• DOLAR 32.534
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2432.89
  • ...
`Klima ile serinleyeyim` Derken Zatürre Olmayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsan organizması, ani ısı değişikliklerinden kolayca etkilenebilir. Soğuk ortam, vücut direncini düşürerek, fırsatçı bakterilerin aktif hale geçmesine yol açar. Özellikle sıcak ortamdan ani olarak soğuk ortama giriş, sağlık açısından istenilen bir durum değildir. Bu nedenle, klimaların ısı derecesinin ayarlanması ve çok düşük ısılarda kullanılmaması önemlidir.

Yüz felcine neden olabilir

Özellikle çocuklar, yaşlılar üst ve alt solunum yolu ile ilgili problemi olanlar klima kullanımına dikkat etmelidirler. Ayrıca klimaların direkt olarak, kişinin üstüne soğuk hava üflemesi yüzdeki sinir kılıfı üzerine etki ederek ödem ve yüz felci oluşturabilir.

Alerji hastaları dikkat!

Klimaların üflediği soğuk hava ve ortama yaydığı tozlar, özellikle alerjik bünyeli kişilerin şikayetlerini ve krizlerini tetikleyerek astım krizlerinin ortaya çıkmasına ve şiddetli kuru öksürüklerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, alerjik bünyesi olan kişiler, ani ısı değişikliklerinden ve çok soğuktan kaçınmalıdırlar.

Zatürre olmamak için

Klimalar yoluyla oluşan hastalıklardan en önemlisi zatürredir. Hastalığı yapan bakteriler, klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda üremekte ve buradan ortam havasına dağılmaktadır.

Klimaları oldukça sık kullanmaya başladığımız şu günlerde, ateş, öksürük, halsizlik şikayeti olan kişiler, bu bulguların basit bir gribal enfeksiyon olmayıp, zatürre başlangıcı olabileceği akılda bulundurmalı ve bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurarak tetkiklerini yaptırmalıdırlar.

Zararlarından korunmak için,

Klimaların bakım ve temizliğinin, her yıl ciddi ve düzenli olarak yapılması önemlidir.

Bakteri filtresi kullanılmalıdır.

25 derece civarı sıcaklık, en uygun ısı derecesidir. Ortamın aşırı soğutulmamasına dikkat edilmelidir.

Klimaların üflediği havaya direkt maruz kalmamaya özen gösterilmelidir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir