• DOLAR 32.334
  • EURO 35.101
  • ALTIN 2300.043
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ruhani görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran medyasında yer alana habere göre, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bugün gerçekleşen telefon görüşmesinde İranlı nükleer bilimci Mohsen Fahrizade’ye yönelik düzenlenen saldırı ve bölgesel meseleler değerIendirildi.

Görüşmede Türk yetkililerin Mohsen Fahrizade suikastından sonra İran’a başsağlığı dilemeleri ve bu terör saldırısının Ankara tarafından kınanması nedeniyle şükranlarını ileten Ruhani, "Bizim için bu terör saldırısını kimlerin nasıl planladığı açıktır." dedi.

Ruhani, nükleer bilimci Mohsen Fahrizade’nin son aylarda en çok zamanını Coronavirus'le mücadele ve Covid-19 teşhis kitleri üretimi üzerine sarf ettiğini belirterek, "Bu bilim insanına yönelik düzenlenen terör saldırısını büyük bir cinayet ve insanlık dışı bir eylemdir." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı seçilen Joe Biden’in nükleer anlaşmaya dönme konusundaki açıklamalarına da değinen Ruhani, "Defalarca belirttiğimiz gibi eğer karşı taraflar anlaşmadaki taahhütlerine bağlı kalırlarsa biz de yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz." dedi.

"İran ile Türkiye, İslam dünyasındaki ihtilafları azaltmak için birbirleriyle istişarelerde bulunabilir"

Ruhani, ayrıca İran ve Türkiye arasında uluslararası konularda işbirliği ve fikir birliğine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "İslam düşmanlarının nüfuz etmesini önlemek için İslam dünyasındaki boşluğun giderilmesi acil bir ihtiyaçtır. İran ile Türkiye, İslam dünyasındaki ihtilafları azaltmak ve İslam ümmetini birlik ve beraberliğe devam etmek için birbirleriyle istişarelerde bulunabilirler." değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan: Fahrizade cinayetinin failleri tespit edilmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu görüşmede İranlı bilim insanı Mohsen Fahrizade’ye yönelik düzenlenen terör saldırısı nedeniyle İran halkı, hükümeti ve Fahrizade’nin ailesine başsağlığı dileyerek, "Bu terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Şüphesiz bu saldırı bölgemizin huzur ve güvenliğini hedef almıştır." dedi.

Bu cinayetin faillerinin bir an önce tespit edilip adalete teslim edilmesini temenni eden Erdoğan, "Umarım bölgemizi istikrarsızlaştırmak isteyenlerin planları boşa çıkacaktır." ifadesini kullandı.

Dünyadaki son olaylar ve ABD yönetimindeki yeni gelişmelere değinen Erdoğan, "Yeni ABD yönetiminde tehdit ve yaptırım zihniyetinin yerini ülkelerle diyaloğa, işbirliğine ve etkileşime vereceğini ümit ederim." dedi.

Erdoğan ayrıca Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir