülmüş, olayın ardından sosyal medya üzerinden kasıtlı ve yanlış iddialar paylaşılmış ve Çakan'ın Kürtçe müzik dinlediği için öldürüldüğü iddia edilmişti.

Ancak tam aksine Çakan ve arkadaşının,  şüphelileri araç içinde ezan okunması nedeniyle yüksek sesle ve etrafı rahatsız edecek tarzda müzik dinlememeleri konusunda ikazda bulunması üzerine tartışma çıktığı ve Çakan'ın bunun üzerine öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.

Cinayetin ardından İLKHA'ya konuşan Barış Çakan'ın babası Nihat Çakan, olayı şöyle anlatmıştı: "Oğlumun arkadaşı olayı şöyle aktardı: ‘Barış’ı çağırdıktan sonra gidip bir sigara içtik. O esnada 3 şahıs da bir arabada yan tarafımıza geldiler. Arabada müzik dinliyordular. O esnada ezanın okunmasıyla arabadakilere ‘ezan hürmetine müziği kısın.’ dedim.’ Onlar da ‘dinimizi bize mi öğreteceksin?’ deyip kavgaya başlıyor. Kavga olunca Barış’ın arkadaşı kaçıyor. 3 şahıs beraber Barış’ı dövdükten sonra bıçaklıyorlar." 

HAZİRAN

Filistin İslami Cihad Hareketi Lideri Ramazan Abdullah Şallah vefat etti/2020-06-07

Bir süredir hastanede tedavi gören Şallah’ın vefat haberini yaptığı yazılı açıklamayla duyuran İslami Cihad Hareketi, "Büyük Ulusal Lider Ramazan Abdullah Şallah, yakalandığı amansız hastalığa yenik düşerek hayatını kaybetmiştir." ifadesine yer verdi.

Şallah'ın büyük bir lider olduğu belirtilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

İslami Cihad Hareketi’nin kuruluşundan bu yana mücadelesine tanıklık ediyor, onun 20 yıldan fazla ortaya koyduğu liderliğini ve milli duruşunu onur ve şerefle hatırlıyoruz. O, emanete en güzel şekilde sahip çıktı ve cihat bayrağını hep yüksekte tuttu. Filistin direnişine, Kudüs’e, Arap ve İslam kimliğine hep sahip çıktı.

Antik Hasankeyf  "yeni çehresiyle" de cezbediyor/2020-06-09

Mezopotamya medeniyetlerinin başkenti, insanlığın beşiği antik kent Hasankeyf’in dönüşüm süreci, Ilısu Barajının su tutmaya başlamasından itibaren her aşamada İLKHA tarafından havadan görüntü ile kayda alındı.

Hasankeyf’in yeni çehresi de drone ile kayda alınırken  İlçe Kaymakamı Haluk Koç, İLKHA’ya yaptığı açıklamada Hasankeyf’in bugünü ve geleceğini anlattı.

Kaymakam Koç, ilçede yakın zamanda tekne turlarının yapılacağını, tarihi yerleri ziyarete açmayı planladıklarını belirtti. Gelecekte Hasankeyf'in çok önemli bir turizm beldesi olacağına dikkat çeken Koç, ilçenin Güneydoğu’daki incisi olacağını vurguladı.

ÖSYM'nin skandal YKS sorusuna tepki/2020-06-27

ÖSYM’nin YKS'ye giren adaylara, cinsi sapkınlığa verdiği destekle bilinen Mabel Matiz adlı şarkıcıyı sorması tepkilere neden oldu.

Yazar Sema Maraşlı, "Örnek gösterecek kimseyi bulamadınız mı? Ne yapmaya çalışıyorsunuz?" diye sordu.

TEMMUZ

Sakarya'da  havai fişek faciası: 3 asker 10 kişi hayatını kaybetti/2020-07-03

​Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında patlama meydana gelmiş, 7 kişi hayatını kaybetmişti.

Olayın ardından infilak etmeyen havai fişekler ve patlayıcılar kamyonla taşınırken bir patlama daha yaşanmış ve 3 asker hayatını kaybetmiş, 11 jandarma ve kamyon şoförü yaralanmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kamyonda 1,5 ton patlayıcının bulunduğunu ifade etmişti.

Ayasofya Camii 86 yıl sonra ibadete açıldı/2020-07-24

8 Temmuz 2020'de Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

Böylece Ayasofya'da ibadetin yolu da açılmış oldu.

Danıştay'ın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu ve Ayasofya'nın tapu belgesinde cami vasfı ile tescilli olduğu, bunun değiştirilemeyeceği vurgulandı.

Vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varıldığı belirtilen gerekçede, "Kadimden beri korunan Vakfa ait taşınmaz ve hakların, istifadesine bırakıldığı toplum tarafından kullanılmasına engel olunamaz." ifadesine dikkat çekildi.

Kararın ardından Millete sesleniş konuşması yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Böylece Ayasofya, 86 yıl aradan sonra yeniden, Fatih Sultan Mehmet Han'ın vakfiyesinde belirttiği şekilde cami olarak hizmet vermeye başlayabilecektir." dedi.

İnsanlığın ortak mirası Ayasofya, yeni statüsüyle herkesi kucaklamaya, çok daha samimi, çok daha özgün şekilde devam edeceğini belirten Erdoğan, tüm camilerde olduğu gibi, Ayasofya'nın kapıları da yerli ve yabancı, Müslim ve gayrimüslim herkese sonuna kadar açık olacağını söyledi.

Ayasofya Camii 86 yıl aradan sonra 24 Temmuz 2020'de kılınan Cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı. İlk Cuma namazı, yurt içi ve yurtdışından gelenlerin katılımıyla büyük bir heyecan ile kılındı.

Cuma namazına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir çok davetli katıldı. Ayasofya Camii'ne sınırlı sayıda kişinin alınması nedeniyle binlerce kişi dışarıda namaz kıldı. Halkın yoğun teveccühü nedeniyle kilometrelerce uzunlukta saflar oluştu.

Cuma namazı öncesi Kur'an-ı Kerim tilavet edildi, dualar edildi. Ezan öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan da Kur'an-ı Kerim tilavet etti. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın duasının ardından Ayasofya Camii'nin her 4 minaresindeki müezzinler ayrı ayrı ezan okudu.

Okunan ezanın ardından Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ı elindeki kılıçla hutbeyi okumak üzere minbere çıktı.

Erbaş, hutbesinde bugünün çok önemli bir gün olduğuna dikkat çekerek önemli mesajlar verdi.

İLKHA'nın eski çalışanı serinlemek için girdiği denizde hayatını kaybetti/2020-07-14

​Hatay'ın Samandağ ilçesinde serinlemek için denize giren TRT çalışanı Ahmet Salim Çakar, Rip akıntısına kapılması sonucu boğularak hayatını kaybetti.

Evli ve bir kız çocuğu olan Çakar, İlke Haber Ajansı'nın (İLKHA) İngilizce servisinde uzun bir müddet görev almıştı.

Van Gölü’nde göçmen faciası/2020-07-25

Gevaş ilçesi Altınsaç Mahallesi'nden 27 Haziran 2020'de Van Gölü’ne açılan ve içinde yaklaşık 60'ı aşkın göçmenin bulunduğu tekne batmıştı.

Yaklaşık bir ay boyunca Çarpanak Adası açıklarında yapılan aramaya; Jandarma İç Güvenlik Timleri, Su Altı Arama Kurtarma (SAK), Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ile Sahil Güvenlik ekipleri ROW cihazlarıyla katıldı.

Yapılan aramalar neticesinde yabancı uyruklu oldukları değerlendirilen  61 göçmenin cesedine ulaşıldı.

Sosyal medya düzenlemesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi/2020-07-29

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Teklifle büyük sosyal medya şirketlerine, başta temsilcilik açmak olmak üzere yeni yükümlülük ve yaptırımlar getirildi.

Teklifle, internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses ve konum gibi içerik oluşturan gerçek veya tüzel kişiler, "sosyal ağ sağlayıcı" olarak tanımlanacak.

İdari para cezaları, elektronik posta veya diğer iletişim araçlarıyla da bildirilebilecek.

Teklifle, yükümlülüğünü yerine getirmeyen yer sağlayıcılarına verilebilen idari para cezası 10 milyon liraya kadar artırılacak.

Düzenlemeyle, suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması sağlanacak.

İçeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının gereği, en geç 4 saat içinde yerine getirilecek.

Teklife göre, Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirleyecek. Sosyal ağ sağlayıcı bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini BTK'ya bildirecek.

Sosyal ağ sağlayıcı, Türkiye'deki kullanıcıların verilerini Türkiye'de barındırma yönünde gerekli tedbirleri alacak.

AĞUSTOS

Beyrut Limanı'nda büyük patlama: Yaklaşık 200 ölü/2020-08-04

4 Ağustos 2020'de Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki limandaki bir depoda 6 yıldır tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitrat infilak etti. Patlamanın sabotaj mı olduğu yoksa ihmalden mi kaynaklandığı bir türlü kesinleşmedi.

Patlama o kadar şiddetliydi ki şok dalgaları kilometrelerce öteye sirayet etti. Oluşan duman tüm Beyrut'tan görüldü.

Patlamada şehrin yarısının kısmen veya tamamen tahrip olurken yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetti, 6 bini aşkın kişi yaralandı, yüzbinlerce kişi yerinden oldu.

Patlamanın 4,5 büyüklüğündeki bir titremeye eşit olduğu kaydedildi.

Patlamadan kaynaklanan toplam hasarın yaklaşık 20 milyar dolar olduğu belirtildi.

Patlamadan sonra hükümet istifa etti. Ülke genelinde düzenlenen protestolar nedeniyle bir polis öldü, yüzlerce gösterici yaralandı.

Fesih Güler Hoca vefat etti/2020-08-18

Ömrünü İslam'a ve İslami hizmetlere adayan Fesih Güler vefat etti.

İslami hizmetlerdeki fedakarlığı ve güzel ahlakıyla bilinen Fesih Güler, bir süredir Diyarbakır Memorial Hastanesi'nde Covid-19 tedavisi görüyordu.

Güler'in naaşı Çınar Merkez Mezarlığından defnedildi.

Hizbullah Cemaati Rehberi Edip Gümüş de Güler'in vefatının ardından taziye mesajı yayımladı. Gümüş, mesajında, "Hacı Hüseyin ve Hacı Pirozê'nin oğlu, Nesih ve Nuri'nin kardeşi, Nezir'in ağabeyi, Cemal ve Hüseyin'in babası, Edib'in ciğerinin bir parçası idin Aziz Fesih Hoca kardeşim. Rabbim! Biz ondan razı idik. Sen de ondan razı ol. Onu cennetlerinde ağırla ve cennetlerinde sevdikleri ile bir araya getir." dedi.

 

Karadeniz'de doğalgaz bulundu/2020-08-21

Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğalgaz müjdesini şöyle verdi:  "Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih Sondaj Gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 Kuyusu’ndaki sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda. Hedefimiz, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır."

Erdoğan, 17 Ekim 2020'de yaptığı bir açıklamada ise bulunan doğalgaz rezervinin 320'den 405 milyar metreküpe yükseldiğini açıklamıştı.

Haçlı terörist ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı/ 2020-08-27

Yeni Zelanda'da 2 camiye düzenlediği silahlı saldırıda 51 Müslümanı şehit eden terörist Brenton Tarrant, 51 cinayet, 40 ayrı cinayete teşebbüs ve terörizm suçundan, şartlı tahliye olmaksızın müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Beyaz ırkın üstünlüğünü savunan terörist Tarrant, Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019'da cuma namazında otomatik silahlarla saldırıda bulunmuş, saldırıda 51 Müslüman şehid olmuş, 49 kişi ise yaralanmıştı. 

Diyarbakır annelerinin evlat nöbeti birinci yılını geride bıraktı/ 2020-09-03

22 Ağustos 2019'da Hacire Akar'ın başlattığı 4 günlük mücadele neticesinde oğluna kavuşmasıyla hareketlenen evlat nöbeti 3 Eylül 2019'da diğer ailelerin katılımlarıyla bugüne kadar devam etti.

Yüreği evlat hasreti ile yanan annelerin başlattığı oturma eylemi; yaz, kış, Coronavirus salgını demeden tam bir yıl boyunca devam etti ve ediyor.

HDP'liler tarafından engellenmeye çalışılan, tehdit ve tacizlere maruz kalan acılı aileler, çocuklarını almakta ısrar etti, bekleyişlerini sürdürdü.

Bu süre içerisinde yaklaşık 20 aile çocuğuna kavuşurken 200'ye yakın aile evlat nöbetine katılım gösterdi.

EYLÜL

Ortaköy saldırganına 40 kez ağırlaştırılmış müebbet/ 2020-09-07

Reina’da 2017 yılbaşı gecesinde gerçekleşen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin görülen davada saldırgan Abdulkadir Masharipov, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Kasten öldürme" suçlarından 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Masharipov, diğer suçlardan ise 1368 yıl hapis cezasına çarptırıldı.                           

Kürtçe ödev verdiği için işine son verildi/ 2020-09-18

İstanbul Ticaret Üniversitesi Tarih Bölümünde görev yapan öğretim üyesi Dr. Bekir Tank, öğrencilerine 13 Ocak 2017 tarihinde "İstiklal Marşı" ve "Gençliğe Hitabe" metinlerinin Kürtçe'ye çevrilmesi ödevi verdi. Ödevi gece yarısı sisteme yükleyen Tank, gece 3 sularında üniversite yönetiminden aranarak söz konusu ödevi kaldırması talebinde bulunuldu.

Yaşanan gelişme sonrasında hakkında soruşturma açılan Tank, resmi olarak öğretim üyesi olmasına rağmen sözleşmesinin sona erdiği 31 Ağustos 2020 tarihine kadar hiçbir derse girilmesine izin verilmedi. 31 Ağustos 2020'de sözleşmesi biten Tank, üniversite yönetimi tarafından sözleşmesi yenilenmeyerek işine son verildi.

Yaşanan süreç ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Dr. Bekir Tank, verdiği ödev sebebiyle üniversite yönetimi tarafından bölücülükle suçlandığını söyledi.

Tank, şu ifadeleri kullandı:

Amacım Türk-Kürt öğrenciler arasında doğrudan bir temas, doğrudan bir sıcak ilişki oluşturmalarını sağlamaktı.

Savcılık buradan hareketle istihbaratı harekete geçirmişti. İstihbarat üniversitede hakkımda bir çalışma yapmıştı. Güvenlikçisinden rektörüne kadar onlarca kişiyle görüşerek Kürtçülük yapıp yapmadığımı sormuşlar. Daha sonra ifadeye çağrıldım. Bana, yaptıkları araştırmada Kürt kimliğimi gizlemediğim ancak Kürtçülük de yapmadığım şeklinde bir kanaate vardıkları tebliğ edildi.

Cesaret timsali bir dava adamı: Salih Çelik/ 2020-09-20

​Hayatını İslam davasına adayan Salih Çelik'in vefatının birinci yılında konuşan dava arkadaşları, onun İslam'ın izzetini muhafaza etmek için gayret gösterdiğini belirterek cesareti ve İslami endişesiyle örnek olduğuna dikkat çektiler.

Merhum Salih Çelik, İslami hizmetlerinden dolayı 90’lı yılların karanlık döneminde 28 Şubat zulmü ve FETÖ yargısının verdiği hukuksuz kararları sonrası gözaltında gördüğü ağır işkenceler sonucu böbrek ve karaciğer kanserine yakalanmıştı.

Uzun süre böbrek ve karaciğer kanseri dolayısıyla tedavi gören Çelik, 20 Eylül 2019 günü saat 17.00 sıralarında Diyarbakır'da tedavi gördüğü özel bir hastanede Rabbine kavuşmuştu. Dava arkadaşlarının omuzlarında taşınan Çelik'in naaşı, vasiyeti üzerine Silvan’a bağlı Susa (Yolaç) köyündeki Susa Şehidleri Mezarlığında defnedildi.

6-8 Ekim'in faillerine kapsamlı operasyon/ 2020-09-25

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobani olayları bahanesiyle 2014'te düzenlenen saldırılara ilişkin soruşturma kapsamında 25 Ekim 2020'de 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.

Ankara İl Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından 2 Ekim 2020'de adliyeye sevk edilen Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Bülent Barmaksız, Can Memiş, Dilek Yağlı, Günay Kubilay, Zeki Çelik, Ali Ürküt, Pervin Oduncu, Alp Altınörs, Berfin Özgü Köse, Cihan Erdal, Ayhan Bilgen ve İsmail Şengün tutuklandı.

Sırrı Süreyya Önder, Gülfer Akkaya ve Altan Tan ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

TV ekranlarındaki rezalet büyük tepki çekti/2020-09-27

Ayrı yaşadığı kocasıyla birlikte programa katılan bir kadının, çocuğunun başka birinden olduğunu belgeleyen DNA testinin sonucu ATV ekranlarında reyting uğruna "sondakika" verildi.

Söz konusu çirkefliği, büyük bir övünçmüş gibi kutlayan kadını izleyenler, onur ve haysiyeti ayaklar altına alan bu durum karşısında büyük bir şok yaşadı.

Ekranlarda zinanın meşrulaştırmasına tepki gösteren duyarlı Müslümanlar, başta sosyal medya olmak üzere çeşitli platformlarda RTÜK ve kanal yöneticilerini göreve davet ederek bu ve benzeri programların yayından kaldırılmasını ve gereken cezanın verilmesini talep etti.

Kuveyt Emiri Sabah 91 yaşında öldü/2020-09-29

Ülkeyi 2006'dan beri yöneten Emir Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın 91 yaşında öldüğü devlet televizyonundan yapılan resmî açıklamayla duyuruldu.

Kuveyt Emiri, temmuzda ülkesinde geçirdiği ameliyatın ardından ABD'de nakledildiği hastanede tedavi görüyordu.

Kuveyt Bakanlar Kurulu, Veliaht Prens Şeyh Nevvaf el- Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın ülkenin yeni Emiri olduğunu duyurdu.

Lise kitabından "Kürtlerin İslamlaşması" bölümü çıkarıldı/ 2020-09-29

"El-Belazuri’nin Fütuhu'l Buldan" adlı eserinde verdiği farklı kavimlerin İslamlaşma süreci ile ilgili gerçek tarihi bilgiler ve araştırma kitabının görseli, 9’uncu sınıf tarih ders kitabının 2019 baskısında 183’üncü sayfasında yer alırken, bu bilgiler aynı kitabın 2020 yılı baskısından çıkarıldı.

Kitabın 183’üncü sayfasında yer alan "İslamiyet Araplar ve Türkler dışında acemler, berberiler ve Kürtler tarafından da benimsendi" ifadesi, "İslamiyet Araplar ve Türkler dışında acemler ve berberiler tarafından da benimsendi" şeklinde değiştirilerek cümleden sadece Kürtler kelimesi çıkarıldı.

Ayrıca ders kitabının 2019 baskısında, sahabe Caban el Kurdi’den bahsedilirken ve Kürtlerin Müslümanlaşma sürecinin Hazreti Muhammed (sav) döneminde başladığı aktarılırken, kitabın 2020 yılındaki baskısında bu bilgiler de çıkarıldı.

Yine kitabın 2019 baskısında, el Belazuri kaynak gösterilerek ilmi veriler eşliğinde, cezire bölgesinin, yani Kürtlerin Müslümanlaşmasının ufak çatışmalar hariç barış yolu ile olduğu gerçeği anlatılırken, 2020 yılında bu bilgi de kitaptan çıkarıldı.

 

EKİM

Bediüzzaman'ın talebesi Mehmet Fırıncı vefat etti/ 2020-10-03

Rahatsızlığının ardından kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alınan Bediüzzaman Said Nursi'nin son talebelerinden Mehmet Fırıncı, yapılan tüm müdahalelere rağmen 92 yaşında vefat etti.

HÜDA PAR, uluslararası "2’nci Selahaddin-i Eyyubi Sempozyumu" düzenledi/ 2020-10-03

​HÜDA PAR, siyonistlerin işgali altında olan Kudüs'ün tekrar özgürlüğüne kavuşması için toplumda bilinç oluşturmak adına Kudüs Fatihi ve büyük İslam Komutanlarından olan Selahaddin-i Eyyubi'yi anmak ve anlamak için bir sempozyum düzenledi.

Sempozyuma, Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde siyasetçi ve akademisyenler katılım sağladı.

Açılış konuşmasını HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam'ın gerçekleştirdiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bir mesaj gönderdiği sempozyumda; Filistin, İran, Suriye, Irak, Afganistan, Moritanya ve daha birçok ülkeden çok sayıda alim ve akademisyen katılarak sunumlar gerçekleştirdi.

Kapalı Maraş şehri 46 yıl sonra yeniden açıldı/ 2020-10-08

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan ve 46 yıldır kapalı olan Kapalı Maraş şehrinin bir bölümü halkın kullanımına açıldı.

Mağusa'daki Maraş bölgesi, adayı ikiye ayıran yeşil hat üzerinde kalması nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararıyla 1974'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Rum kesimi arasında tampon bölge ilan edilmiş ve kapatılmıştı.

O dönemde dünyanın önde gelen turizm merkezleri arasında gösterilen Maraş'ın yeniden açılması için yapılan girişimler sonuçsuz kalmıştı.

Gazimağusa şehri sınırları içinde kalan ancak girişin yasak olduğu bölge, Ada'daki taraflar arasında yapılan müzakerelerde de defalarca masaya gelmiş ama görüşmelerden bir sonuç alınamamıştı.

AK Parti Milletvekili Markar Esayan hayatını kaybetti/ 2020-10-16

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Esayan'ın ölüm haberini Twitter hesabında duyurdu.

Ünal, "MKYK üyemiz, İstanbul Milletvekilimiz, Tanıtım ve Medya Bşk. Yard. değerli dostum, güzel insan sevgili Markar Eseyan aramızdan ayrıldı, acımız büyük. Ailesi ve sevenlerinin derin acısını paylaşıyor, başsağlığı diliyorum. İlkeli ve dürüst insan rahat uyu. Dualarımız seninle." ifadelerini kullandı.

Kabe'de cemaatle namazlar 7 ay aranın ardından yeniden başladı/2020-10-18

Suudi yetkililer, krallık vatandaşları ve ülkede kalıcı olarak ikamet eden diğer ülke vatandaşların Mescid-i Haram'da ibadet etmelerine 7 ay aradan sonra yeniden izin verilmesini kararlaştırdı.

Kararın ardından Müslümanlar büyük bir özlem içerisinde oldukları Mescid-i Haram'da hem cemaatle namaz kıldı hem de umre ibadetini yerine getirebildi.

Suudi Arabistan, Eylül ayı sonunda 1 Kasım'dan itibaren umrenin zaman kısıtlaması olmadan yapılabileceğini duyurmuştu.

Ülkede, hac ibadetinde salgın nedeniyle sadece 10 bin kişinin katılmasına izin verilmişti.

KKTC'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Tatar kazandı/2020-10-18

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yüzde 51.74 oy alan Ersin Tatar kazandı. Tatar'ın rakibi bağımsız aday Mustafa Akıncı ise yüzde 48.26 oy aldı.

Kaynak

Onlarca kişi alkol nedeniyle öldü/2020-10-28

Kırıkkale'de 9 Ekim'de başlayan, ardından İstanbul, İzmir, Mersin, Aydın, Muğla, Trabzon ve Zonguldak'ta görülen alkol zehirlenmesi nedeniyle ölenlerin sayısı 88'e yükseldi.

İslam düşmanı Macron Türkiye genelinde protesto edildi/2020-10-23

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam karşıtı uygulamaları ve ötekileştirici dayatmalarına tepki gösteren HÜDA PAR, bir çok şehirde Cuma namazı sonrası basın açıklaması yaptı.

Macron'un İslam'a karşı olan kin ve nefretini, yaptığı açıklama ve uygulamalarla aleni bir şekilde savaşa dönüştürdüğünü belirten HÜDA PAR, Fransa'nın İslam düşmanlığının yeni olmadığını belirterek İslam ülkelerinin harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Açıklamada, "İslam'a karşı açtığınız savaşı kazanamayacaksınız." ifadesine dikkat çekildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fransız malları için boykot çağrısı/2020-10-26

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron'un İslam düşmanlığı yaptığı tepki çeken açıklamaları sonrası Fransız malları için boykot çağrısı yaptı.

Erdoğan, "Milletime sesleniyorum, sakın Fransız markalarını satın almayın. Fransa'da nasıl Türkiye markalı ürünler almayın deniliyorsa ben de buradan Fransız markalara iltifat etmeyin satın almayın diyorum. " ifadelerini kullandı.

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz öldü/2020-10-30

Eski Başbakanlardan ve Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz tedavi gördüğü hastanede öldü.

İzmir depremi/2020-10-30

İzmir'de 30 Ekim Cuma günü, saat 14.51’de Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde onlarca artçı olmak üzere, toplamda 3 bine yakın  artçı sarsıntı yaşandı.

Depremde 117 vatandaş hayatını kaybetti, bini aşkın kişi de yaralandı.

İzmir'deki deprem sonrası Doğanlar Apartmanı'nın enkazı altında kalan 3 yaşındaki Elif Perinçek, 65 saat sonra Rıza Bey Apartmanı'ndan 3 yaşındaki Ayda Gezgin ise 91 saat sonra sağ olarak kurtarıldı.

İTTİHADUL ULEMA "5’inci Âlimler Buluşması" düzenledi/2020-10-31

​İTTİHADUL ULEMA'nın düzenlediği 5'inci Âlimler Buluşması'nda, Fransa'nın İslam düşmanlığı ve siyonist işgal rejimiyle yapılan normalleşme adımlarına tepkilerin yanı sıra Müslümanların salgın sürecini nasıl hayra çevirmesi gerektiğine dikkat çekildi.

KASIM

ABD seçimlerini Joe Biden kazandı/ 2020-11-03

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 3 Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerinin galibi Demokratların adayı Joe Biden oldu.

Biden'in 306 delegeye ulaşırken cumhuriyetçi Donald Trump ise 232 delegeye ulaştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak görevinden istifa etti/ 2020-11-08

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, resmi Instagram hesabından yaptığı açıklamada, "Yaklaşık 5 yıldır sürdürdüğüm bakanlık görevime sağlık sorunlarım nedeniyle artık devam edememe kararı aldım." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Albayrak'ın "görevden af" talebini kabul etti.

Berat Albayrak'tan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Lütfi Elvan atandı.

Dağlık Karabağ krizi Azerbaycan'ın zaferiyle son buldu/2020-11-10

Ermenistan'ın desteklediği ancak bir çok ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, 27 Eylül 2020'de Azerbaycan mevzilerini ve sivil yerleşimleri hedef aldı.

Çatışmaların fitilini ateşleyen bu saldırıların ardından Azerbaycan, işgal altındaki toprakları kurtarmak için geniş çaplı operasyonlar başlattı.

Azerbaycan için büyük bir öneme sahip işgal altındaki Şuşa'nın Azerbaycan kontrolüne geçmesi sonrası 9 Kasım 2020 tarihinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arabuluculuğu ile Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan tarafından Ateşkes Antlaşması imzalanarak Dağlık Karabağ bölgesindeki tüm çatışmalara 10 Kasım 2020 tarihinde son verildi.

Azerbaycan 44 gün süren bu savaşta 27 yıl aradan sonra 5 il, 4 kasaba ve 286 köyü işgalden kurtardı. Savaştan Azerbaycan ordusundan 2 bin 783 asker hayatını kaybetti.

206 Kürt aydın ve yazardan PKK'ye çağrı: Bölgede işgalcisiniz Kürdistan'dan çıkın/2020-11-11

PKK’nin Kasım 2020'de Irak Kürdistan Bölgesindeki Peşmerge Güçleri’ne yönelik gerçekleştirdiği saldırılar tepkiler sürüyor.

Türkiye'deki Kürt aydın ve yazarlar, ortak bir açıklama yaparak PKK'nin Kürdistan bölgesinde işgalci bir varlık olduğuna dikkat çekerek bölgeden çıkması çağrısında bulundu.

Diyarbakır'da Kürt aydınları tarafından yapılan ortak açıklamada, "PKK, Irak Kürdistanı'nda yabancı, işgalci, terörist bir güç. Kürdistan Bölgesinin egemenliğini ve hukukunu kabul etmemesi halinde Kürdistan'dan çıkmasını talep ediyoruz." denildi.

İslami değerleri ticaretine alet eden Koton'a tepki/2020-11-13

Koton, son reklamında başörtülü milli tekvandocu Kübra Dağlı'yı oynattı. Reklamda "Kapalı kadın eşofman giymez" şeklindeki bir ifadeyle eşofmanı bahane edip algı yapılmaya çalışıldı.

Koton'un bu reklamı sosyal medyadaki duyarlı Müslümanların büyük tepkisini çekti.

Müslümanlar, Koton'un, İslami değerleri ticaretine alet ettiğini ve İslami değerlere saygı göstermediğine dikkat çekerek yetkililerden bu saygısızlığa karşı bir yaptırım talep etti.

Ahmet Kekeç vefat etti/2020-11-14

Coronavirus nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören Akşam Gazetesi yazarı Ahmet Kekeç vefat etti.

Doğubayazıt'ın havadan görüntülenen baş yapıtları tarihi yolculuğa çıkarıyor/2020-11-20

​Tarihi Paleotik çağlara kadar uzanan, Hititler, Urartular, Persler gibi birçok medeniyetin hüküm sürdüğü Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yer alan muhteşem yapıtların çekilen görüntüleri, izleyenleri tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

İranlı bilim adamı Fahrizade'ye suikast/2020-11-27

İran'ın önde gelen nükleer fizik uzmanı Muhsin Fahrizade, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

ARALIK

Pfizer/BioNTech'in Covid-19 aşısına onay verildi/2020-12-02

Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgınında 70 milyonu aşkın vaka tespit edilirken 1,5 milyonu aşkın kişi de virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Salgınla birlikte başlatılan aşı çalışmaları ilk sonuçlarını verdi. İngiltere, Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının kullanımına onay veren ilk Batılı ülke oldu. Söz konusu aşı böylece "dünyada tescillenen ilk Covid-19 aşısı" oldu.

İngiltere söz konusu aşıyı 8 Aralık'ta uygulamaya başladı.

Şeyh Nureddin Hakk'ın rahmetine kavuştu/2020-12-10

Şeyh Abdurrahman-i Taği'nin torunlarından bölgenin kanaat önderi Şeyh Nureddin Mutlu (82), Covid-19 tedavisi gördüğü Bitlis Tatvan Devlet Hastanesinde vefat etti.

Fas işgalci siyonist rejimle anlaşmaya vardı/2020-12-11

​ABD Başkanı Donald Trump, Batı Sahra üzerinde Fas'ın hakimiyetini tanıma kararı aldığını ve Fas ile işgalci siyonist rejimin "tam diplomatik ilişki kurulması için anlaşmaya vardığını" açıkladı.

Diyarbakır'da Mervani Devleti hükümdarının mezarı bulundu/2020-12-11

Uzun süredir İslam tarihi alanında araştırmalar yapan Dr. Arafat Yaz, Mervani hükümdarları üzerinde yaptığı makale çalışmalarında üç ayrı kaynaktan edindiği bilgiler doğrultusunda Diyarbakır İç Kale'de bulunan ve halk tarafından Arap-İnci veya Bacı-Kardeş olarak tabir edilen mezarların, aslında Mervani devletinin son hükümdarı olan Nasırüddevle Mansur ve eşi Sittünnas bint Amidüleimme Said bin Nasrüddevle'ye ait olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam görüştü/2020-12-16

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti.

Görüşmede ağırlıklı olarak Kürt meselesinin konuşulduğu belirtildi.

Gaziantep'te özel bir hastanedeki yangında 11 kişi hayatını kaybetti/2020-12-19

Gaziantep’te SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Hastanesi yoğun bakım ünitesinde  yüksek akım oksijen tüpünde meydana gelen patlamanın ardından çıkan yangında 12 hasta hayatını kaybetti.

Leyla Aydemir davasında önce müebbet ardından tahliye kararı/2020-12-21

Ağrı'da kaybolduktan 18 gün sonra 2 Temmuz 2018'de cesedi bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in ölümüne ilişkin yargılanan 7 sanıktan amca Yusuf Aydemir, 2 Ekim 2020'deki davada "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "cebir ve hile ile kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz yargılanan diğer 6 sanık ise delil yetersizliğinden beraat etti.

21 Aralık'ta görülen davada ise Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi tarafından karar bozularak Yusuf Aydemir'in tahliyesine karar verildi.

Leyla Aydemir davasında Ağrı 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan 78 sayfalık gerekçeli karar 28 Ekim'de açıklandı. Gerekçeli kararda, Leyla'nın babası Nihat Aydemir ile kardeşi Yusuf Aydemir arasında ailenin traktörünün kime ait olacağı ve babasından miras kalan birden çok bileziği de içeren altınların kimde kalacağı konusunda babaları öldükten sonra bir anlaşmazlık yaşadıkları belirtildi.

Türkiye'de Coronavirus nedeniyle yaklaşık 19 bin kişi hayatını kaybetti

Türkiye'de ilk Coronavirüs vakası 11 Mart'ta tespit edildi. O günden bugüne kadar yaklaşık 19 bin hasta hayatını kaybetti.

Ülkede toplam hasta sayısı 2 milyonu aşarken, iyileşerek sağlığına kavuşanların sayısı ise 2 milyona yaklaştı.

Coronavirus yaklaşık 2 milyon can aldı

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve yaklaşık 200 ülke ve bölgeye yayılarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Pandemi" olarak kabul edilen Coronavirus, salgının başlangıcından 2020'nin sonuna kadar yaklaşık 2 milyon insanın ölümüne neden oldu.

Dünya genelinde Coronavirus hastalığına yakalananların sayısı 80 milyona yaklaşırken yaklaşık 56 milyon insan da iyileşti.

Salgında en çok ölüm oranı sırasıyla ABD, Brezilya, Hindistan, Meksika, İtalya, İngiltere, Fransa, İran,  Rusya ve İspanya'da gerçekleşti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir