• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

IHS Markit tarafından hazırlanan Avro Bölgesi Aralık ayı flaş satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri 16 Aralık 2020 Çarşamba günü açıklandı. Verilere bakıldığında, Almanya’nın güçlü performansına ve artan ihracata bağlı olarak imalat sektöründe güçlü bir büyüme kaydedildiği görülürken, sosyal mesafe ve kapanma önlemleri nedeniyle hizmet sektöründeki sıkıntının devam ettiği bildirildi. Ekonominin sıhhatini göstermesi açısından analistler tarafından güvenilir bir gösterge olarak kabul edilen kompozit endeks, Aralık ayı ortasındaki ön okumada 49.8 puan olarak ölçüldü. Kasım ayında 45.3 olan kompozit endeksin Aralık ayında 50 puana yaklaşması dikkat çekti. Reuters anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin ortalaması ise 45.8 puandı.

HİZMET SEKTÖRÜNDEKİ GERİLEME SÜRÜYOR

Hizmet sektöründeki faaliyetlerin gerilemeye devam ettiği, fakat Kasım ayında 41.7 puan olan hizmetler endeksinin Aralık ayında 47.3 puana yükseldiği bildirildi. Kısıtlama önlemlerinin bir müddet daha devam edeceği beklentisi ile, sektördeki firmaların istihdam azaltmayı sürdürdükleri ve istihdam endeksinin 50 puanın altında kalmaya devam ederek 49.4 puanda kaldığı bildirildi.

İMALAT SEKTÖRÜNDE TEDBİRLERE RAĞMEN ÜRETİM DEVAM ETTİ

İmalat sektörünün ise kapanma ve sosyal mesafe önlemlerinden çok daha az etkilendiği ve büyük çoğunluğunun üretim faaliyetlerine devam ettiği belirtildi. Kasım ayında 53.8 olan imalat sektörü PMI endeksi, Aralık ayında da yükselişine devam derek 55.5 puana ulaştı. Bu rakam hem Reuters anketinin 2,5 puan üzerinde gerçekleşti, hem de 2018 yılının Mayıs ayından bu yana kayda geçen en yüksek endeks değeri oldu. Bileşik endekse dahil olan fabrika randıman endeksi de Kasım ayındaki 55.3 değerinden, Aralık ayında 56.6 puana yükseldi. İmalat mallarına olan talebin güçlü olduğu, fabrika sipariş defterlerinin dolduğu ve iş siparişleri alt endeksinin de 54.3 puandan 56.2 puana yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktığı bildirildi. Virüse karşı geliştirilen aşıların piyasaya çıkması ve hatta aşılama sürecinin başlaması nedeniyle, firma yöneticilerinin piyasa beklentilerindeki iyimserliğinin de büyük ölçüde arttığı ve 2021 yılında daha normale yakın bir ticari ortam bekleyenlerin çoğunlukta yer aldığı da araştırmada belirtildi. Kaynak, Reuters