• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Asgari ücret ile çalışmak zorunda kalanlar, her geçen gün artan zamlar ve hayat pahalılığı karşısında aldıkları ücretle geçinmelerinin mümkün olmadığını söylüyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un, 2021’de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantının 4 Aralık’ta yapılacağını açıklamasının ardından, gözler Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na çevrildi.

"Asgari ücretin en az 3 bin TL olması gerekiyor"

Bir ailenin geçimini sağlayabilmesi için asgari ücretin en az 3 bin TL olması gerektiğini dile getiren vatandaşlardan Muzaffer Kayla, şu anki ücretle geçinmenin mümkün olmadığını belirtti.

Kayla, "Şu anda verilen asgari ücret ile hiçbir aile geçimini sağlayamıyor. Yaklaşık bir aydır işsizim. Ne geçimimi sağlayabiliyorum ne de eve bir ekmek götürebiliyorum. Asgari ücretin en az 3 bin TL olması gerekiyor. Bir ailenin geçimi için bu miktar gereklidir. Kira, elektrik, su, doğalgaz, çocuk masrafı derken ay sonunu zor getiriyoruz. Evin ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz." dedi.

"Asgari ücret miktarı herkesin geçimini sağlayabileceği kadar yükseltilmeli"

"Bu asgari ücretle ne yaparsak yapalım ailemizin geçimi sağlayamıyoruz." diyen Nihat Çalışan, asgari ücret miktarının makul oranda yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.

Çalışan, "2 bin 500 TL para değil, asgari ücret her kesin geçimini sağlayabileceği şekilde yükselsin ki geçimimizi yapabilelim. Öyle olmuş ki artık şeker bile alamıyoruz. Bir torba şeker 150 TL, bir teneke yağ olmuş 200 TL. 3 bin TL bizim çarşı pazar masraflarımıza yetmez. Bazı aileler 10 çocuk sahibidirler. 3 bin TL ile ailenin geçimini sağlayamazlar." ifadelerini kullandı.

"Asgari ücreti belirleyenler kendilerini bizim yerimize koysunlar"

Asgari ücretin döviz kuruna göre hesaplanması gerektiğini ifade eden Ömer Faruk Esen, "Şimdi bir asgari ücretliye geçimini sağlaya biliyor musun diye soru sorulduğunda ilk sayacağı şeyler "Asgari ücret miktarı, faturalara ancak yetiyor. Kimse bir milletvekilinin, bakanın maaşını sorgulamıyor. Asgari ücreti belirleyenler, kendilerini bizim yerimize koysunlar, bir ay bizim aldığımız ücretle geçinebilirler mi? " diye konuştu

"Asgari ücret ile geçinmek çok zor"

"Asgari ücret 4 bin TL'nin altında olmamalı." diyen Reşit İnan, "Çünkü vatandaşlar kendini zor geçindiriyor, aslında geçindiremiyor. Bir haftalık erzak alıyorsun 500-600 TL tutuyor. Elektrik faturası 300 TL, su faturası 200 TL tutuyor. Nasıl geçinelim? Ben geçinemiyorum. Bir Milletvekili en az 16 bin TL alıyor, biz ise haftada sadece 2 gün inşaatta iş bulabiliyoruz. Bu şekilde nasıl geçinelim. Kendilerini bizim yerimize koysunlar." şeklinde konuştu.

"Bu zamanda geçinmek çok zor "

Asgari ücreti belirlemenin devlet yetkililerinin işi olduğunu ve bu zamanda geçinmenin çok zor olduğunu dile getiren Süleyman Koyuncu, "Ben BAĞKUR emeklisiyim bin 200 T alıyorum. Doğalgaz, elektrik, su faturaları ile bina aidatı çıkarıldığında ne kalır? Hangi yiyecek ucuzsa onu alıp idare etmeye çalışıyoruz. Asgari ücret bence 3 bin TL'ye yükseltilmeli. Biz, 5-6 bin TL olsun demiyoruz. Bu şekilde en azından normal bir geçimimiz olur, diğer aya borçlu kalmayız." şeklinde çektiği sıkıntıyı dile getirdi.

Devlet yetkililerinin biraz empati kurup kendilerini asgari ücretlilerinin yerine koyması gerektiğini ifade eden Süleyman Nas, şunları söyledi:

"Asgari ücret ile milletimiz geçinemiyor. Asgari ücret en az 3 bin 500 TL olmalı. Etin kilosu olmuş 60 TL, millet ne yiyecek ne içecek. Büyük ihtimalle asgari ücret 2 bin 600 TL olacak, bu şekilde millet geçinemez. Siirt'te en düşük bir evin kirası 500 TL. Elektrik, su faturalarına da 500 TL, iki çocuğu da varsa onların masrafına da 500 TL diyelim, oldu bin 500 TL. Şu anki asgari ücrete göre hesaplandığında ne kaldı? 800 TL, bu para ile nasıl geçineceğiz? Geçinemiyoruz. Dolayısıyla miktarın en az 3 bin 500 TL olması gerekiyor ki millet geçinebilsin." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız