• DOLAR 32.388
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.69
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mısır, arpa, buğday ve mercimek ekiminden yeteri kadar gelir elde edemediklerini belirten Batmanlı çiftçiler, yüksek gelir getirdiğini düşündükleri fıstık ekimine yöneldi.

Batman’ın Suçeken (Şıkefta) köyüne bağlı Demirbilek (Meymuniye) mezrasındaki çiftçiler, tarlalarını fıstık bahçesine dönüştürdü.

Her yıl buğday, mercimek ve fındığa verilen tarımsal desteğin fıstık için de verilmesini talep eden çiftçiler, yetkililerden bunun için destek istediler.

 

“Profesyonel destek alarak ağaçlarımızın ekimini yaptık”

Batman’da fıstık ekiminin giderek arttığına işaret eden çiftçi İdris Özdemir, “Suçeken (Şıkefta) köyüne bağlı Demirbilek (Meymuniye) mezrasındayız. Yaklaşık 300 dönüm tarlamızı şu anda sürüyoruz. Bu tarlamızda daha önce buğday tarımı yapıyorduk. Bölgemize fıstık tarımının gelmesiyle beraber fıstık fidanı dikimine başladık. Dönüm başına 24 fıstık fidanı, yani 6 metrede bir ağaçlarımızı ekebiliyoruz. Ziraat Odası ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından tahsis edilen mühendisler gözetiminde profesyonel destek alarak ağaçlarımızın ekimini yaptık.” ifadelerini kullandı.

“Fıstık ağaçlarımızı artırmayı düşünüyoruz”

Fıstık ekimini artırmayı hedeflediklerini ifade eden Özdemir, “Devletten tarımsal destekleme üzerinden 2 traktör aldık. İkinci yıldır ektiğimiz fıstık ağaçlarımızdan 6 yıl sonra verim almaya başlayacağız. Buradaki arazimiz 82 dönümdür. Toplamda 300 dönüm arazi üzerinde 7 bin 200 fıstık ağacımız var. İnşallah daha da artırmayı düşünüyoruz. Batman bölgesinde yetişen fıstık, Antep ve Siirt fıstığına göre hem rekolte bakımından daha iyi hem de daha kaliteli oluyor. Fıstık hem kaliteli hem de etli olunca fiyatı da daha iyi oluyor.” diye konuştu.

“Fıstıkta da tarımsal destek verilmeli”

Bölgede fıstık ekiminin artması için hükümetten destek beklediklerini dile getiren Özdemir şöyle devam etti:

“Fıstıkta fidan desteği alabiliyoruz ama onun dışında destekleme alamıyoruz. Buğday, fındık ve mercimek gibi tarımsal ürünlerde her yıl tarımsal destek var ama fıstıkta yok. Tarımsal destek diğer ürünlerde olduğu gibi fıstığa da yapılırsa emin olun bütün dağlar fıstık ağaçları olacaktır.”

“Düzenli bakım yapılırsa verim artacaktır”

Tarlasına fıstık ağacı ektiğini vurgulayan bir diğer çiftçi Süleyman Zengin, “İki yıl önce ektiğimiz fıstık tarlasını şu anda sürüyorum. İlk fıstık ektiğimizde önce tarlayı pulluk ile sürdük, sonrada tek tek fıstık fidanlarımızı ektik. İlk yıl tarlayı üç defa suladık. İlk başlarda ne kadar düzenli ve sık sulama yapılırsa o kadar toprak için iyidir.” dedi.

Yeni ekim yaptığı için yılda 3-4 defa tarlayı sürüp ilaçladığını belirten Zengin, “Fıstık ağaçlarımız ikinci yılındadır. Aşılarını yaptık. Normalde 3’üncü yılda aşı yapılıyor ama ağaçlarımız iyi olduğu için aşılarımızı yaptık. Her yıl düzenli bakım ve ilaçlama yapılırsa inşallah 6 yıl sonra fıstık verimini almaya başlayacak ve her yıl verim artacaktır. Tabi fıstık ağacı 10 yılı dolunca tam anlamıyla verim vermeye başlayacaktır inşallah.” şeklinde konuştu.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız