• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Savcı, `Kozmik Oda`ya Dava Açmaya Hazırlanıyor...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`nin en gizemli yeri olarak bilinen `kozmik oda`nın sır perdesi aralanıyor. 60 yıllık devlet sırlarını içeren belgeleri inceleyen savcı, dava açmaya hazırlanıyor.

BÜLENT ARINÇ`A SUİKAST İDDİASIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ

Türkiye’nin en gizli ve gizemli yeri olarak gösterilen ‘kozmik oda’nın sır perdesi aralanıyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiası ile başlayan soruşturma yakın tarihle yüzleşme davasına dönüşüyor.

SAVCI DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

Tarihte ilk kez aranan ‘Kozmik Oda’dan çuvallar dolusu evrak ve 38 klasör belge çıkmıştı. 60 yıllık devlet sırlarını barındıran belgeleri inceleyen Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, 3.5 yıl aradan sonra dava açmaya hazırlanıyor. Savcı’nın açacağı dava Arınç’a suikast iddiasıyla sınırlı olmayacak.

Radikal`den Ömer Şahin`in haberine göre; ‘Kozmik oda’ davası 6-7 Eylül olaylarından 1 Mayıs’a, Çorum, Sivas olaylarından faili meçhuller ve Hrant Dink cinayetine kadar yakın tarihin karanlıkta kalan olaylarına uzanacak. Savcı, mart ayında emekli, muvazzaf subaylarla birlikte bazı sivilleri ifadeye çağıracak.

OLAY NASIL BAŞLAMIŞTI?

Albay Erkan Y.B ile Binbaşı İbrahim G, 19 Aralık 2009 tarihinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın evinin çevresinde şüpheli davranışları nedeniyle yakalandı. Olay sonrası Ankara’daki Özel Harp Dairesi’ne bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı’nda arama yapıldı. Önce zorluk çıkarılsa da bir hafta sonra ‘kozmik oda’ya girildi. 11 ve 16 No’lu kozmik odalarda aramalar ‘devlet sırrı’ gerekçesiyle Hâkim Kadir Kayan tarafından yapıldı. Bu arada, Arınç’ın evinin etrafında yakalanan 2 subay tutuklanma talebiyle çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

SAVCI 3.5 YIL BEKLEDİ, MARTTA HAREKETE GEÇİYOR

‘Kozmik oda’da 26 gün boyunca arama yapıldı. Aradan 3.5 yıl geçmesine karşın ortada ne bir tutuklu var ne de açılmış bir dava. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın bile eleştirilmeye başladığı olay “Dağ fare doğurdu” şeklinde değerlendiriliyor ve eleştiriliyordu. Ancak, soruşturmayı yürüten Savcı Mustafa Bilgili çok önemli bilgi ve belgelere ulaştı. Bilgili, 28 Şubat soruşturması, faili meçhuller gibi önemli davalara da bakıyor. Savcı Bilgili’nin yazımında sona gelinen 28 Şubat iddianamesini teslim ettikten sonra önceliği ‘kozmik oda’ soruşturmasına vereceği kesinleşti.

SAVCININ ELİNDE GÜÇLÜ BELGELER VAR

Ulaşan bilgiler doğrultusunda Savcı Mustafa Bilgili’nin elinde güçlü belgeler olduğu yönünde. ‘Kozmik oda’ operasyonunda yaşananlar ve dava dosyasına girmesi beklenen bilgi-belgeler hakkında şunlar konuşuluyor:

2 SUBAYIN İFADELERİ ÇELİŞKİLİ

Arınç’a suikast iddiasıyla yakalanan Binbaşı ve Albay, aynı mahallede oturan emekli Albay Baki Kaya’yı izlediklerini söylemişti. 2 subayın yakalandıkları yer ve ifadeleri çelişkili çıktı. Savcı Bilgili, Kaya’nın ifadesini aldı. Kaya, Genelkurmay’dan koruma talebi olmadığını ve tedavi gördüğünü söyledi.

KOZMİK ODAYA GİREBİLEN 2 ALBAYDAN BİRİ


Yakalandıkları sırada Albay E.Y.B’nin Arınç’ın adresinin yazılı olduğu notu yutmak isterken yere düşürdüğü ve daha sonra bu notun kendisine ait olmadığını açıkladığı söylenmişti. Albay’ın ilk ifadesinde notun kendisine ait olduğunu kabul ettiği söyleniyor. ‘Kozmik oda’ya el-yüz tarama sistemiyle 2 albay, 2 yüzbaşı dört kişi girebiliyor. Arınç’ın evinin etrafında yakalanan Albay E.Y.B’nin o iki albaydan biri olduğu ortaya çıktı.

38 KLASÖRDE 60 YILLIK SIRLAR


Seferberlik Tetkik Kurulu’ndaki aramalarda çuvallar dolusu belge, bilgiye ulaşıldı. ‘Kozmik oda’da şüpheli görülen 38 klasör belge mühürlendi. Savcı, 60 yıllık bir kısmı ‘devlet sırrı’ olan belgelere ulaşmış oldu.

BİLGİSAYARDA SİLİNMİŞ DOSYALAR


‘Kozmik oda’ya giriş sıkıntılı olmuştu. Olaydan bir hafta sonra girilen odada bazı bilgisayarların hard disklerinin olmadığı, kablosunun açıkta bırakıldığı gözlendi. Bilgisayar içindeki bazı dosyaların silindiği de tespit edildi. Bütün bunlar tespit tutanağına geçirildi. Olaydan sonra “Belgeleri yaktık” şeklinde ses kaydı internete düşmüştü. Bunun üzerine bodrum katına girilerek yakılma izi olup olmadığına ilişkin zabıt tutuldu.

GÖMÜLÜ MÜHİMMATLAR ÖZEL HARP’İN

‘Kozmik oda’da gömülü mühimmat krokilerine de rastlandı. Krokilerde gösterilen yerler kontrol edildi. Soruşturma sonucunda Ergenekon davasının başlangıcı kabul edilen Ümraniye’deki el bombaları ile saldırılar ve bazı karanlık olaylarda ele geçirilen bombaların Özel Harp Dairesi’nin envanterinde bulunduğu iddia ediliyor.

AZINLIKLAR HAKKINDA BİLGİ


Aramalarda azınlıklara ilişkin bilgi ve belgelere de ulaşıldı. Hrant Dink, Zirve Davası, Rahip Santora cinayetine ışık tutacak bazı bilgilerin çıkabileceği söyleniyor. Malatya Zirve Davası ile MİT’in Meclis’e ulaşan son raporu da dava dosyasına eklendi.

‘KOZMİK ODA’YA GİREN SİVİLLER


Seferberlik Tetkik Kurulu’nun ‘beyaz’, ‘siyah’, ‘turuncu’ kuvvetler şeklinde örgütlenmeye gittiği ortaya çıkmıştı. ‘Kozmik oda’dan çıkan listelerle kimlikleri deşifre oldu. ‘Kozmik oda’dan kamuoyunun yakından tanıdığı siyasetçi, sivil toplum örgütü lideri gibi etkin kişiliklerin adlarının çıktığı da söyleniyor.

ASKER VE SİVİLLER İFADEYE ÇAĞRILACAK


Davanın açılmasıyla beraber Ergenekon, Balyoz sanıklarının da aralarında bulunduğu emekli, muvazzaf subaylar ile bazı siyasetçi, sivil toplum örgütü temsilcilerinin ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeye çağrılması bekleniyor.

CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN EVİNİN KROKİSİ

‘Kozmik oda’ davasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la beraber AK Parti’de bakanlık yapmış önemli isimlerin izlendiği iddiası da ele alınacak. Aramalarda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in konutlarının krokileri de bulundu. Dava dosyasında siyasilerden başka bazı azınlık liderleri, sivil toplum örgütü yöneticileri ve kamuoyunun tanıdığı farklı kesimden isimlere dönük derlenmiş bilgiler bulunuyor.

radikal

Bu haberler de ilginizi çekebilir