• DOLAR 32.367
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.233
  • ...
Şanlıurfalılar asgari ücretin en az 3 bin 500 lira olmasını istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Hükümet temsilcileri, İşçi ve işverenden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri kapsamında ikinci kez toplandı.

Coronavirus salgını tedbirleri kapsamında çevrim içi düzenlenen toplantıya, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ev sahipliği yaptı.

TİSK tarafından toplantı sonrasında yapılan açıklamada, asgari ücret desteklerinin tüm işletmeleri kapsayacak şekilde devam etmesi,  ücret üstündeki vergi ve prim yüklerinin uygun bir seviyeye çekilmesi istendi. İstihdamı korumak için de dengeli bir asgari ucret belirlenmesinin her zamankinden daha önemli olduğu ifade edildi.

Asgari ücret ile ilgili Şanlıurfalılar İLKHA'ya konuştu.

"Şimdiki asgari ücretle bir kişi dahi geçinemez"

Batı'da insanların aldığı asgari ücretle ev kiralarını bile ödeyemediğini ifade eden Abdulkadir Korkmaz, "Asgari ücretliler, açlık sınırında değil de yoksulluk sınırındadır. Şimdiki asgari ücretle bir kişi dahi geçinemez. Bu durumu devlet iyi biliyor.  Eskiden devlet ‘simit ve çay’ diyordu, şimdi ise simit bile gelmez.  Asgari ücreti her yılın sonunda yükseltirken 4- 5 kişilik aileleri düşünsünler. Sosyal güvenlik primleri şu anda bin lirayken asgari ücrete zam veriyor.  Askerlik, doğum borçlanmasının da üzerine 5 bin lira geliyor. Yüzde 5 zam yapılırken yüzde 40’ı da aynı gün içerisinde bizden alıyorlar. Şu anda asgari ücret, 4 kişilik bir aile için en az 4 bin lira olması lazımdır.  Belki Şanlıurfa’da tarla sahibi, tarım işiyle uğraşanlar var ama Antep’ten sonra Batı'dakiler, asgari ücretle değil geçim, ev kirasını ödeyemezler. Şanlıurfa’da en basit ev kirası bin 100 lira, normal kira 2 bin liradır. Asgari ücret olarak 2 bin lira verildiği zaman; ev kirasını mı ödesin, telefon faturasını mı ödesin, okula giden çocuğun masraflarını mı karşılasın, yakıt giderini mi karşılasın?" şeklinde konuştu.

"Asgari ücret için karar verirken elinizi vicdanınıza koyun"

Asgari ücretlilerin açlık sınırında olduğunu vurgulayan Korkmaz, "Bizim milletvekillerine, siyasilere söyleyeceğimiz şudur:  Sen 50 bin lirayla geçinemezken millete 2 bin- 3 bin lira vermen ayıptır, günahtır ve yazıktır. Milleti düşünün. Seçimden seçime gelip, bizden oy istemeyin, her şey ortadadır. Asgari ücret alan 4 kişilik bir ailenin masrafı en az 4 bin liradır. Eğer net kazanç asgari ücret 2 bin 500- 3 bin yapacaksanız hiç yapmayın gereği yok. Zaten o parayla kimse bir masrafını karşılayamaz. Şu anda yoksulluk sınırında değil, açlık sınırındayız. Asgari ücret için karar verirken elinizi vicdanınıza koyun. Vatandaşımızı, milletimizi, çalışanı, Bağ-Kur’luyu ve emekliyi düşünerek yapın. Kendi ceplerinize 50 bin lira koyarken iyi düşünün." diye konuştu.

"Ellerini vicdanlarına koyararak asgari ücreti belirlesinler"

Asgari ücret ile çalışan insanın geçinemediğini ifade eden Hasan Nadas,"Asgari ücret alan kişi o parayla kesinlikle geçinemiyor. Ben asgari ücretli değilim ama emekliyim. Asgari ücret alan insanla; 25 bin lira alan milletvekilleri de insandır. Eğer o milletvekilleri 25 bin lira ile geçiniyor ve yetmiyor diyorsa; asgari ücretle çalışan insanları da görsünler, düşünsünler ve ona göre karar versinler. Milletvekillilerinin aldıkları paralar boş ve haramdır ama bu duruma bir kişi karar veriyor. Bir kişi karar vermesin, 500-600 tane milletvekilleri varsa hepsinin kararıyla alınan kararlar onaylansın. Bir kişi ‘tamam’ deyince hepsi parmak kaldırıyor, onaylıyor ve 25 bin lirayı alıyor. Çok yanlıştır.  Bu durum düzelmez fakat tepedekiler biraz düşünüp, ellerini vicdanlarına koyarlarsa ve asgariyi ne kadar fazla yükseltebilirlerse o kadar iyidir. “ ifadelerini kullandı.

"2 kişi 3 bin liraya zor geçiniyor"

Asgari ücretin 3 bin liranın altına düşmemesi gerektiğini vurgulayan Sedat Demirkol, "Şu anda asgari ücret alan kişiler geçinemiyor. Asgari ücretin 3 bin liranın altına düşmemesi lazım. Çünkü millet aç ve perişan…Bunun kirası, elektriği, suyu ve tüpü var. İnsanlar ne yapacaklarını şaşırmış durumda. İş yok, güç yok…Pandemiden dolayı zaten millet perişan olmuş. Asgari ücreti 3 bin liranın altına düşürürseniz zaten asgari ücretliye 'git öl' demiş olursunuz. Millet resmen açtır. 2 kişi 3 bin liraya zor geçiniyor. Bunun kirası, elektriği, suyu, doğaşgazı var.Bu ücret konusunu bunları hesaba katarak düşünmeleri gerekir. Asgari ücret 3 bin liranın altına düşmemelidir." şeklinde konuştu.

"Paramız yok, elektrik ve su parasını nasıl ödeyeceğiz"

Ekonomik olarak zor durumda olduğunu belirten Şükrü Güçlü, "Ben 65 yaşındayım. Bana Devlet ayda 700 lira veriyor. 700 lira benim çay parama yetmiyor. Bir yerde çalışacak iş yok ben ne yapacağım? Asgari ücret şu an 2 bin 500 liradır. Benim kızım 18 sene okumasına rağmen asgari ücretle çalışıyor. Ayda 600 lira yol parası veriyor. Asgari ücret en azından 3 bin 500 lira ile 4 bin lira olması lazım.  Paramız yok, elektrik ve su parasını nasıl ödeyeceğiz. Günah degil mi bize bizde vatandaşız. Ben 24 ay Ağrı'da askerlik yaptım. Onların hangisi 24 ay askerlik yaptı. Fakir fukara nereye gitsin? Asgari ücret en azından 3 bin 500 lira olması lazım." diye konuştu.

"Asgari ücretin en az 3 bin 500 lira ya da 4 bin lira olması lazım"

Asgari ücretli aldığı maaşla geçinemeceğini ifade eden Halil Arslan, " Asgari ücretlinin geçinmesi için 3 bin 500 lira maaş alması gerekir. Bir evin doğalgaz gideri 300 lira, elektrik 200 lira, su 100 lira ve en azından erzakı bin lira tutsa, öğrenci giderleri ile birlikte 2 bin lirayı bulur. Bir de kiracı oldumu adam zar zor geçinir. Bazı mağdur aileler var hiç çalışamıyor. Onlarıda düşünmek lazım. Asgari ücretin en az 3 bin 500 lira ya da 4 bin lira olması lazım. Kesinlikle 2 bin 500 lira ile geçim olmuyor.

Asgari ücretin arttırılmasının güzel olacağını söyleyen Abdurrahman Kaya ise "Asgari ücretle, 2 bin 400 lirayla geçim sağlanmıyor. Asgari ücret en az 3 bin - 3 bin 400 lira olması gerekir ki insanlar geçimini sağlasın. Bir şişe su alıyoruz 2 lira, bir ekmek bir buçuk liradır. Asgari ücretin arttırılması gayet güzel olur." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir