• DOLAR 32.507
  • EURO 34.787
  • ALTIN 2492.473
  • ...
SON DAKİKA
Ekmek israfını önleme kampanyasına destek çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Bingöl`ün de bağlı olduğu Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü Nevzat Ural, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın katılımı ile başlatılan `ekmek israfı önleme kampanyası` ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

 

En temel gıda maddesi olan ekmeğin zengin sofrasının da, yoksul sofrasının da vazgeçilmezi olduğunu ifade eden Ural, \"Bizler ekmeği kutsal sayan, bir kültürün mensuplarıyız. Bizim kültürümüzde bizim aile yaşantımızda bırakınız ekmeği çöpe atmayı yerde görsek ekmek alınır, öpülür ve hatta baştan yüksek bir yere kurda kuşa nimet olması için konulur. Biz ekmeği bir gıda olmasının ötesinde mübarek bir emanet, bir nimet olarak görürüz. Bu anlayışı kaybettiğimiz anda Allah korusun özümüze medeniyetimize yabancılaşır, eleştirdiğimiz diğer kültürlerle aynı seviyeye düşeriz\" dedi.

 

Yılda 10 milyon insanın ise açlık ve yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybettiğine dikkat çeken Ural, \"Şu anda dünyada yılda 870 milyon insanın yani dünya nüfusunun yüzde 12,5`i yetersiz besleniyor. Yılda 10 milyon insan açlık ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybediyor. Bu da çok acı bir tablo. Ama bu tabloyu çok daha acı hale getiren bir başka gerçek de şudur: Dünyada yılda 1,3 milyon ton gıda israf ediliyor bu israfın ekonomik değeri bir trilyon dolar. Yani bir yanda yılda on milyon kişi açlık ve yetersiz beslenmeden ölüyor, diğer tarafta 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Yılda israf edilen 1,3 milyar ton gıdanın hepsi değil dörtte biri bu aç insanlara ulaştırılabilse bu ölümler olmayacak ama maalesef ulaşmıyor\" ifadelerini kullandı.

 

Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye`de bir yılda çöpe atılan ekmekle 542 bin ton buğdayın israf edildiğini ve yılda çöpe atılan 2,1 milyar adet ekmeğin parasal değerinin 1,5 milyar TL olduğunu belirten Ural: \"Ekmek israfının karşılığı olan 1,5 milyar TL ile 80 hastane, 500 okul, 500 kilometre bölünmüş yol yapılabilir ve 162 bin asgari ücretliye maaş ödenebilir\" dedi.

 

Ekmek israfını önleme kampanyasının 2013 yılı boyunca Türkiye genelinde bir dizi etkinlikle sürdürüleceğini kaydeden Ural, Bingöl halkının ekmek israfını önleme kampanyasına katılmalarını isteyerek, \"Allah hiç birimizi bir dilim kuru ekmeğe muhtaç etmesin\" temennisinde bulundu. (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir