• DOLAR 32.381
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2325.29
  • ...
STK Operasyonunda Tutuklananların Tümü Serbest
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA- CMK 102. madde tahliyeleri bahane edilerek Türkiye genelinde İslami STK`lara yönelik yapılan operasyonların Adana ayağında yakalananların ilk duruşması yaklaşık 5 ay sonra bu gün Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Saat 10.00`da başlayan duruşmaya, tutuklu 6 sanık ile tutuksuz 11 sanık ve avukatları hazır bulunurken tutuksuz bir sanık mahkemeye katılmadı.

Mahkeme heyeti; sanıkların kimlik tespitinin ardından, Cumhuriyet Savcılığının iddianamesinin kabulü yönünde, mahkemenin almış olduğu kararı okudu. CMK`nın 147 maddesi ve devamındaki hakları hatırlatıp, tek tek savunmalar dinlendi.

Hazırlanan iddianamenin içeriği soruldukça tüm suçlamaların, resmi dernek çalışmaları ile yasal içerikli yayınların bulundurulup okunmasından kaynaklandığı görüldü. Bazı sanıklara falanca derneğe üye misin? Mustazaf Der ve adı geçen derneklerin faaliyetlerine katıldın mı? Kutlu doğum mitingine katıldın mı? Peygamber Sevdalıları Futbol Turnuvasına katıldın mı? Falan dernek üyesini ziyaret ettin mi? gibi soruların tüm sanıklara sorulması dikkat çekti.

Ayrıca bazı sanıklara, polis ajanı olduğu iddia edilen Emrah Yeman adlı şahsın bilgisayarında adları ve telefon bilgilerinin çıktığı söylenerek sorular yöneltildi. Sanıklar da bu şahsı tanımadıklarını, bu şahsın istihbarat elemanı olduğu yönünde kendi beyanları olduğunu, mahkemenin bu beyanları dikkate alması gerektiğini belirttiler.

Tutuklu sanık Umut Der üyesi Cevdet Dizlek müdafisi Av. Halis Yetkiner yaptığı savunmada; Dizlek`in katıldığı iddia edilen sosyal faaliyetlerin yasal izinler alınmak suretiyle yapıldığına dikkat çekti. Yine suçlamalara maruz kalan derneklerin ve dergilerin kurulması ve yayına geçirilmesi yasal prosedüre uyularak gerçekleştiğini söyledi.

Daha sonra söz alan sanıkların müdafilerinden Av. Hüseyin Yılmaz, Hizbullah`la ilgili olarak 2000 yılı öncesine ait bilgi ve belgeler her seferinde yeni olaylarmış gibi mahkemeye sunulmuş, böylece mahkeme yanıltılmaya çalışılmıştır. Mustazaf der legal olarak kurulmuş ve faaliyet yürüten bir dernektir. Bu dernek gönüllüleri illegaliteye itilmeye çalışılıyor. "dedi.

Hizbullah`ın 2002 yılından bu yana şiddet içeren bir eylemde bulunmadığına dikkat çeken Yılmaz, çıkartılmak istenen çatışma sürecine de hiçbir zaman dahil olmadığını söyledi. Söz konusu davada Hizbullah`ın değil Mustazaf Der mensuplarının ve yasal faaliyetlerinin yargılandığını belirten Yılmaz, "Bu derneğin şiddet içeren bir faaliyeti hatta hiçbir illegal faaliyeti bile yoktur. "şeklinde savunma yaptı.

Yapılan savunmaların ardından; tutuklu sanıklardan Mustazaf Der Adana Şubesi eski Başkanı A. Kadir Turgay, üye Nusret Kınay, Mektep Der Başkanı İsa Emre, Umut Der üyesi Cevdet Dizlek ile diğer sanıklar Güven Özdemir ve Erol Ertaş serbest bırakıldı.

Hiçbir tutuklunun bulanmadığı 18 sanıklı duruşma 12 Eylül 2011 tarihine ertelendi.

Ayhan Kaya - İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir