• DOLAR 32.35
  • EURO 35.137
  • ALTIN 2311.131
  • ...
Türkiye’nin ilk uzay temalı merkezi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde TÜBİTAK ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilen GUHEM’in Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, Youtube kanalından her hafta Cumartesi günü yayınlanan ‘Tek Çare Uzay’ programında merkez hakkında bilgiler aktardı.

ASTRONOTLAR NE YER, NE İÇER, NASIL UYUR?

Halit Mirahmetoğlu, şöyle konuştu: “Havacılık ve uzayla ilgili her türlü faaliyet, bu merkezde bulunuyor. Buraya gelen bir çocuğumuz ve gencimiz günlerce zaman geçirebilir. 13 bin metrekarelik bir alana sahip merkez, 2 kattan oluşuyor. İlk kat, havacılık üzerine kurulu. Buradaki simülatörlerde birebir uçak kullanma deneyimi edinilebilecek. Tamamen hareketli bir sivil uçağın nasıl kullanılabileceğini öğretiyoruz.  İkinci katta uzay teması işleniyor. Çok özel bir asansörümüz var. Asansörde geri sayım yapılıyor ve fırlatma simüle ediliyor. İkinci katta ‘Uluslararası Uzay İstasyonu’ sizi karşılıyor. Bu bölümde astronotlar ne içer, ne yer, nasıl uyur, uzayda spor nasıl yapılır? Bunları da bu bölümde ziyaretçilerimize anlatacağız. Hedefimiz GUHEM ile ulusal ve uluslararası birçok etkinliği Bursa’ya kazandırmak. GUHEM’in bir marka haline gelmesini istiyoruz.”

“GUHEM’DEN ETKİLENMEMEK İMKANSIZ”

NASA’da görev yapan Türkiyeli bilim insanı Dr. Umut Yıldız, “Bu merkezden etkilenmemek imkansız. Sadece Bursa değil, tüm Türkiye’den çocuklarımız ve gençlerimiz burayı ziyaret etmeli. Aileler de burayı incelemeli. Çünkü çocuklar, her ne kadar uzay ve havacılıkla büyüse de üniversite sınavından sonra bölüm seçimi zamanı geldiğinde ailenin etkisinde kalıp başka meslekleri tercih edebiliyor. Aileler, uzay ve havacılıkla ilgili fazla bir şey bilmediği için gençleri doğru yönlendiremiyor. GUHEM’in sunumundan çok etkilendim. Bizim şu anda ABD’de yaşadığımız uygulamaları bizzat orada yaşayabilirsiniz. Harika bir iş çıkarılmış. Bu projenin hayata geçmesini sağlayan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı. Damla Pekgöz ise ‘Tek Çare Uzay’ programının bir bölümünü GUHEM’de yapmak istediklerini dile getirerek, “GUHEM beni oldukça etkiledi. Burada farklı farklı deneyim alanlarının olduğunu öğrendik. Çok heyecanlandım. Bu merkezin çocuklara ve gençlere yeni ufuklar kazandıracağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir