• DOLAR 32.593
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2407.21
  • ...
HES bileşenlerinde yerli hamle
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

 Hidroelektrik santral teknolojilerine yönelik tasarım ve üretim kabiliyetlerinin ülkemize kazandırılması yolunda önemli bir adım atan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından, “Hidro Elektrik Santral Bileşenlerinin Yerli Olarak Tasarımı ve Üretimi Projesi” ile termik santrallerde emisyonların azaltılması için yürütülecek olan “Plazma Teknolojileri İle Baca Gazı Emisyonlarının Giderilmesi Projesi” protokolleri imzalandı. Projelerin imza töreni, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz ve TÜBİTAK MAM Başkanı Dr. Osman Okur’un katılımıyla gerçekleştirildi.

HİDRO ELEKTRİK SANTRAL BİLEŞENLERİNİN YERLİ OLARAK TASARIMI VE ÜRETİMİ PROJESİ

“Hidroelektrik Santral Bileşenlerinin Yerli Olarak Tasarımı ve Üretimi”  (MİLHES) Projesi, TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Programı ile fonlanarak, TÜBİTAK MAM yönetiminde yürütüldü ve EÜAŞ Kepez-1 HES’in bir ünitesinde uygulandı. Elde edilen 11 MVA kapasite için HES ekipmanı tasarım, üretim ve uygulama bilgisi, Sarıyar HES projesi ile 50 MVA seviyesine çıkartılıyor.

YERLİ İMKANLARLA BAŞTAN TASARLANDI

Milli hidroelektrik santralinin temelini oluşturan düşey dip Francis türbini, senkron generatör, hız regülatörü, ikaz sistemi, kontrol ve koruma sistemleri ve tüm diğer yardımcı bileşenler, MİLHES projesi kapsamında, yerli imkanlar kullanılarak en baştan tasarlandı, üretildi ve devreye alındı.

MİLHES’TE ÜRETİLEN BİLGİ KULLANILARAK SARIYAR HES’İN ÜNİTELERİ YENİLENECEK

Bu kapsamda 50 farklı fiziksel, 10 yazılım, 23 dokuman alt çıktısı tanımlandı ve bunlar başarıyla birleştirilerek sistem 2019 yılı sonunda başarıyla elektrik üretimine başladı. MİLHES’te üretilen bilgi kullanılarak; Sarıyar HES’in 1963 yılında devreye alınan ve boyut olarak her biri Kepez-1 HES ünitesinin 5 katı olan 4 farklı ünite, modern teknikler kullanılarak tamamen yerli mühendislikle yenilenecek.

8,2 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YURT İÇİNDE KALACAK

Tamamı yerli üreticilerle hayata geçirilen bu projeler sayesinde gelecekte yapılması planlanan yaklaşık 8,2 milyar dolarlık hidroelektrik santral elektromekanik ekipman yatırımının yurt içinde kalması hedefleniyor

Bu haberler de ilginizi çekebilir