• DOLAR 32.318
  • EURO 35.143
  • ALTIN 2291.521
  • ...
`Mazlumun Yanında Olmak Her Müslümanın Görevi`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen ``Şimdi Suriye`ye Yardım Zamanı`` kampanyası kapsamında toplanan yardımlar, İstasyon Meydanı`nda düzenlenen törenle Suriye`ye ve Türkiye`deki çeşitli kentlerde yaşayan Suriyeliler`e gönderildi.

Uğurlama törenine katılan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, yaptığı konuşmada, vatandaşların kampanyaya büyük bir ilgi gösterdiğini söyledi. Yardımların yüreklerde duygu geliştirilmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Görmez, şunları kaydetti:

``Hayır duygusu insanın yüreğinde sevinç ve coşku oluşturur. Ama bugün sevinçli değiliz, hüzünlüyüz. Yürekten hüzün duyuyoruz, elem duyuyoruz, keder hissediyoruz. Neden? Duyarlılığını kaybeden insanlık adına üzülüyoruz. Duyarlılığını kaybeden Müslüman kardeşlerimiz adına üzülüyoruz. İslam dünyası adına üzülüyoruz, kederleniyoruz. Duyarlılığını kaybeden uluslararası camia adına üzülüyoruz. İnsani duyarlılığını kaybeden uluslararası kuruluşlar adına üzülüyoruz, hüzün duyuyoruz.``

Antep Halep`siz, Halep Antep`siz asla düşünülemez

Suriye`de iki ateş arasında kalmış çocuklar ve hastaların olduğunu, bu insanlarla da Adem ve Havva`dan kardeş olduklarını ifade eden Görmez, şöyle devam etti:

``Müslüman kardeşlerimiz, ortak bir tarihimiz ve ortak kültürümüz var. 5-6 asır birlikte yaşadık. Antep Halep`siz, Halep Antep`siz asla düşünülemez. Ra`sulayn Nizip`siz, Dar`a Kilis`siz düşünülemez. Şam Ankara`sız, Ankara Şam`sız düşünülemez. Aynı tarihin, kültürün ve medeniyetin ortak çocuklarıyız. Öyleyse hepimizin hem millet olarak hem de insanlık olarak sonuçlara odaklanması ve en azından oradaki insanların kardeşlerimizin, akrabalarımızın ve komşularımızın bir an önce bu felaketten kurtulması için elimizden gelen gayreti göstermemiz lazım.``

Mazluma el uzatmak her Müslümana vacip

Mezhep ve meşrep adına, zulmün ve zalimin yanında yer alan Müslümanlar adına da büyük bir elem, büyük bir keder hissettiklerini aktaran Görmez, ``Dünyanın neresinde olursa olsun bir mazluma el uzatmak her Müslümana vacip, her Müslümanın asli görevidir. Zalimin ve mazlumun dini sorulmaz. Dini ne olursa olsun zalimin yanında yer almak Müslüman`a yakışmaz. Dini ne olursa olsun, mazlumun yanında yer almak her Müslüman`ın asli görevidir`` şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, yardım malzemelerini taşıyan 5 tır Suriye`ye, 5 tır ise çevre illerde yaşayan Suriyeliler`e gönderildi.

Vatandaşlarla cuma namazı kıldı

Görmez, daha sonra Hatice Kübra Camisi`nde verdiği hutbede, kardeşlik vurgusu yaparak, Suriyeliler`e yapılan yardımlara değindi.

Türk milletinin Suriyeli kardeşlerini yalnız bırakmayarak onlara sahip çıktığını belirterek, ``Zulüm altında inleyen komşumuz, akrabamız, iman ve İslam kardeşlerimiz Türkiye`ye sığındı`` diyen Görmez, şunları kaydetti:
``Hatay`da Hataylılar`a, Kilis`te Kilisliler`e, Nizip`te Nizipliler`e, Şanlıurfa`da Şanlıurfalılar`a sığındı. Sizler de tıpkı Ensar gibi Medine`deki Ensar gibi(Suriyelilere) gönüllerinizi, kalp ve kapılarınızı açtınız, kalplerinizi paylaştınız. Sizlere gönülden teşekkür ediyorum. Farklı düşüncelerimiz olabilir. Ancak bizi kardeş kılan prensipten vazgeçmek mümkün değildir. Bugün kardeşlik günüdür.``

Hutbenin ardında Görmez, vatandaşlarla birlikte cuma namazı kıldı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir