• DOLAR 32.537
  • EURO 34.873
  • ALTIN 2429.429
  • ...
Şanlıurfa halkı `Butik Otel`lere tepkili
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Demir / Şanlıurfa

Son yıllarda Şanlıurfa’da artan turist yoğunluğu nedeniyle bazı işletmeciler sokak aralarında bulunan tarihi Urfa evlerini butik otellere çeviriyor. Gece geç saatlere kadar çalan müzik ve turistlerin sokak aralarında uygunsuz kıyafetlerle gezmesine tepki gösteren Urfalılar, “Burası Peygamberler şehri. Turizm adına açılan butik oteller, gürültülü eğlenceler bizleri rahatsız etmekle beraber halkın ahlakını da tehdit ediyor” dediler. Yetkililer ise turizmi canlandırmak adına halkın bu rahatsızlığını görmezden gelerek bu tür yerleri herhangi bir denetime tabi tutmuyor.

İŞİ ÇIĞRINDAN ÇIKARIYORLAR

Tarihi Urfa evleri’nin butik otellere dönüştürmesine tepki gösteren Şanlıurfa Muradiye Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Murat-Der) Başkanı Lamih Çimen, Şanlıurfa halkının dindar ve mütedeyyin yapısı ile tanındığını belirterek, turizmcilik adına açılan butik otellerin ve sınırsız eğlencelerin halkı rahatsız ettiğini söyledi. Turistlerin Urfa’ya inanç turizmi kapsamında geldiğini söyleyen Çimen, işletmecilerin işi çığırından çıkardığını ve müzikli eğlencelerle turistleri eğlendirmeye çalıştıklarını, bu durumun da çok yanlış olduğunu ifade etti.

HALK RAHATSIZ EDİLMEMELİ

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Şanlıurfa Şube Başkanı Fuat Keşküş de, Şanlıurfa’nın dini kimliği ile bilindiğini belirterek, Peygamberler şehri olarak anılan Urfa’nın bu ismine layık bir şekilde tanıtılması gerektiğini söyledi. Şanlıurfa’da açılan butik otellerin Urfa’nın örf ve adetlerine uymadığını vurgulayan Keşküş, turistleri şehirde ağırlarken halkın rahatsız edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Yetkililere seslenen Keşküş şunları söyledi: “Bir Müslüman olarak şunu söylüyorum: Gelenler hoş gelmiş, misafirler başımız üstünedir. Fakat gerek Kültür Müdürlüğü ve gerekse Şanlıurfa Müftülüğü Peygamberler şehri Urfa’yı anlatırken daha fazla İslami yönünü ve İslam’ı anlatmalılardır. İslam’ı onlara tebliğ etmek ön plana çıkmalıdır. Folklorik olarak eğlence mekânları yapılırsa ha gelmişler ha gelememişler bir şey fark etmez.”

GENÇLERE ZARAR VERİYORLAR

Urfalı esnaf Nihat Tuğlu ise, gece geç saatlere kadar çalan müzikten rahatsız olduklarını belirterek tepkisini dile getirdi. Tuğlu, “Butik otel diye tarif edilen ve eski Urfa evlerinin restore edilerek kullanıldığı yerler, sokak aralarında ailelerin yoğun olarak yaşadıkları yerlerdedir. Bu durum da birçok rahatsızlığa neden oluyor. Bir kere evlerin yan yana olması ve sokak aralarının dar olması nedeniyle en ufak bir gürültü bile rahatsızlığa neden oluyor. Ayrıca turistlerin uygunsuz giyimleri, hal hareketler gençleri kötü etkiliyor. Bu duruma bir an önce müdahale edilmeli. Bu ve benzeri oteller şehir içinde yaygınlaşırsa şehrin ahlaki ve manevi yapısı zarar görecek” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir