• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Siirt halkı Covid-19 aşısı hakkında ne düşünüyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Coronavirus salgını ve aşı çalışmalarıyla ilgili son bilgileri aktaran Sağlık Bakanı Doktor Fahrettin Koca, Çin aşısının satın alınması için anlaşıldığını ve Türkiye'nin erken dönemde 50 milyon kişiyi aşılaması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığının açıklamasında, ilk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü yaşlılar, engelliler, koruma evlerinde kalanlar aşılanacak.

 

İkinci aşamada ise toplumun işleyişinde, gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacak.

Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşlar.

Dördüncü aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.

Aşı hakkında konuşan halkın bir kısmı aşıyı kullanacağını belirtirken bir kısmı da aşıya güvenmediğini, yan etkileri olabileceğini söyleyerek aşı olmayacaklarını ifade ediyor.

Miran Deniz

"Her ülke bir aşı üretiyor, hangisine güveneceğimizi bilemiyoruz"

Avrupa'da aşı hakkında karşıt fikir beyan eden birçok doktorun olduğuna dikkat çeken Miran Deniz, "Yeminli bir doktor neden bunu yapsın ki? Aşıdan kesin emin olmadan kullanmayacağım." dedi.

Deniz, "Aşıyla ilgili düşünceleri doktorların söylemesi gerekiyor. Bizler halk olarak işin içinde olmadığımız için uzaktan olup bitenleri seyrediyoruz. Şu anda bir kaotik ortam var. Neyin ne olduğu belli değil! Her ülke bir aşı üretiyor, hangisine güveneceğimizi bilemiyoruz. Bizler sadece 'Aşı gelecek mi, gelmeyecek mi?' derdinde olan insanlarız. 'Aşı olunmalı mı olunmamalı mı?' konusuna gelince, bir şey diyemem. Orası hekimlerin bileceği bir iş ama ortalık biraz karışık. Kimsenin doğru bir cevap verebileceğini düşünmüyorum. Ben aşıya güvenmek istiyorum ama güvenemiyorum." diye konuştu.

Mehmet Sait Gültekin

"Ben aşıya güveniyorum ve geldiği zaman inşallah kullanacağım"

İlk etapta Türkiye'ye 20 milyon doz aşının geleceğini ve bu aşıların ilk önce sağlık çalışanları için kullanılacağını ifade eden Mehmet Sait Gültekin, aşının bir yıldan önce kendilerine ulaşamayacağını söyledi.

Gültekin, "Ben şu ana kadar bu hastalığa yakalanmadım ama eşim ve oğlum Covid-19'a yakalandı. Eğer sıra bize gelirse aşı olmayı düşünüyorum ama sıra bize gelmez ki! Türkiye'de 80 milyon insan var ama 20 milyon doz aşı gelecek, kime verilsin kime verilmesin? Aşılar sağlıkçılara yetmiyor. Gelse tabi ki kullanacağım ama sıra bize bir yılda da gelmez. Ben aşıya güveniyorum ve geldiği zaman inşallah kullanacağım." dedi.

Yılmaz Aldemir

"Ben aşıya güvenmiyorum çünkü aşının yan etkileri olduğuna inanıyorum"

Aşının yan etkileri olduğu düşüncesiyle aşı vurmayı düşünmediğini dile getiren Yılmaz Aldemir şu şekilde konuştu:

İşin gerçeğini söyleyecek olursam ben aşıya güvenmiyorum. Neden güvenmiyorum? Aşının nasıl bir yan etkisi olup olmadığını kimse bilmiyor. Başka ülkelerde yapılan testlerde yan etkilerinin olduğu belirtilmişti, bu nedenle kimsenin tercih edeceğini zannetmiyorum. Ben de aşı olmayacağım zira aşının faydasına inanmıyorum. Aşının yan etkileri olduğuna inanıyorum. Akciğeri kurtarırken belki de karaciğerimizden, böbreğimizden olacağız. Ama eğer aşı gelir de yüzde 100 başarılı olursa ve hiçbir yan etkisinin olmadığını görürsem kullanırım.

"Dünyayı etkisi altına alan bir virüsün bir aşıyla çözüleceğine inanmıyorum"

Bütün dünyayı etkisi altına alan bir virüsün bir aşıyla çözülebileceğine inanmadığını ifade eden Baver Emin Sevgin, bu nedenle aşı olmayacağını belirti.

Sevgin, "İlk önce bu aşının insanların üzerinde oluşturacağı yan etkileri görüp aşıyı kullanmayı düşünüyorum. Aşılama işlemi büyük kitlelere yapılacağı için araştırmanın yeterince yapılıp yapılmadığından endişeliyim. 2019'da bu virüs çıktı 2020'yi bitirmek üzereyiz. Bir senede neyi ne kadar öngörebildiler?" şeklinde konuştu.

Mesut Aslan

"Doktorlar önerirse aşıyı kullanırız ama herkeste bir endişe var"

Vatandaşların aşıyla ilgili endişelerinin olduğunu ifade eden Mesut Aslan, bu endişelerin giderilmesi durumunda birçok insanın aşıyı kullanacağına dikkat çekti.

Aslan, "Acil bir durum olur da doktorlar tavsiye ederse kullanırım. Genel olarak basında yer alan bilgilere göre Çin aşısının çok sağlıklı olmadığı, gerekli testlerin yapılmadığı, Dünya Sağlık Örgütü'nün oluru alınmadan alelacele piyasaya sürülmesi nedeniyle toplumda büyük bir tereddüt var. Bu endişenin giderilmesi lazım. Cumhurbaşkanı'mız veya Sağlık Bakanı'mızın bu tereddütleri gidermesi gerekiyor. 'Gerekli testlerin yapıldığı, herhangi bir şüpheye yer vermeyecek şekilde insanların sağlığına zarar vermeyen bir ürün olduğu' şeklinde güven verici açıklamalarda bulunulur ise vatandaşların çoğu bu aşıyı kullanacaklardır." ifadelerini kullandı.

Yusuf Kaya

"Aşıyı, virüsü üretenlerin çıkardığına inandığım için ölsem de aşı olmam"

Aşıyı, virüsü üretenler tarafından çıkarıldığına inandığını belirten Yusuf Kaya, Covid-19 olmadığı sürece ölse de aşıyı olmayacağını söyledi.

Kaya, "Bir genç olarak aşıyı kullanmayı düşünmüyorum. Hastalığı zaten onların (Çinlilerin) yaydığını düşünüyorum. Çin'de bulunan bir doktorun "bu hastalığı onlar bize bulaştırdı, bu insan yapımı bir virüstür ve ben bunu kanıtlayacağım" demişti. Ben de bunun bu şekilde olduğunu düşünüyorum. Kanıtlayamam ama bence Türkiye, aşı olmak isteyen ve olmak istemeyen diye ikiye ayrıldı. Ben olmak istemiyorum kısmındayım." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir