• DOLAR 32.382
  • EURO 35.117
  • ALTIN 2326.289
  • ...
Uzaktan eğitim uygulaması öğrencilere büyük bir mağduriyet yaşatıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip Coronavirus (Covid-19) nedeniyle Türkiye’de 18 milyon öğrenci 23 Mart'ta internet üzerinden uzaktan eğitime başladı. Derslerin uzun süredir online olarak devam etmesi ile birlikte yeni sorunlar da ortaya çıktı.

Uzaktan eğitimlerine devam eden öğrencilerin büyük bir bölümü eğitime erişimde büyük bir sıkıntı yaşadığını belirtiyor. Yaşadıkları sıkıntıları İLKHA muhabirine anlatan üniversite öğrencileri, altyapı başta olmak üzere internete erişimde ciddi sorun yaşadıklarını söylediler.

Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitim gibi faydalı olmadığını, online üzerinden eğitim görmelerinden kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle eğitimlerini istedikleri gibi alamadıklarını belirten öğrenciler, hem teknik hem de materyal olarak sorun yaşadıklarını kaydettiler.

Birçok bölgede halen internet altyapısının olmamasından dolayı çoğu kişinin şehir merkezine gelmek zorunda kaldığını belerten öğrenciler, online eğitimde şebeke ve elektrik kesintilerinden dolayı sıkıntılar yaşadıklarını ifade ettiler.

Üniversite öğrencileri, internet altyapısından kaynaklanan sorunların giderilip imkânı olamayanlara destek verilmesini isteyerek, en kısa zamanda örgün eğitime geçmeyi beklediklerini söylediler.

 

“Online yüz yüze aldığımız eğitim gibi faydalı olmuyor”

Pandemi sürecinde uzaktan eğitime geçildiğinden beri sorunlar yaşadıklarını söyleyen üniversite öğrencisi Tarık Memi, “İnternet altyapısı sorunundan dolayı uzaktan eğitime geçtiğimizden beri derslerde bazı aksaklıklar yaşıyoruz. Ülkemizin pandemi sürecine girmesiyle beraber online eğitim, yüz yüze aldığımız eğitim gibi faydalı olmuyor. Hem tekniksel hem de materyal olarak sıkıntılar yaşıyoruz. İnternet ve elektriklerin gitmesi gibi sorunlarla karşılaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Eğitim hayatımızın daha verimli geçmesini istiyoruz”

Sağlıklı bir eğitim için koşulların düzeltilmesini isteyen Memi, “Özellikle kırsalda yaşayan öğrenci arkadaşlarımız internet ulaşımında çok sorun yaşıyor. Buradan yetkililere sesleniyoruz: Online verilen derslerin daha güzel ve verimli olması için internet altyapısı ve gereken desteklerin verilmesini istiyoruz. Çünkü eğitim hayatımızın daha verimli ve dolu geçmesini istiyoruz. Verilen online eğitim, örgün eğitim gibi olmasa bile an azından sıcak bir eğitim ortamının sağlanması gerekir.” dedi.

“11 kardeşten 9’u okul okuyor”

Aynı anda ders saatleri başladığı için birçok kişinin derslerden geri kaldığını belirten öğrenci Abdulsamet Kaplan, “Uzaktan verilen eğitim sisteminden dolayı mağduriyet yaşıyoruz. 11 nüfuslu bir ailede yaşıyorum. 11 kardeşten 9’u okul okuyor. Ailemizde bir tek babam çalışıyor, o da asgari ücret alıyor. Babamın aldığı bu gelirle hangi kardeşime tablet alacak hangisine almayacak şaşırıp kaldık. Üstelik birçoğunun canlı ders saatleri hemen hemen aynı saate denk gelmesi derslerinden geri kalmalarına neden oluyor.” şeklinde konuştu.

“Erişim sıkıntısı nedeniyle sınavlarımızı kaçırıyoruz”

Bitlis Eren Üniversitesinde Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Bölümünde okuduğunu belirten Kaplan, şöyle devam etti:

“Okuduğum bölüm sayısal olduğundan uzaktan aldığımız eğitim bizim için çok eksik oluyor.  Sayısal olan derslerimiz genelde çizim üzeri olduğu için uzaktan eğitimle yol çizimini yapamıyoruz. Bu da bizim için büyük bir eksikliktir. Bu derslerimizi pratikte gördüğümüzde bizim için çok daha faydalı oluyor. Netkent uygulaması üzerinden gördüğümüz derslerimizi bire bir alamadığımız için bu da bizim için büyük bir eksiklik oluyor. Bu eksiklik meslek hayatımızda bizi çok etkileyecektir. Birde uzaktan eğitim üzerinden girdiğimiz sınavlarımız da verilen süre bize çok yetersiz geliyor. İnternet erişiminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle bazen de sınavlarımızı kaçırıyoruz. Bu sıkıntılarımızın giderilmesini istiyoruz.”

“Derslerin pratik olarak verilmemesi sıkıntı yaşatacak”

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümünü okuyan bir diğer öğrenci Muhammed Fatih Tuncer, “Pandemi sürecinde uzaktan eğitim olması gereken bir şey, yalnız uzaktan eğitiminde en güzel bir şekilde verilmesi gerekiyor. Bilgisayar üzerinden çalıştığımız için herkesin imkânı olamadığından dolayı bu erişimi sağlayamayabiliyor. Pratikte görmemiz gereken dersleri göremediğimizden ileriki zamanlarda herhangi bir işe yerleşmede çok sıkıntı yaşayacağız. Baharın başlamasıyla beraber uzaktan eğitimden dönülüp örgün eğitime geçilmesi öğrenciler için daha iyi olacaktır.” dedi.

“Birebir ders görmesi gerekenler mağdur oluyor”

İslami İlimler Fakültesi son sınıf öğrencisi Hüseyin Ertaş ise şöyle konuştu: “Geçen sene ile bu sene arasındaki eğitim durumuna baktığımda gerçekten çok büyük bir fark görüyoruz. Özellikle Kur’an-ı Kerim dersi gören arkadaşlarımızın bu noktada çok büyük sıkıntıları vardır. Kendim hafızlık eğitimi aldığımdan ötürü bu sıkıntıyı çok yaşamadım ancak birebir Kur’an-ı Kerim dersi görmesi gereken arkadaşlarımız mağduriyet yaşıyorlar.”

“Şebeke sorunundan dolayı merkeze gelmek zorunda kaldım”

Yüz yüze eğitim geçmeyi istediklerini vurgulayan Ertaş, “Online eğitiminde kullanılan araç ve gereçlerde oluşan aksaklıklar bütün öğrencileri etkilemektedir. Bu nedenden dolayı öğrencilerin bir yerden sonra artık derse girmek istememelerine ve dersten soğumalarına yol açıyor. Normalde ben köyde kalıyordum. Köyde şebeke sıkıntısı yaşadığımdan dolayı derslerim için merkeze gelmek zorunda kaldım. Olanak eksiklerinden ötürü şu anda ailemden uzak kalıyorum. En uygun şartlarda yüz yüze eğiteme geçilmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir