• DOLAR 32.572
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2501.57
  • ...
Vanlı fizyoterapistten "engelli bireyleri anlama" mesajı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Engelli bireyleri daha iyi anlamak ve onlara yönelik olan tutumun değişmesine dikkat çekmek için palyaço kıyafeti giyerek tekerlekli sandalyede günün bir kısmını geçiren Fizyoterapist Nebi Erdal, engellilere nasıl davranılması gerektiğini empati yaparak gösterdi.

Van'da kendisine ait özel bir fizik tedavi merkezinde çalışan Erdal, engellilerin yaşam kalitelerini artırmak için çabalayan bir fizyoterapist.

Engellileri anlama adına empati yapmanın önemini anlatan Erdal şöyle konuştu:

"Ne zaman kendini toplumdan soyutlamış birini görsem oralı oluyorum. Yürümeye çalışan Mesut, dizüstünden her iki bacağını kaybeden poniela sevdalısı bazen koşmaya çalışan Efe, sürünmeye çalışan Muhammed, tedavi sırasında uyuyakalan Salih oluyorum. Tembelliğe alışmış Soner, sahip olduğu ortez ile hayata meydan okuyan Yalçın, hayata sol kroşe atan Zınar, sağ tarafını unutmuş Tahir amca, sol tarafını sevmeyen Caziye teyze, omurilik kanseriyle savaşan Çilnaz anneyim aslında. Kendini tamamen unutmuş Eymen, koltuk değneklerini atmayı başaran Yusuf'çuk, umutsuzca bakan Sadık amca, köşede çaresizce oturan Gazi, skolyozlu Recep'im, Yusuf'um. Hayatın tadına yeni yeni varmış Kadir'im, Haktan'ım. Doktorum, psikoloğum, öğretmenim. Sonra onların o kırık kalbini onarmaya çalışan mühendisim, Elif'im, Azra bebeğim, 'Her zaman umut vardır' diyen Ayda'yım. Dünyaya gözlerini erken açan Serhat ve Ebrar'ım. Anneyim, babayım ve hepsinin farkındayım." dedi.

"Engellileri dinleyin, onlarla dertleşin"

Toplum olarak engellilerin farkında olmamız gerektiğini belirten Erdal, "Yürüyorum, koşuyorum, istediğim her yere gidebiliyorum, herkes gibi mutlu olduğumda sevinebiliyorum ve bütün bu sahip olduklarıma rağmen bu özelliklere sahip olamayan kardeşlerimizin farkındayım. Tekerlekli sandalyem yok, koltuk değneğinde değilim, gözlük falan da takmıyorum, işitme cihazım falan da yok ama onların farkındayım. Lütfen herkes kalbindeki zinciri kırsın ve kafasındaki kelepçeleri açsın. Hep beraber onların farkına varalım." ifadelerini kullandı.

Empati yaparak engelli gibi davranmasının sebebini anlatan Fizyoterapist Erdal, "Böyle bir çalışma yapmamın sebebi veyahut palyaço kıyafeti giymemin sebebi sağda, solda, kıyıda, köşede, sokağın başında, ortasında, caddede, çarşıda herhangi bir yerde engelli bir birey gördüğünüz zaman, palyaço görmüş gibi tebessüm edin. Tuhafmış gibi acıyarak ya da halinize şükür ederek bakmayın. Yanına gidin konuşun, dertleşin, hikayesini dinleyin. Eminim anlatacak ve anlatmak isteyecek o kadar güzel çok şeyleri var ki. İşini severek ve hakkıyla yapan tüm fizyoterapistlere saygı ve teşekkürlerimi sunuyorum." dedi. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir