• DOLAR 32.522
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2423.518
  • ...

Kira verenleri ilgilendirdiği kadar kira alan ev sahiplerini de ilgilendiren yeni zam oranları belli oldu. Bilindiği gibi taşıt veya ev gibi yüklü para gerektiren alımlarda kişilerin çoğu banka kredisine müracaat ediyor. Krediler günümüzde yalnızca faiz oranları ile değil de anapara değerleri ile de kişileri mağdur edebilirler. Bunun sebebi kişilerin kredi notlarının düşük olması sebebiyle ihtiyaçları olan miktarları bankadan alamamalarıdır. Tüm bu bahsi geçen zorluklarla uğraşmak zorunda kalmamak adına bireyler her ay kira ödemeye devam ediyor.

Tasarrufa dayalı faizsiz özellikteki sistemler ile birlikte kira ödermiş gibi ev sahibi olabilmeniz mümkün. Öte yandan konut alınırken var olan olanakların kullanımı da bir hayli basittir. TÜİK’in Kasım ayı verilerini açıklamasıyla birlikte Aralık ayına ait kira artış oranları belli olarak gündeme oturdu. Buna göre Aralık ayında kiralar %12,04 oranında arttı.

Ev Sahibi Olmak

Ev alma düşüncesi olanların en büyük hayali de kredisiz ev almaktır. Kiracı pozisyonundan kurtularak ev sahibi olmayı mümkün hale getiren pek çok yol bulunuyor. Bu yolları iyi saptamalı ve arasından size en uygun olan yolu seçmelisiniz. Kredi çekmek ise ev almak için düşünülen yollardan yalnızca biri.

Kredi çekme konusunda pek çok banka sizlere yardımcı olmak adına türlü avantajlar sunuyor. Ancak kredi faizlerinin sahip olduğu geri ödemelerde meydana gelen problemler, çoğu zaman sınırlı gelire sahip olan aileler için büyük geçim sıkıntılarına yol açabilir.

Kira Artış Oranları Nasıl Hesaplanır?

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı’nın birlikte hazırladığı Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) geçen senenin Eylül ayında açıklanmıştı. Kira zamları şimdiden itibaren üretici fiyat endekslerine göre değil de kira artış oranlarına dair olan TÜFE oranlarına bakılarak veriliyor.

Söz konusu olan rakam ev sahipleri tarafından uygulanacak en yüksek tavan zam oranını ifade ediyor. TÜFE’de 2020 yılının Ekim ayında bir önceki aya göre %2,12 artış gerçekleşirken on iki aylık süre baz alındığında %11,74 oranında bir artış söz konusu. Ev almak isteyenler, kararlarını yeniden gözden geçirebilirler.