• DOLAR 32.331
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2295.22
  • ...

Oktay, şunları kaydetti:

“Türkiye Varlık Fonu cari açığı azaltma, yurt içi tasarrufları artırma, özel sektörün girmediği stratejik sektörlere uzun vadeli sermaye çözümleri sunma ve portföyündeki şirketlerin değerini artıracak stratejiler üretme hedefleri çerçevesinde faaliyetlerini yürütmektedir. Adana İskenderun Körfezi’nde kurulması planlanan petrokimya kümelenmesi, Afşin-Elbistan Enerji Santrali gibi mega projeler Varlık Fonu’nun cari açığı azaltma yönündeki somut adımlarına sadece birkaç örnektir. İskenderun Körfezi’ndeki bu petrokimya kümelenmesi projesi, hem cari açığı azaltacak hem de bölgede ciddi oranda iş imkanı sağlayacak büyük bir adımdır. Önümüzdeki yıl, bu projede çok ciddi, önemli ilerlemeler sağladığımızı hep birlikte göreceğiz.”

BORÇLULUK YÜZDE 3

Muhalefetin, Türkiye Varlık Fonu’nun denetlenmediği eleştirilerine de değinen Oktay, “Türkiye Varlık Fonu, çok katı ve kapsamlı bir denetime tabidir. Saygınlığı uluslararası piyasalarca kabul görmüş şirketler tarafından yapılan bağımsız denetimi, Devlet Denetleme Kurulu denetçilerinin yaptığı denetim izlemekte ve süreç ülkemizin en üst denetim mercii olan Meclis denetimiyle bitmektedir. Türkiye Varlık Fonu çatısı altında bulunan ve daha önce Sayıştay denetimi devam eden tüm kuruluşlarımızın aynı şekilde Sayıştay denetimi devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Türkiye Varlık Fonu’nun borçlarının arttığı eleştirilerinde doğruluk payı olmadığını dile getiren Oktay, Fonun 2017 yılındaki finansal tablolarına sadece 2 şirket konsolideyken 2018 yılında finansal tablolara 13 şirketin daha eklenmesi sonucu fark oluşmasının doğal olduğunu kaydetti. Borçluluğun bağımsız denetçi raporunda yer aldığını anlatan Oktay, OECD standartlarında, borçlanmanın varlıklara oranının yüzde 22 seviyelerinde olması kabul görürken, Türkiye Varlık Fonu’nun borçluluk oranının yüzde 3 olduğunu belirtti.

Fuat Oktay, “Varlığa dayalı kalkınma fonumuz Türkiye Varlık Fonu’nu karalamaya çalışanlara en güzel cevap, Fonun uluslararası yatırımcılardan gördüğü rağbettir. Türkiye Varlık Fonu, stratejik bir yatırım kolu olarak ülkemizin gelecek vadeden projelerine, şirketlerine ve işbirliklerine yatırım yapmayı sürdürecektir” dedi.