• DOLAR 32.497
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2490.435
  • ...
Bloomberg: Suudi Arabistan ve Katar ön anlaşmaya yakın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber kaynaklarına atıfta bulunan "Bloomberg" ajansı, Suudi Arabistan ile Katar'ın, Amerikan yönetiminin arabuluculuk çabalarıyla 3 yıldan fazla süredir devam eden krizi sona erdirmek için ön anlaşmaya yaklaştığını bildirdi.

Bloomberg'in kaynaklarından birine göre, anlaşma, Haziran 2017'de Katar ile ilişkilerinin kesildiğini açıklayan diğer üç ülkeyi, yani Mısır, BAE ve Bahreyn'i içermiyor.

Bir kaynak, Doha'nın Tahran ile ilişkileri de dahil olmak üzere, bekleyen sorunlar nedeniyle daha geniş bir düzenlemenin hâlâ zor olduğunu belirtti.

Bloomberg, potansiyel atılımın, bu hafta Körfez bölgesini ziyaret eden ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve Orta Doğu temsilcisi Jared Kushner'ın aylarca süren amansız diplomatik çabalardan sonra geldiğini yazdı.

Teşkilatın iki kaynağına göre, Riyad ile Doha arasındaki yakınlaşma büyük olasılıkla hava sahasını ve kara sınırlarını yeniden açmayı, "medya savaşını" sona erdirmeyi ve ilişkileri kademeli olarak eski haline getirecek ayrıntılı bir plan çerçevesinde güven inşa etmeye yönelik diğer adımları içerecek.

Diplomatlar ve analistler, Suudi Arabistan ve BAE'nin, bölgenin bölünmesine, uçuş rotasının değiştirilmesine ve ticaret ile iş dünyasının aksamasına yol açan Katar boykotunun arkasındaki "itici güç" olduğuna dikkat çekti.

BAE, İran'la herhangi bir tırmanıştan kaçınmak için ihtiyatlı davranırken Siyonistler ile ilişkiler geliştirmeye odaklanmayı tercih ettiğinden, Katar ile ilişkilerin yeniden kurulmasına karşıydı.

Suudi Arabistan ise, petrol tesislerini riske atacak olan Demokrat Joe Biden yönetiminin gelişiyle ABD'nin İran üzerindeki baskısını azaltma ihtimalinden endişe duyuyor. Diplomatlar ve analistler, müttefiki ile OPEC politikaları konusundaki farklılıklarının da arttığını söylüyor.

Kaynak:  Time türk -Bloomberg

Bu haberler de ilginizi çekebilir