Japonya'dan rekor savunma bütçesi
Japonya'da geçtiğimiz aylarda göreve gelen Başbakan Yoşihide Suga hükümeti, askeri harcamaları üst üste dokuzuncu kez revize ederek bütçeyi 52 milyar dolara çıkardı.
aponya'da geçtiğimiz aylarda göreve gelen Başbakan Yoşihide Suga hükümeti, askeri harcamaları üst üste dokuzuncu kez revize ederek bütçeyi 52 milyar dolara çıkardı.
Planın içerisinde Çin'in artan askeri gücüne karşı koyabilmek için gelişmiş gizli avcı uçağı ve daha uzun menzilli gemi savar füzesinin geliştirilmesini finanse etmek de bulunuyor.
Savunma Bakanlığının nisan ayı itibarıyla alacağı ve bu yıla oranla yüzde 1,1 artış kaydedilen askeri harcamalar, 5.34 trilyon yen (51.7 milyar dolar) ile rekor kıracak.
Başbakan Suga'nın, selefi Şinzo Abe'nin orduya Çin de dahil olmak üzere potansiyel düşmanlara karşı daha geniş menzil ve güce sahip yeni savaş uçakları, füzeler ve uçak gemileri temin etmek için askeri alanda sürdürdüğü genişleme politikaları devam ediyor.
Çin, bu yıl askeri harcamalarını yüzde 6.6 artırmayı planlıyor, bu son otuz yılın en küçük artışı anlamına geliyor.
Japonya ise uzun menzilli füzeler satın almanın yanı sıra ordusunun Çin, Kuzey Kore ve Asya'nın diğer bölgelerindeki uzak kara hedeflerini vurabilmek için silahlandırmayı ve eğitmeyi de hedefliyor.
Savaş uçağı projesine 40 milyar dolar
Ayrıca Japonya'nın 30 yıl aradan sonra yeniden bir savaş uçağı projesine dönmek ve 2030'a hazır olmasını sağlamak için 40 milyar dolar kaynak ayırdığı belirtiliyor.
Reuters'ın haberine göre, F-35'lerin de üreticisi Amerikan Lockheed Martin Corp'un da yardımıyla Mitsubishi Heavy Industries tarafından yönetilecek olan projeye, ilk etapta yeni bütçeden 706 milyon dolar kaynak sağlanacak.
Japonya'nın düzenli orduya sahip olmamakla birlikte Öz Savunma Kuvvetleri bulunuyor ve özellikle hava envanteri konusunda doğrudan ABD'ye bağımlı.
Tokyo, ülkenin güneybatısındaki Okinawa takımadalarını savunmak için uzun menzilli gemi savar füzesi geliştirilmesine başlamak için 323 milyon dolar harcayacak.
ABD'den 6 adet F-35 savaş uçağı alınacak
Amerika Birleşik Devletleri'nden 628 milyon dolar değerinde 6 adet F-35 hayalet savaş uçağı alınacak. Bunlardan ikisinin kısa kalkış, dikey iniş (STOVL) B modeli olması öngörülüyor.
Donanmaya geleneksel muhriplerden daha az sayıda denizciyle faaliyet gösterebilecek iki kompakt savaş gemisi inşa etmek için 912 milyon dolar verilecek.
Aegis donanımlı destroyer takviyesi
Japonya ayrıca iki yeni savaş gemisinin güçlü yeni Aegis hava ve balistik füze savunma radarları taşımasını istiyor.
Ancak Aegis donanımlı destroyerlerin takviye edilmesi planının Çin, Rusya ve Kuzey Kore gibi komşuların askeri tahkimatını artırması için geçerli sebep teşkil edebileceği yorumları da yapılıyor.
Ancak Japonya Bakanlar Kurulu, havadan gelebilecek tehditlere karşı ülke savunmasına katkı sağlayacak füze önleme sistemlerinin, iki donanma fırkateynine monte edilmesine de yeşil ışık yaktı.
Kyodo ajansına göre, 2 destroyer takviyesi sonrası Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (MSDF) bünyesindeki Aegis donanımlı gemilerin sayısı 10'a ulaşacak.
MSDF'ye yapılacak son tahkimatla, Japonya, "dünya genelinde ABD donanmasından sonra en fazla Aegis donanımlı gemiye sahip ülke" konumuna gelecek.
Kaynak: Euronews Türkçe