• DOLAR 32.369
  • EURO 35.027
  • ALTIN 2325.78
  • ...
Covid-19 tedbirleri en güzel camilerde uygulanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye genelinde artan Coronavirus (Covid-19) vakalarının ardından sokağa çıkma kısıtlaması başta olmak üzere yeni kısıtlamalar hayata geçirildi.

Yaz döneminde özellikle de tatil bölgelerinde ve eğlence merkezlerinde Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere yetkililerin yaptığı uyarılara rağmen pandemiye karşı önlemlerin yeterince alınmaması vakaların artmasına neden oldu.

Toplu taşıma araçlarında, kalabalık alanlarda ve eğlence merkezlerinde pandemiye karşı tedbirlerin uygulanmadığı ve önlemlerin hiçe sayıldığı görülürken camilerde kısıtlamanın kalkması ile ilk günden beri kılınan namazlarda cemaatin maske ve sosyal mesafe kuralına ciddi şekilde uyması, Covid-19 ile mücadelede camileri en iyi örnek haline getirdi.

Vakit namazları başta olmak üzere cuma namazı için camiye gelen cemaatin, abdestlerini ev ve işyerlerinde alması, seccade ile maskelerini istenilen şekilde takarak camiye gelmesi ve camide sosyal mesafe kuralına uyarak ibadetlerini yapması büyük takdir topluyor.

 

Covid-19 önlemlerinin en güzel uygulandığı yerin camiler olduğunu ifade eden Diyanet-Sen Gaziantep Şube Başkanı Müslüm Göral, pandemi döneminde camilerin çok başarılı sınav verdiğini, din görevlileri ile cami cemaatinin Covid-19 kurallarına ve temizliğe çok dikkat ettiklerini söyledi.

 

“Bu zihniyeti şiddetle kınıyoruz”

Sosyal mesafe, maske ve temizlik kurallarının camilerde titizlikle uygulandığını ifade eden Göral, “Yine son günlerde yine camilerde Covid-19 kurallarına uyulmadığı yönünde bazı kişi ve çevreler tarafından talihsiz açıklamalar var. Bunlar camiamızı son derece üzmektedir. Tabi bunlar kasıtlı olarak söylenen ifadelerdir. Bu iddiaları dile getiren çevre ve zihniyetler bellidir. Aynı zihniyetler daha önce de camileri kapatıp ahırlara çevirdiler. Aynı zihniyet bugünde yine tezahür ediyor ve bu kişiler onların torunlarıdır. Bugün yine camilerin kapatılmasını istiyorlar. Covid-19 kuralarına uyulmadığı gibi konuları dile getirmektedirler. Kesinlikle böyle bir durum söz konusu değildir. Biz diyanet camiasının içerisindeyiz. Pandemi süreci başladığından bugüne kadar bütün pandemi kuralları camilerde uygulanmaktadır. Sosyal mesafe kuralları uygulanıp gereken bütün tedbirler alınıyor. Kesinlikle bu söylenenlere katılmıyoruz. Bu zihniyeti şiddetle kınıyoruz.” dedi.

“Camilerde temizliğe ve hijyene çok dikkat ediliyor”

Covid-19 kurallarının en iyi uygulandığı mekanların camiler olduğunu ifade eden Göral, “Bunu tüm samimiyetimle söyleyebilirim. Bütün camilerimizde tedbirler alınmıştır. Görevlilerimiz pandemi kurallarına göre hareket etmektedirler. Camilerde cemaatin saf duracağı yerler sosyal mesafe kurallarına göre işaretlenmiştir. Tüm camilerimizde bu işaretleme mevcuttur. Giriş ve çıkışlarda yine sosyal mesafe göz önünde bulundurularak hareket edilmektedir. Din görevlilerimiz pandemi kuralları ile ilgili cami cemaatini sık sık uyarmaktadır. Covid-19 kurallarının harfiyen yerine getirilmesinde titizlikle riayet edilmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Pandemi kurallarına uyulmaması ile ilgili olarak hiçbir sıkıntı görmedik”

Cami cemaatinin bu konuda çok bilinçli olduğunun altını çizen Göral, “Cami cemaati bu süreçte nasıl davranılması gerekiyorsa o şekilde davranıyorlar. ilk zamanlarda cemaatimizi uyarıyorduk ama şu an uyarılara gerek kalmadan cemaatimiz kurallara uyuyor. Cemaatimiz ne yapması gerektiğini iyi biliyor. Yani bilinçli bir şekilde hareket ediyorlar. Bu konuda hiçbir sıkıntı yok. Bizde bir sıkıntı görmedik. Pandemi kurallarına uyulmaması ile ilgili olarak kesinlikle hiçbir sıkıntı görmedik. Bu söylenenlere de kesinlikle katılmıyoruz. Bu söylentiler kasıtlı olarak çıkarılmaktadır, bunu kabul etmiyoruz.” diye konuştu.

Gaziantep Din Görevlileri Derneği Başkanı ve Alaybey Camii İmam Hatibi İdris Demirbaş ise pandemi sürecinde camilerin tüm topluma örnek olduğunu vurguladı.

“Cemaatimiz maske, mesafe ve temizlik kurallarına harfiyen uyuyor”

Din görevlilerinin ve cami cemaatinin “Temizlik imanın yarısıdır” şuuruyla hareket ettiğini belirten Demirbaş, “Müslüman’a ‘temiz ol’ demeye bile gerek yoktur. Çünkü Müslüman günde beş vakit elini yıkayan, yemeklerden önce ve sonra ellerini yıkayan, çevresiyle barışık olan temiz olan insandır. Özellikle camilerimizde dikkat edilirse cami cemaatimizde vaka görülmüyor. Cami cemaati günde beş defa Allah'ın huzuruna çıkarken temiz çıkıyor. Camilerde kardeşlerimiz maske, mesafe ve temizlik kurallarına harfiyen uyuyor. Müslüman zaten temizdir. Müslüman’a ‘temiz ol’ demek bile abestir.” şeklinde konuştu.

“Cami cemaati olarak Covid-19 kurallarına uyuyoruz”

Cami cemaatinden Oktay Yalçın da, “Cami cemaati olarak seccadelerimizi alıp camiye geliyoruz. Seccadelerimizi serdikten sonra sosyal mesafemize dikkat ediyoruz. En az bir buçuk metre sosyal mesafe kuralına uyuyoruz. Camide maskelerimizi takıyoruz. Covid-19 kurallarına uymak da en ufak bir rahatsızlık duymuyoruz. Camiden hastalık kapacağımızı zannetmiyorum. Beş vakit namazımızı da camide kılıyorum.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir