• DOLAR 32.572
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2426.62
  • ...
Pandemi nedeniyle yardım alacak esnaf desteğin miktarını da süresini de yetersiz buldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından esnafa 3 ay süreyle ayda bin lira destek ve iş yeri kira olan esnaflara da büyükşehirlerde aylık 750 lira diğer şehirlerde ise 500’er TL kira yardımı yapacaklarını ve 3 ay boyunca toplamda 5 milyar hibe desteği vermeyi planladıkları söylemişti.

 

Yapılacak desteği değerlendiren Malatya esnafı, yardımın iyi olduğunu ancak hem sürenin hem yardımın yetersiz olduğunu belirttiler.

Bilindiği gibi yaklaşık bir yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle Türkiye’de ciddi sıkıntılar yaşanıyor.

Salgın nedeniyle vatandaşlarla birlikte en çok sıkıntıyı esnaf çekiyor. Bu süreçte iş yapamadıklarından yüzlerce esnaf kepenk indirmek zorunda kalırken birçok esnaf da meslek değiştirmek zorunda kaldı.

Esnafın yaşadıkları sıkıntıların gündeme gelmesinin ardından kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, esnafa hibe ile kira yardımında bulunacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafa 3 ay süreyle ayda bin lira destek ve iş yeri kira olanlara da büyükşehirlerde aylık 750 lira diğer şehirlerde ise 500 TL kira yardımı yapacaklarını ve 3 ay boyunca toplamda 5 milyar hibe desteği vermeyi planladıkları ifade etmişti.

Konu ile ilgili İLKHA’ya konuşan Malatya esnafı, pandemi sürecinden bu yana çok sıkıntı yaşadıklarını, yapılacak yardımın iyi olduğunu ancak yetersiz olduğuna dikkat çekerek, hem 3 aylık sürenin hem de verilecek bin TL’lik meblağın yükseltilmesi talebinde bulundular.

Mehmet Ceyhan

“Elektrik, su ve doğal gaz faturalarına indirim yapılsın”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerini düşündüğü için teşekkür ederek konuşmasına başlayan ayakkabı tamircisi esnafı Mehmet Ceyhan, “Allah (Celle Celaluhu) kendisinden razı olsun ama açıklanan rakam yeterli değil, çünkü 980 TL Bağ-Kur pirimi yatırıyoruz. Elektrik doğalgaz faturaları çok yüksek geliyor. Bu esnaf için sıkıntılı bir durum. Zaten esnaf perişan olmuş esnafa bin TL yeterli değil. Esnafın elektrik, su ve doğalgaz faturalarına indirim yapsınlar bin TL ile çözüm olmaz. Pandemi sürecinden bu yana yaklaşık bir yıldır tüm esnaf doğru dürüst iş yapmıyor birçok esnaf siftah yapmadan eve gidiyor. Birçoğu büyük esnaf kepenk kapattı. Bir günü birlik ve ayakkabı tamirciliği mecburi olduğu için ekmeğimizi çıkarıyoruz ama eski iş yok. Doğalgaz faturası 400-500, elektrik faturası 200-250 arası geliyor. Bulunduğun dükkân 2 metre ayda 150 lira elektrik faturası geliyor. Eskiden elektrik faturası 30-40 bilemedin 50 TL geliyordu ama şimdi 150 TL geliyor. Her şey pahalılanmış 5 litrelik sıvı yağ 65-70 TL’ye yükselmiş onun için ödenecek bin TL yeterli değil.” diye konuştu.

“Esnafa en az 2 bin 500 TL verin ki ayakta durabilsin”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen Ceyhan, “Sizden razıyız ama biz esnaflara bakın ki seçim zamanında bizde size bakalım. Ödeme yapılacak 3 aylık sürede yeterli değil, pandemi süreci yaklaşık bir yıldır var. Yurt dışında esnafa 3 bin Euro yardımında bulunuyor buda yaklaşık 29 bin TL civarı ediyor. Her devletin kendisine göre bir bütçesi var buna bir diyeceğimiz yok. Sayın cumhurbaşkanım biz sizden 29 bin TL istemiyoruz en az esnafa 2 bin 500 TL verin ki esnaf ayakta durabilsin. Çünkü gerçekten bin TL çok az bu rakam biz esnaflara çare değil.” dedi.

Celal Topsöz

“Gider çok ama gelir yok”

Çektikleri kredilerin ödemesini yapamadıklarını ve bu yüzden ertelenmesi için çağrıda bulunan çaycı esnafı Celal Topsöz, “12 yıldır burayı işletiyorum. Eskiden 3 kişi çalışıyorduk ama pandemiden dolayı sayıyı ikiye indirdik. Akşama kadar boştayız ve çok zor durumdayız. Esnafa yapılacak yardımı da yeterli görmüyoruz. Bedelsiz kredi bize verseler çok iyi olur. Bize bir kolaylık sağlansın çünkü esnaf iş yapamıyor. Ev kira gider çok ama gelir yok!” dedi.

İrfan Akça

“Meblağın yükseltilmesi ve sürenin uzatılması lazım”

Esnafa yapılacak yardımların iyi olduğunu ama bin TL’nin esnaf için çok az bir meblağ olduğunu belirten İrfan Akça, “Bence meblağın biraz daha artırılması gerekir. Bin TL’lik yardım esnafa pek bir fayda sağlamaz. Çünkü yaklaşık bir senedir pandemi süreci nedeniyle sıkıntı çekiyoruz. Ya 3 aylık sürenin uzatılması ya da meblağın artırılması biz esnaflar için çok daha iyi olur.” dedi.

Ali Kutsal

“Beklentilerimiz daha fazlaydı ama buna da şükür”

Beklentilerinin daha fazla olduğunu kaydeden Berber esnafı Ali Kutsal, “Buna da şükür. Sonuçta bir hastalık var 55 gün kapalı kaldık bizden daha kötü durumda olan insanlar da var. Esnaflar gene hiç yoktan iyiler ama özellikle asgari ücretle çalışan insanlar daha çok sıkıntı çekiyor. Onlara yardımda bulunmak bence daha iyi olur.” diye belirtti.

Uğur Şener

“Evimizin harçlığını dahi çıkaramıyoruz”

Esnafın şu an çok sıkıntı çektiğini anımsatan ayakkabı esnafı Uğur Şener, şöyle dedi:

“Ürünlerimiz olduğu gibi duruyor her bir takımdan birer ikişer çift satmışız diğerleri olduğu gibi duruyor. Bunları seneye olduğu gibi kaldıracağız. Bırakın ödemelerimizi ödemeyi evimizin harçlığını dahi çıkaramıyoruz. İnşallah devletimiz bizlere sahip çıkar ve bizi bu sıkıntılı süreçten bir an önce kurtarır. Esnafa verilecek meblağ pek tatmin edici bir meblağ değil ve yeterli bulmuyoruz. Bu ancak günlük yemek masrafımızı karşılar.” ifadelerini kullandı.

“Çok sıkıntı çekiyoruz”

İnternet üzeri satışların da kendilerini çok etkilediğini kaydeden Şener, “Çünkü vatandaşlar evde ve bu salgından dolayı pek dışarı çıkamıyor. Öğrenciler çıkamıyor, bundan dolayı da satış yok. Bu kadar çeşit getirmişiz ama bir sürü sermaye bağlamışız fakat karşılığını alamıyoruz. Kiramızı ödeyemiyoruz, epey sıkıntı çekiyoruz.” diye dert yandı.

Hüseyin Kolcu 

“Kiracı esnafına yapılacak yardım yeterli değil”

Bir nebzede olsa yapılacak yardımın kendilerine bir destek olacağını kaydeden lokantacı esnafı Hüseyin Kolcu da “Özellikle kiracı esnaf için yeterli değildir. Çünkü ayda 5 binden 10 bin TL’ye kadar kira veren esnaflar var. Bide süre 3 ay değil 6 ay olsaydı daha iyi olurdu. İnşallah bir an önce bu hastalığı atlatır ve daha iyi yerlere geliriz.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir