• DOLAR 32.371
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2325.427
  • ...
Halk asgari ücret görüşmelerinden ne bekliyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

2021 yılının ocak ayından itibaren geçerli olacak olan asgari ücret görüşmelerinin birincisi 4 Aralık tarihinde yapıldı. İşçi ve işveren sendikaları ile birlikte hükümet yetkililerinin de katıldığı toplantıların ikincisi de yapıldı.

 

Ay sonunda netleştirilecek olan asgari ücret ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan vatandaşlar, artan hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısının göz önünde bulundurularak açlık sınırının üstünde bir ücretin belirlenmesi gerektiğini vurguladılar.

Vatandaşlardan kimisi 4 kişilik bir ailenin standart şartlarda geçinebilmesi için alması gereken en asgari maaşın en az 5 bin lira olması gerektiğini savunurken, kimisi 4 bin, kimisi de 3 bin 500 liranın yeterli olabileceğini ifade etti. Vatandaşlardan biri de Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen fitre bedeline göre asgari ücretin kolaylıkla belirlenebileceğini söyledi.

Melisa

"Cüzi rakamlarla insanları çok fazla çalıştırıyorlar"

Asgari ücret yeteri kadar tatmin edici olmadığını söyleyen Melisa isimli bir vatandaş, "İnsanların ailelerini geçindirebilmeleri için 5 bin TL yeterli olur. Bence minimum 5 bin TL olmalı. Asgari ücret yetmiyor, tatmin edici değil. Gönül ister ki 10 bin, 30 bin olsun ama cüzi rakamlar veriyorlar. Cüzi rakamlarla da insanları çok fazla çalıştırıyorlar. 8 saat çalışıp bin bin TL alan insanlar tanıyorum." dedi.

Olcay Korkut

"Marketten bir hafta önce aldığım ürünü aynı paraya alamıyorum"

İstanbul'daki kiraların en az bin, bin 500 lira olduğunu hatırlatan Olcay Korkut, "Şimdi adam 2 bin 300 lira alacak nasıl geçinecek? Bu adamın çoluğu çocuğu var yetmiyor. Hani bir de Avrupa bizi kıskanıyor diyorlar ya! bu lafa çok gülüyorum. Neden mi gülüyorum? Abi aldığım para belli harcadığım para belli. Marketten bir haftalık alışveriş yaptıktan sonra öteki hafta aynı malzemelerin 50 lira daha fazla tuttuğunu görüyoruz. Şimdi nasıl geçinelim? Veya toplanıp boğaz köprüsünden beraber atlayalım. Bu memlekette geçim yok zaten, hiçbir zaman da olmadı. Çocuk oyuncak istiyor. Kumandalı bir oyuncak alıyorsun 80-90 lira. Gel de bu memlekette geçin kardeşim. Biz halk olarak milletvekillerine 2 bin 300 lira maaş verelim. Bir ay o para ile geçinebilirlerse gidip boğaz köprüsünden atlarım. Şu anda en kötü asgari ücret 4 ya da 5 bin lira olması gerekiyor." diye konuştu.

Selahaddin Baysal

"İnsanlar geçim derdinden başka bir şey düşünemez oldu"

Asgari ücret Türkiye standartlarında en az 4 bin TL olması gerektiğini savunan Selahaddin Baysal, "Yaşam standartları yüksek. Her şeye gizli zam geliyor ve artık halk geçim derdinden başka hiçbir şey düşünemez hale geldi. Bunları Sayın Cumhurbaşkanımızı suçlamak için söylemiyorum. Gerçekten şu an halkın içinde bulunduğu durum çok zor. Belki imkânlar kısıtlı ama Cumhurbaşkanımız halkı düşünmesi gerekir. Çünkü bu halk sayesinde Cumhurbaşkanımız o konumda oturuyor. Eğer halka sırtını dönerlerse halk da onlara sırtını döner. Halkı küstürmemesi gerekir." şeklinde konuştu.

"Pandemi sebebiyle turizm üzerine işlettiğim dükkânımı kapatıp asgari ücretle çalışmak zorunda kaldım"

Antalya'da turizm üzerine bir işletmesinin olduğunu ancak pandemi sebebiyle kapatmak zorunda kaldığını belirten Baysal, "Dükkânımı pandemiden dolayı kapatıp geldim. Şu an asgari ücretle ücretli amelelik yapıyorum. Bu durumun suçlusunu aramıyorum, kader talih sonuçta. Hükümet, sadece esnafa değil tüm vatandaşlara yardım etmeli. Bin 400 TL kira ödüyorum ve ayda 300 TL yol masrafım oluyor. Düşünün artık, açlık sınırında yaşıyorlar diyorlar ama açlık sınırının çok çok altında yaşıyoruz. Allah yardımcımız olsun." ifadelerini kullandı.

Tahir Yıldız

"Asgari ücretle geçinmek imkânsız"

Asgari ücret en az 4bin 500 olması gerektiğini söyleyen Tahir Yıldız, "Ben de asgari ücretle çalışıyorum. Ev kiraları bin 500 lira. Esenyurt gibi bir yerde oturuyorum ve bin lira kira ödüyorum. Çok zor, biz de 4 kişilik aileyiz. 2 bin TL her ay bakkala ödeme yapıyoruz zaten. Ayrıca bin lira da gider var.  Bunun elektriği, suyu, doğalgazı var. İmkânı yok geçinemezsiniz. Eşim de çalışmasaydı hepten ayvayı yerdik." diye konuştu.

Mert Oymalı

"Bir ailenin geçinebilmesi için asgari ücret açlık sınırının üzerinde olmalı"

"4 kişilik bir ailenin geçinebilmesi için asgari ücretin en az 3 bin 500 olması lazım" diyen Mert Oymalı, "Neden mi? markete gittiğinizde iki poşeti doldurabilmek için 300 lira para veriyoruz. Kira, alışveriş, çocuk giderleri derken ailenin bütçesini zorluyor. Bu masraflara göre asgari ücretin 3 bin 500 olması lazım. Bir ailenin geçinebilmesi için asgari maaşın açlık sınırının üzerinde olması lazım." dedi.

Fırat Kaya

"Diyanetin fitre miktarına bakılarak asgari ücret belirlenebilir"

Asgari ücretin belirlenmesi için diyanetin belirlediği fitre miktarından yola çıkılabileceğini söyleyen vatandaşlardan Fırat Kaya ise şu ifadelere yer verdi:

"Diyanetin belirlediği bir fitre rakamı var. Bu fitre rakamını aya vurduğunuzda asgari ücretin ne kadar olması gerektiği belli oluyor. Ya şuan Türk lirası aşırı derecede değer kaybetti. Zaten milletçe fakirleştiğimizi söyleyebilirim. Dövize, üretici ve tüketici fiyatlarına bir düzenleme gelmesi lazım. Ya da ücretlerin artması lazım. Yani enflasyon Türkiye'nin en büyük belası kurtulma şansımız yok ve olamadı yani. Dediğim gibi 4 bin lira bir ailenin geçimini idare edebilir." (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir