• DOLAR 32.526
  • EURO 34.788
  • ALTIN 2420.43
  • ...
Çüngüş ilçesinde zeytin bahçeleri artmaya başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çüngüş ilçesinde karasal iklim hâkim olmasına rağmen zeytin ve turunçgiller kategorisindeki birçok meyvenin buralarda yetişmesi duyanları hayrete düşürüyor.

Çüngüş Kaymakamı Tuncay Kaldırım, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Deniz Yıldırım ve beraberindeki heyet, Yukarı Şeyhler Mahallesinde zeytin bahçelerini ziyaret etti.

İlçenin iklim şartlarına aykırı olmasına rağmen bu alanlarda meyve yetiştiriciliğinin yapılmasının gurur kaynağı olarak nitelendiren Kaldırım, "Çüngüş'ü tanıyıp bilmeyenlerin, ilçenin karasal iklime sahip olmasından dolayı buğday, arpa, mercimek vb. ürünler dışında başka ürünleri yetişmeyeceği düşünülüyor. Fakat ilçemizde portakal, limon, mandalina, yenidünya, kivi ve zeytinin yetiştirildiğini söylendiğimiz zaman çok şaşırıyorlar. Bu ürünlerin bahçelerimizde yetişiyor olması ilçemiz için bir gurur kaynağı ve tanıtım vesilesidir. Emeği geçenlere teşekkür ederim." dedi.

"Karasal iklim hâkim olmasına rağmen buralarda zeytin rahatlıkla yetişebilir"

Meyve ağaçlarının genel özellikleri hakkında bilgi aktaran Yıldırım ise, "Bazı meyve ağaçlarının bir yıl çok, sonraki yıl ise az ürün vermesi normal bir durum olup bunun teknik adı periyodisitedir. Tamamen önlenemese de bir takım kültürel tedbirlerle ürün veriminde kısmen denge sağlanabilir." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, ayrıca Çüngüş İlçesinde karasal iklim hâkim olmasına rağmen Geçit, Yukarışehler ve Değirmensuyu mahallelerinde zeytinin rahatlıkla yetişebileceğini diğer yerlerde ise dona maruz kalabileceği için ürünlerin zarar göreceğini, bu nedenle de diğer mahallelerde yetiştirilmesini tavsiye etmediklerini söyledi.

"Kale Sulama barajı ile 3 bin 500 dekar alan sulanabilecek"

Mahallenin alt tarafında Kale Sulama barajı inşaatının tamamlanması durumunda yaklaşık 3 bin 500 dekar alanın sulanabileceğini söyleyen Mahalle Muhtarı Bayram Demir, "Bu sayede sulu tarıma geçilmesi sonucunda, ürün çeşitliliğinin artması ve buna bağlı olarak çiftçinin ekonomik gelirinin artması muhakkaktır." dedi. Bu baraj sayesinde ilerleyen zamanlarda Geçit Mahallesinde üretilen ürünlerin bile yetiştirilebileceğini ümit ediyorum." diye konuştu.

İlçede ilk zeytin bahçesi kuran çiftçi Natık Demir ise düşüncelerini şöyle dile getirdi:

"Ben minibüs şoförüyüm. Gittiğim gezdiğim yerlerde çok zeytin ağacı gördüm. Bizim memlekette yetişir mi acaba diye düşündüm. Deneme amaçlı birkaç fidan getirip diktim. Birkaç yıl sonra meyve vermeye başladı. Bu işin olacağı kanaatine varınca da 12 dekar kapalı bahçe kurdum. Şu anda sizin de gördüğünüz üzere ağaçlarım gayet randımanlı bir şekilde ürün vermektedir." dedi. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir