• DOLAR 32.602
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2489.266
  • ...
Siyonist işgal rejimi 2013’ten bu yana yüzlerce çocuğu katletti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

15 yaşındaki Filistinli çocuk Ali Eymen Nasr Abu Aliya'nın işgal altındaki Batı Şeria’da işgal ordusu askerleri tarafından karnından vurularak şehit edilmesinin ardından uluslararası hukukçular, Birleşmiş Milletlere, işgalcilerin katlettiği çocuklara ilişkin şeffaf ve tarafsız soruşturma çağrısı yaptı.

Hukukçular, son yıllarda Filistinli çocukların katledilmesine karşın herhangi bir adım atılmamasından endişe duyduklarını dile getirdi.

Filistinliler 4 Aralık’ta Cuma namazı sonrası El-Muğayyir köyünde bölgede yeni bir yasa dışı Yahudi yerleşim merkezinin kurulmasını protesto etmek üzere gösteri düzenlemişti. Söz konusu protestolar sırasında işgal ordusu askerlerinin, Filistinlilere gerçek mermilerle müdahale ederek 1’i çocuk toplam 5 Filistinliyi yaraladığını bildirmişti. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından konu hakkında yapılan açıklamada ise, ağır yaralanan 15 yaşındaki Aliya'nın tedavi edilmek üzere kaldırıldığı hastanede şehit olduğu aktarılmıştı.

1948 İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nde beyan edilen insan haklarının desteklenmesi ve korunması için faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve sivil toplum kuruluşlarının aktardığı bilgilere göre, 15 yaşındaki Filistinli şehit Abu Aliya, 4 Aralık tarihinde işgal altındaki Batı Şeria'da işgalciler tarafından yaklaşık 100-150 metreden nişan alınarak şehit edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Filistin Özel Raportörü Michael Lynk ile BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, işgal rejiminin, herhangi bir ölüm veya ciddi yaralanma tehlikesi altında olmadıkları halde Abu Aliya'yı katletmesinin uluslararası hukukun açıkça ihlal edilmesi olduğunu kaydetti.

Öldürücü güç ve ciddi bir yaralama durumu olmamasına rağmen karşılık olarak aşırı güç kullanılarak sivil insanların öldürülmesinin hiçbir hukuki yönünün olmadığını belirten uluslararası hukukçular, işgalcilerin, Filistinli çocukları sistematik olarak hedef aldığını, onlara karşı ölümcül güç kullandığını ve ayrımcılık yaptığını belirtti.

Uzmanlar, sivil toplum kuruluşlarının, işgal rejiminin 2013 yılından bu yana 155 Filistinli çocuğu katlettiğini, hukuk dışı uygulamaları protesto eden kalabalıkları kontrol altına almak veya dağıtmak için ağır silah kullandığını belgelediğine dikkat çekti.

BM özel raportörleri ayrıca son yıllarda Filistinli çocukları şehit eden işgalcilerin cezasız kalmasının rahatsız edici olduğunu, başlatılan soruşturmaların da sonuçsuz kaldığını vurguladı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir