• DOLAR 32.331
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2295.22
  • ...
SON DAKİKA
STK`lardan 21 Şubat anadil açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Batman Demokrasi Platformuna bağlı STK`lar, 21 Şubat \"Dünya Anadil Günü\" münasebetiyle Atatürk Parkı önünde saat 12.30`da basın açıklaması yaptı.

 

Basın açıklamasına Batman Demokrasi Platformuna bağlı STK`lar ve Kürdi-Der yöneticileri katıldı.

 

İlk basın açıklamasını Kürtçe olarak Kürt Dili Eğitmeni Vildan Ergül Tileği okudu. Yapılan Kürtçe basın açıklamasının ardından Eğitim-Sen Batman Şube Başkanı Bülent Hatun basın açıklamasını Türkçe okudu.
Hatun, bugünün 21 Şubat Dünya Anadil Günü olduğunu hatırlatarak diğer günler gibi bugünün de özel bir anlamı olduğunu söyledi.

 

Hatun, \"19.yüzyıl`ın anlayışı olan milliyetçilik ve tekçilik dünyada birçok toplumsal problemlere neden olmuştur. Bu anlayışın temeli, iktidar ve işgalciler tarafından tek millet, tek dil, tek kültür zihniyetiyle kimliğin ortadan kaldırılması, inkâr edilmesi ve yok sayılmasıdır. Ama beklendiği gibi olmadı ve bu anlayışın birçok probleme neden oldu. 1952 yılında Pakistan`da, Bangladeşli bir grup Dakka Üniversitesi öğrencisi anadilleri olan Bangladeşçenin eğitim dili olması için eylem düzenlendiler. Bu eylemde Pakistan Devlet güçlerinin müdahale etmesi sonucu 5 öğrenci katledildi. 47 yıl sonra UNESCO, 1999 yılında 21 Şubat`ı Dünya Anadilleri Günü ilan etti\" dedi.

 

Türkiye`nin, Kürt halkının ve diğer Anadolu halklarının yardımıyla kurulduğunu ifade eden Hatun, \"Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Ulusalcı yöneticiler ve yönetim sistemi kültürel asimilasyon ve imha politikası izledi. Bu topraklar üzerinde kardeşçe yaşayan bütün halklar ve azınlıklar inkâr edildi. Onlarca halkın dil ve kültürleri asimilasyon politikaları ile hunharca yok edildi. Bu haklardan biri olan Kürt halkı, asimilasyon ve imha politikalarına karşı direndi. Bu ulusal mücadele büyük bedeller ödeyerek dil ve kültürünü korumayı başardı. Türkiye Cumhuriyeti tarihi, Kürtler ve diğer halklar üzerinde baskı ve zulüm tarihi oldu\" ifadelerini kullandı.(M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir