• DOLAR 32.498
  • EURO 34.616
  • ALTIN 2476.601
  • ...
Bunu yaparsanız Covid-19 bulaşma riski yüksek!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doktor Karaküçük Covid-19 salgınından göz sağlığını korumak için alınması gereken önlemleri anlatarak, öneri ve uyarılarda bulundu.

Virüsten korunmak için el hijyenine dikkat çeken Karaküçük, maske takmanın ve beraberinde ellerin en az 20 saniye yıkamanın önemli olduğunu söyledi.

Covid-19'un grip virüsleri gibi vücut yüzeyini kaplayan ve mukoza denilen zarları geçerek vücuda girdiğini belirten Karaküçük, "Bu zarlar, yani virüslerin vücudumuza giriş kapıları, ağız, burun ve gözlerimizde yer alıyor. Çünkü gün içinde ellerimizi sık sık ağzımıza, burnumuza ve gözlerimize götürüyoruz. Eller usulüne uygun olarak sabunla yıkanmadan göze götürülürse Covid-19 bulaşma riski yüksek olabiliyor. Dolayısıyla ellerimizi sık sık ve en az 20 saniye boyunca yıkamalıyız." dedi.

"Yüz siperlikleri ve koruyucu gözlük kullanın"

Kapalı ortamlarda, maskeyle beraber yüz siperlikleri ve koruyucu gözlükler kullanılması önerisinde bulunan Karaküçük, bu korunmanın ellerin göze götürme ihtimalini azaltma açısından ekstra fayda sağladığını söyledi.

"Göz enfeksiyonları zamanında tedavi edilmezse gözlerde kalıcı hasarlar bırakabilir"

"Covid-19’un özel bir göz belirtisi olmamakla birlikte, gözde kızarıklık, yanma, batma, çapaklanma, sulanma ile seyreden konjonktivit, enfeksiyona eşlik edebiliyor. Bu sorunlarda zaman kaybetmeden bir göz hekimine başvurmayı ihmal etmeyin, çünkü göz enfeksiyonları zamanında tedavi edilmezse gözlerde kalıcı hasarlar bırakabilir." uyarısında bulunan Karaküçük, "Ancak beraberinde öksürük, ateş, nefes darlığı ve eklem ağrısı gibi belirtiler varsa, öncelikle göğüs ya da dahiliye muayenesi olmanız gerekiyor." dedi.

Lens kullanırken bunlara dikkat

Pandemi döneminde eller ve dokunulan yüzeyler virüs içerebileceği için kontakt lens kullanımı sırasında el temizliğinin önemli olduğuna dikkat çeken Karaküçük şunları kaydetti: "Ellerin en az 20 saniye süreyle yıkanması, kontakt lenslerin dikkatle ve usulüne uygun şekilde yıkanmış ellerle günlük olarak düzenli takılıp çıkartılması, kontakt lenslerle yatılmaması, süresi dolan aylık ya da günlük lenslerin atılıp yeni paketin açılması gibi temel kurallara mutlaka uyulması gerekiyor. Ayrıca özellikle kış aylarında ev içinde kalorifer yanan ortamlarda hava daha kuru olabileceği için kontakt lenslerin tek kullanımlık suni gözyaşlarıyla günde 2-3 kez nemlendirilmesi de çok faydalı olacaktır."

"Bilgisayar başında her 45 dakikada bir mola verin"

Karaküçük, "Pandemi süresince gerek eğitim gerekse iş hayatı nedeniyle ekran başında geçirdiğimiz süremizi çok uzattığımız için göz kuruluğu problemi ve beraberinde göz ağrılarının görülme sıklığı artıyor. Bu sorunlarla başa çıkmak için yaklaşık her 45 dakikada bir çalışmaya 5-10 dakika ara vermeli, bilgisayar başından kalkmalı, dolaşmalı, ardından ekran başına dönmelisiniz. Ayrıca ekran, göz seviyesinden daha aşağıda olmalı. Aşırı uzamış çalışma sürelerinde suni gözyaşlarından günde 2-3 kez destek almanızda da fayda var." ifadelerini kullandı. (İLKHA) 



Bu haberler de ilginizi çekebilir