• DOLAR 32.493
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2435.684
  • ...
MERSİN - ASİAD`ın davetiyle Mersin`i ziyaret eden Kolombiya`nın Ankara Büyükelçisi Fernando Panesso Serna, Mersin ASİAD Dernek Merkezi`nde düzenlenen Kolombiya Ülke Tanıtım Toplantısına katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mersin ASİAD Başkanı Rıdvan Oğuz, "İşadamlarının yurt dışına açılımını hızlandırmak, ilimize ve ülkemize yeni pazarların kazandırılmasını ve ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesini sağlamak amacıyla ülke tanıtım programlarına ağırlık verdik. Ülkemizin 500 Milyar Dolar ihracat hedefine ulaşması yolunda da elimizden geldiğince gayret gösteriyoruz. Bu amaç doğrultusunda belirlediğimiz hedef ülkeler ile ilişkileri artırmak, bu ülkelere ticaret ve yatırım heyetleri ile iş gezileri düzenlemek ve o ülkeler ile ticari hareketliliği artırmak için girişimlerimiz devam ediyor" dedi.

Ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için gayret gösterdiklerini dile getiren Oğuz, "Bizde Mersin ASİAD olarak başlattığımız `Latin Amerika İle Ticaret` konulu projemiz kapsamında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da büyükelçilerimizi Mersin`e taşıyacağız" dedi.

Sonrasında sunum yapan Kolombiya`nın Ankara Büyükelçisi Fernando Panesso Serna, Mersin`in güçlü bir ekonomik yapıya sahip olduğunu belirterek, Mersin aracılığıyla iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin önemli ölçüde artacağını vurguladı. Serna, Kolombiya`nın önemli bir yatırım merkezi olduğunu belirterek Mersinli işadamlarını işbirliğine davet etti.

Ülkesinin stratejik konumuna dikkat çeken Serna, "Ticaretimizde sahip olduğumuz liman avantajının büyük bir etkisi var. Liman aracılığıyla Amerika`nın hem en batısına hem de en doğusuna mal gönderebiliyoruz. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile imzaladığımız serbest ticaret anlaşması ile ticari hareketlilik daha da arttı" dedi.

Kolombiya`nın elektrik enerjisinde kendine yettiğini ve komşu ülkelere elektrik sattığını söyleyen Serna, Latin Amerika`nın en büyük kömür ihracatçısının Kolombiya olduğunu söyledi. Türkiye`nin de Kolombiya`dan aldığı birinci ürünün kömür olduğunu dile getiren Serna, Kolombiya`nın ihracatını 4 yılda iki katı artırdığına dikkat çekerek, özellikle inşaat sektöründe büyük bir potansiyel olduğunu, bu alanda yatırımcıların önemli kazançlar sağlayacağını vurguladı.

Program sonunda Mersin ASİAD Başkanı Rıdvan Oğuz, katılımlarından dolayı Büyükelçi Serna`ya plaket takdim.
(A. Hakim Kurt-İLKHA)