• DOLAR 32.328
  • EURO 35.169
  • ALTIN 2301.724
  • ...
SON DAKİKA
Rusya, Müslümanlara Karşı Önyargılı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Moskova Belediyesi Milli Sorunlar biriminin başkan yardımcısı, Rossiyskiy Kongres Narod Kavkaza`nın (RKNK- Kafkasya Halkları Rusya Kongresi) Moskova bölümünün başkanı, Rusya Müftüler Konseyinin uzmanlar biriminin koordinasyon bölümü üyesi Ahmed Azimov bir açıklama yaparak Rusya`da İslami gelişim potansiyelinin çok az insan tarafından bilindiğini ifade etti.

Manej meydanında yaşanan gelişmeler sonrasında ırkçı grupların Kuzey Kafkasya ve Orta Asya kökenli vatandaşlara saldırmasını değerlendiren Azimov, Rus toplumunda Kafkasya düşmanlığının endişe verici boyutlara ulaştığını vurguladı. Azimov`a göre Manej meydanında yaşanan olaylar Moskova sokaklarında her gün yaşanıyor. Müslüman kimlikli vatandaşlar sürekli saldırılara uğruyor ve hayatını kaybediyor.

Azimov ayrıca saldırı düzenleyen grupların büyük çoğunluğunun kamuoyu tarafından ismi bilinmeyen genç ırkçılardan olduğunun altını çizdi. Ülke yönetiminin sorunu çözmek için adımlar attığını ancak sadece sosyal sorunların çözümünün başarı sağlayacağını düşünmenin yanlış olduğunu bildirdi. Azimov bundan önce dini ve milli sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Azimov, Kafkasya bölgesinde yaşanan sorunların tarihi nedenlerinin olduğunu, bunun yanı sıra sorunların ortadan kaldırılmasının zaman zaman bölge yöneticilerinin çıkarlarına uygun olmadığını savundu: "Sosyal, ekonomi, milli ve dini çelişkiler SSCB sonrasında ortaya çıkmaya başladı. Dönemin siyasi yöneticileri sorunların çözümünden yana tavır almadı ve bunun aleyhlerine dönebileceğini düşündü. Doksanlı yıllarda birçok aşiretler önemli ölçüde güç kazandı.

Bu gücü kaybetmemek için sorunun devam etmesi gerekiyordu. Bir takım insanların milli ve dini değerleri kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya başladı. Halk içerisinden gelen çözüm çabaları ise yeterli desteği bulamadığı için sonuçsuz kaldı. Kafkasya`nın temel sorunu değerler sisteminin değişmesi. İnsanların büyük çoğunluğu doğruları söylemekten korkuyor. Büyüklerimizden miras kalan değerler tarih sayfalarına karıştı. İnsan ahlakına uygun olmayan vasıflar yaygınlık kazanmağa başladı," diyen Azimov bölgenin İslam`la yeniden tanışma sürecinin de beklenen olumlu sonuçları doğurmadığını iddia etti.

Azimov şunları söyledi:

"Bunun yanı sıra bölgede yaşanan zulüm, yolsuzluk, işsizlik, emniyet birimleri tarafından uygulanan baskılar sorunların daha da büyümesine yol açtı. Ayrıca Rusyalı İslam araştırmacılarının bazıları sorunları yeterli bulmayarak İslam ve Müslüman düşmanlığı ile öne çıktı. Bu kişilerin yazıları Müslüman ülkelerde sadece aşırı gruplardan ve şiddet eylemlerinden varlığından bahsediyor. Bunlara yabancı istihbarat birimlerinin faaliyetlerinin de ilave edilmesi gerekiyor.

Bu gibi yazarların ülke medyası ve yöneticileri üzerinde etkili olduğunun unutulmamalı. Bunun sonucunda yöneticiler Müslüman ülkelerde eğitim alan Rusyalı öğrencilere engel olmaya başladı. Bu ise İslami eğitim üzerinde önemli bir engel anlamına geliyor. Yurt dışında eğitim alarak Rusya`ya geri dönen gençlere aşırı grup üyesi muamelesi yapılıyor. Ancak her şeye rağmen bölgede İslami gelişimin engellenmesi imkânsız ve bunun yöneticiler tarafından da kabul edilmesi gerekiyor."
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir