• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Maaş Alamayan İşçiler Üretimi Durdurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mali kriz yaşayan ve Türk Silahlı Kuvvetleri`ne teslim etmeyi taahhüt ettiği askeri araçları da henüz üretemeyen BMC fabrikasının işçileri, yaklaşık 10 aydır ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle bir süredir eylem yapıyor.

Zaman zaman fabrikanın önünden geçen yolu trafiğe kapatan işçiler, seslerini duyarmak ve alacaklarının ödenmesini sağlamak için eylemlerinin İzmir`in dışına taşıma kararı aldı. İşçiler İSTANBUL ve ANKARA`da eylem yaptılar.

ANKARA`DA EYLEM

İzmir`den yola çıkıp sırasıyla Manisa, Uşak, Afyonkarahisar ve Eskiyehir`e uğradıktan sonra, ANKARA`ya gelen işçiler Abdi İpekçi Parkı`nda eylem yaptı. Eyleme, Türk İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ve CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzetin Çetin ile yaklaşık 200 işçi katıldı. Eyleme, TGB`de destek verdi. Ellerinde Türk bayrakları, çeşitli yazıların bulunduğu dövizler bulunan işçiler, çalan müziğe alkışla tempo tuttu.

Eylemde Türk İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak yaptığı konuşmada, ANKARA`da Meclis`in, bakanlıkların olduğunu belirterek, işçilerin haklarını yiyenlere, ekmeklerine göz koyanlarına inat meydanlarda olduklarını söyledi. İşçilerin 1 yıldır krizde olduğunu ve ücretlerini almadığını belirten Kavlak, "Sigorta primlerimiz yatmıyor. Bunu bize 70 yıllık mazisi olan bir firma yapıyor.Türkiye`nin en büyük patronlarından biri yapıyor. Bu bir insanlık dramıdır."dedi.

BİR GRUP DA İSTANBUL`A GELDİ

İSTANBUL`a dün akşam saatlerinde ulaşan işçiler, Türk Metal Sendikası üyeleri ve bazı siyasi parti temsilcileri tarafından karşılardı. BMC`nin yönetim merkezinin bulunduğu Levent`te gelen yaklaşık 300 işçi, "Kirpiyi durdurma askeri vurdurma" "Yabancı patron istemiyoruz", "BMC işçisi direnişin simgesi" sloganları attı.

Burada bir konuşma yapan Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım, çözüm istediklerini belirterek, "Bugün bizim alacağımız miktar 10.1 milyar. Bu sıkıntılı süreci atlatmak için defalarca gelip yönetimle görüştük. Ama artık bu insanlar sıkıldı. Eşlerinden ayrıldı, çocuklarına harçlık veremez hale geldiler. Bugün Türkiye`yi yöneteler Türkiye kendi tankını üretsin diyorlar. Türkiye kendi aracını, motorunu yapmalı diyorlar. Bu işletme yüzde yüz Türk sermayeli. Bu işletme kapatılıyor, bu işletme yok ediliyor" dedi.

İşçilerin haklarını almadan İSTANBUL`dan ayrılmayacaklarını söyleyen Yıldırım, çözüm üretilene kadar eylemlerin süreceğini de belirtti.

"KİRPİLERİN ÜRETİMİ DURDU"

İzmir`den ANKARA`ya gelen işçilerden Hüseyin Kızmaz ise ceplerinde paralarının olmamasına rağmen seslerini duyurabilmek için ANKARA`ya geldiklerini söyledi. Paranın tamamını alıncaya kadar dönmeyeceklerini ifade eden Kızmaz, "10 aydır maaş alamıyorsak her yere borçlanıyoruz. Konut kredisi borcu vs. Bunları ödemeyince ne oluyor. Artık oradan buradan borç dilenmekten utanıyoruz. Çalışanın hakkını vermeyen ile almak isteyenin diretmesini yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kirpileri üretebilmek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirten Kızmaz, kendi paralarını aldıktan sonra, para girdisini sağlandıktan sonra bir an önce üretime geçilmesi gerektiğini kaydetti. Kızmaz, "Üretime bir an önce geçmeliyiz ki bize sürekli para gelsin. Şu anda Kirpilerin üretimi yok. Finansal kaynak yok. Yan sanayine para yok, çalışana para yok. Paranın olmadığı yerde, üretimde olmaz." diye konuştu.

BMC`YE KİRPİ UYARISI

Diğer taraftan geçtiğimiz günlerde Savunma Sanayii Müsteşarlığı`na (SSM) çağrılan firmanın üst düzey yöneticileri, uzun süredir geciktirilen kirpi teslimatlarının bir an önce tamamlanması konusunda uyarıldı. Şirket yetkililerine, "TSK, proje kapsamında geri kalan araçları istiyor. Teslimatı sürekli erteliyorsunuz. Bu da zafiyete yol açıyor." mesajı verildi. BMC ise, nakit sıkıntısı yaşadığını ve sorunu çözeceğini belirtti.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından açılan mayına dayanıklı zırhlı araç ihalesi sonucunda, Çukurova Holding bünyesinde yer alan BMC ile 2009`un Mart ayında sözleşme imzalanmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir