• DOLAR 32.496
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2432.797
  • ...
Cuma Vaktinde Kadınların Alışveriş Yapması Caiz midir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cuma vaktinde alışveriş yapmak Kur’an’ın açık emriyle haram kılınmıştır. Şafi mezhebine göre bu sırada yapılan alışveriş akitleri haram olmakla kalmayıp ayrıca geçersizdir yani herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Hanefi mezhebine göre ise alışveriş caiz olmamakla birlikte geçerlidir. Allah (cc) Kur’an'ı Kerim'de şöyle buyurmaktadır:

Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır (Cuma 9).

İslam âlimleri ayette geçen nehyin Cuma namazıyla muhatap olan kişileri kapsadığını, kendilerine Cumanın farz olmadığı kişilerin ise bu vakitte alışveriş yapabileceğini bildirmektedir. Fıkıh kitaplarında; çocuk, kadın ve kölelerin kalıcı olarak Cumadan muaf oldukları belirtilmiştir. Öyleyse bu kimselerin alışverişte bulunması haram değildir.

Ancak Cuma vaktinde genel olarak kadın ve çocukların da namaz bitene kadar alışverişten sakınmaları daha evladır. Zira kendisine cumanın farz olmadığı bir kimse, cumanın kendisine farz olduğu birine mal satarak onun günahına ortak olabilir.

Hanbeli mezhebine göre alışveriş yapan iki kişiden birine Cuma namazı farz olur da diğerine olmazsa, kendisine cumanın vacip olduğu kişi günahkâr olurken ikinci kişi mekruh işlemiş sayılır. Hanefi ve Şafi mezhebine göre her ikisi de aynı günaha ortaktır. Zira kendisine alışverişin mübah olduğu kimse, mal satarak veya alarak diğerinin günah işlemesini sağlamıştır (El Mevsûatü'l Fikhiyyetü'l Kuveytiyye "Cuma Namazı" Maddesi).

Bu haberler de ilginizi çekebilir