• DOLAR 32.492
  • EURO 34.952
  • ALTIN 2435.485
  • ...
Güneydoğu`da 300 hemofil hastası bulunuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Selim Paksoy tarafından kurulan ve hastalığa karşı bilinçlendirme çalışmaları yaparak bölgeye önemli katkılar sunan Dicle Hemolofili Derneği, çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Dernek hastalık konusunda kalıcı çözümler atmaya devam ediyor.
 
Dernek bölge genelinde hastalara ulaşarak hastalıklarının tedavi süreçlerinde birçok kolaylıklar sunmaya başladığını belirten Paksoy, " Dernek olarak, sağlık güvencesi olmayanlara ücretsiz tedavi, ilaç yardımı hizmetleri, sunuyoruz. Acil durumlarda kanamalarda derneğimizde hazır faktör bulunmaktadır" dedi
 
Dernek Başkanı Selim Paksoy, derneğin hastalıkla ilgili çalışma ve hizmetleri hakkında basına bilgi vererek daha sonra, "Bölgede 300 kadar hemofili hastası bulunuyor. Bölgede yaşayan hastaların Dicle Hemofili Derneği tarafından tespit ederek hastalarla iletişime geçilebiliyor" ifadelerine yer verdi.
 
Hemolofili hastalarına tedavi güvencesi
2007 yılından bu yana Dicle Hemofili Derneği olarak hastalıklar ilgili çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekleyen Paksoy, kaydederek, amaçlarının bölgedeki bütün hemofili hastalarının bir çatı altında toplamak olduğunu ifade etti. Bölgede hasta olan 350 kişiden sadece 90 hastanın derneğe üye olduğunu belirten Paksoy, "Hastanelere hemofili ziyaretlerinde bulunuyoruz, ailelere gidiyoruz. 2010 yılında sünnet şöleni düzenledik 0-3,7 ,35 yaş arası 13 hemofili hastasını Dicle Üniversitesi genel cerrahında sünnet ettirdik Bütün hastalar tedavi olabiliyor. Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlere gitmeye gerek yok. Diyarbakır`da bütün hastalıklara müdahale edebilecek düzeyde doktorlarımız vardır " şeklinde konuştu. Paksoy, Hastalığa yakalanan kişilerden sağlık güvencesi olmayanlara sağlık güvencesi sağladıklarını altını çizerek, "Hemofili karnesi olmayanlara hemofili karnesi çıkarmaya aracı olduk. .Eskiden çok zordu Faktör ilacını bulmak şuan çok var Burada çok emeği geçen Sn.başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Beye de sonsuz teşekkür ediyorum.Ne kadar hemofili hastaları varsa bölgemizde bize müracaat etsin.Dernek adresimiz Şehitlik mahallesi yaradanakul caddesi kat.5.no.9 Kapımız herkese açıktır" dedi.
 
"Eğitebilmemiz çok zor bir grup değil"
Dicle Üniversitesi Hemotoloji Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. M. Orhan Ayyıldız, Hemofili`nin anneden erkeğe geçen genetik bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Hemofili hastalığı konusunda eğitimin önemine değinen Ayyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü, "Türkiye`de hemofil hasta sayısı Sağlık Bakanlığı verilerine göre 4 bin ve 5 bin arası. Kayıt dışını da kattığımızda bu sayıda bir miktar daha artabilir. Dolayısıyla kontrol edebilmemiz eğitebilmemiz çok zor bir grup değil. Hastaları eğitiyoruz, hasta eğitim kampı yapılıyor. Bu tip dernekler hastaların hem eğitimine hem ilaçları düzgün kullanımına hem ilaç temin edemeyecek hastalara ilaç temin etme bulma gibi değişik destekler oluyor. Bu tarz desteklerle hemofili hastalığa daha bir örgütlü hale geliyor." (Osman İçli-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir