• DOLAR 32.601
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2499.86
  • ...
AP'den Çin'e yaptırım talebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen ortak karar tasarısında Çin hükümetinin yürüttüğü zorla çalıştırma; Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer Müslümanların Sincan'daki fabrikalarda ve kapalı kamplarda sömürülmesi, zorla çalıştırılanların Çin'in başka şehirlerine sürülmesi ve bazı Avrupa marka ve şirketlerinin zorla yaptırılan işçilikten faydalanması kınandı.

AP, tasarıda Çin'in Doğu Türkistan'da bağımsız gözlem gerçekleştirebilmesi için uluslararası gözlem grubuna izin vermesini talep ederek şu ifadelere yer verdi:

Avrupa Parlamentosu; üye ülkelere ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisine, Çinli yetkililer ve Sincan Üretim ve İnşaat Şirketi gibi, Sincan'da Uygurların ve diğer Müslümanların zorla çalıştırılmaları için topluca tutuklanması politikasından sorumlu devlet kurumlarına yaptırım uygulanması çağrısında bulunmaktadır.

Çin Hükümeti, Birleşmiş Milletler yetkililerinin bölgede serbestçe inceleme yapma talebini kabul etmiyor.

Çin hükümeti belgeleri basına sızmıştı

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumuna (ICIJ) sızdırılan ve BBC ve Guardian gazetesi gibi basın kuruluşlarının incelediği Çin hükümeti belgelerinde kamplarda tutulan yüz binlerce Müslüman Uygur'un güvenlikli hapishanelerde kilitli tutulduğu, cezalandırıldığı ve beyninin yıkandığı ortaya çıkmıştı.

17 basın kurumunun iş birliği ile gerçekleştirilen araştırma, ilk defa Çin hükümetinin Uygur Müslümanlarına yönelik sistematik beyin yıkama operasyonu gerçekleştirdiğini gün yüzüne çıkarmıştı.

Çin hükümeti şimdiye kadar bu kampların gönüllü eğitim ve çalışma kampları olduğunu öne sürüyordu.

Bu belgedeki emirler; kampların yüksek güvenlikli bir hapishane olduğunu, ciddi bir disiplin sistemi ile cezaların yer aldığını, kamplardan kaçışların olmaması için önlemlerin alındığını ortaya koyuyor.

Disiplin ve cezanın yükseltilmesi gerektiği belirtilen notlarda, bütün yatakhaneler ve sınıflarda video ile gözetleme yapılması gerektiği aktarılarak ayrıntılı talimatlar veriliyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir