• DOLAR 32.573
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2426.93
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamasında, hibe şeklinde verilecek esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş, servis işletmecisi, pazarcı, lokantacı, kadın erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün işletmecisi gibi kesimlerin faydalanacağını belirtmişti.

 

Esnafa verilecek kira yardımı ile ilgili değerlendirmede bulunan Siirt Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Cemal Koyuncu, esnafa verilecek 500 TL oranındaki bir kira yardımının esnafın yarasına merhem olamayacağını Kaydetti.

"Devletin esnafına 10 yıl değil sadece 2 yıl sahip çıkmasını bekliyoruz"

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu haftaki açıklamasında esnafa kira desteğini öngören bir destek paketi açıklamıştı ama esnafın paketten nasıl faydalanacağı ile ilgili herhangi bir bilgi gelmedi.” diyen Koyuncu, "Tabi ki esnafımız çok zor durumda.  Berber, terzi, lokantacı esnafım can çekişiyor. Esnaf 30 yıl boyunca devletine vergisini, sigorta primlerini ödedi. Bizler de devletimizden esnafına 10 yıl değil sadece 2 yıl sahip çıkmasını bekliyoruz.” dedi.

"Fırıncı, çaycı, lokantacı dertli, onlara hak veriyorum esnaf bitik durumda"

Siirt’te bin 200 civarında kayıt dışı esnaf olduğunu ve onların hiçbir destekten faydalanamadığını belirten Koyuncu, bu tür esnafın gelip kayıt yaptırmaları çağrısında bulundu.

Koyuncu, “Fırıncı, çaycı, lokantacı dertli, onlara hak veriyorum esnaf bitik durumda. Cumhurbaşkanımızdan yardım bekliyoruz. Güney Doğu Bölgesinde Bitlis, Siirt Batman’da birçok kayıt dışı esnaf bulunuyor ve maalesef bu esnaflar hiçbir şekilde destekten faydalanamayacak. Biz sadece Siirt’te bin 200 kayıt dışı esnaf tespit ettik. Gelip kayıtlarını yapmaları gerekiyor. Kaydı bulunmayanlar esnaf sayılmıyor.” diye konuştu

Ayda 8-10 bin TL kira ödeyen bir esnafa 500 TL nasıl bir katkı sağlayacak?

Büyük şehirlerde 750, küçük şehirlerde ise esnafa 500TL kira desteğinin verileceği açıklandı. Bu miktar için hiçbir esnafın gelip müracaat edeceğini düşünmediğini ifade eden Koyuncu, bu yardımın hiçbir yarayı sarmayacağına dikkat çekti.

Koyuncu, “Esnafa verilecek 500 TL hangi yarayı saracak? Esnafın yarasını sarmaz. Verilecekse makul bir şey verilsin ki esnaf ayakta durabilsin. Esnafa çok yazık, hele hele bu bölgede olan esnafımız el emeği göz nuruyla çalışıp kazandığı paranın yüzde 20’sini devletine veriyor geriye kalanı ile çocuklarının nafakasını sağlıyor. Maalesef esnaf tükenmiş durumda.” diye konuştu.

"Eğer esnafa destek verilecekse hibe şeklinde olsun"

Böyle giderse 5 bin olan esnaf sayısının seneye 3 binlere düşebileceğini dile getiren Koyuncu, “Bazı esnaf 8 bin hatta 10 bin TL aylık kira ödüyor. Siz esnafa aylık 500 TL destekle nasıl bir katkı sağlamış olacaksınız ki? Esnafa bir kredi imkânı sağlansa bu da bir borçlanmadır. Ama esnafa hibe verilmesi, gerekiyor. Esnafın iş yeri kapalı kaldı, işçilerini çıkardı, dayanacak durumu kalmadı, eğer destek verilecekse hibe şeklinde olsun.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız