• DOLAR 32.346
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2308.082
  • ...

HABER MRK- Yaşanan mağduriyetler ile ilgili bir açıklama yapan Harran Üniversitesi GAP Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Görevlisi Yüksek Ziraat Mühendisi Ömer Hacıkamiloğlu, Geçtiğimiz yıl pamuk üreticilerinin, verim ve fiyat düşüklüğünden mağdur olduklarından dolayı bu sene pamuk ekiminden kaçıp, buğday ve ikinci ürün mısır ekimine yöneldiklerini belirten Hacıkamiloğlu, \"Pamuk ekiminden zarar gören çiftçilerimizin geneli buğday ve ikinci ürün mısır ekimine yöneldiler. Ancak bunu fırsat bilen bayii yada tohum spekülatörleri devreye girdiler. Öyle ki; geçen yıl 185 - 200 TL`ye satılan mısır tohumları, tohum sıkıntısı var söylemiyle 260 TL`den satılmaya başlandı. Fiyatların çok yüksekliğinden şikayet ederken araştırmalarımız sonucunda ünlü bir tohum üretici firmanın bayiye 185 TL civarında fiyatla mısır tohumu sattığını, rant sağlamayı düşünen insanların tohum kıtlığı olacak düşüncesi ile tohum stoklamaya başlamaları fiyatları 260 TL`ye çıkardı.\"dedi.

 

Hacıkamiloğlu, \"Çiftçilere yardımcı olabileceğine inandığımız Tarım Kredi Kooperatifi bile 210 TL ile sattığı mısır tohumlarını fiyatı 240 TL`den satmaya başladı. Şimdilerde onlarda tohum kalmadığını beyan ediyorlar. Çözüm üreteceğine inandığımız Tarım Kredi Kooperatifi yetkilisinin, `niye böyle oluyor?` sorusuna verdiği cevap ise çok enteresan oldu. Sayın yetkili diyor ki; `Çifçiler hem önceden bildirmediler, hemde hepsi aynı çeşidi istiyor`. Daha ikinci ürün mısır ekimine yaklaşık 4 ay var\" ifadelerini kullandı.

 

Çiftçilerin de haklı olarak bölgeye uyum sağlamış ve yüksek verim kapasitesi olan çeşidi istediklerini belirten Hacıkamiloğlu, \"Bölgede ekilecek ikinci ürün mısır alanları ve ne kadar tohum kullanılacağını hesaplamak çok zor olmazsa gerek. Aidat almanın dışında da yardımcı olmalarını beklediğimiz Ziraat Odası ve Ziraat Mühendisleri Odalarının bu durum karşısında sesiz kalmaları inanılır gibi değildir. Eğer Tarım Bakanlığımız yada yetkili kuruluşları konuya el atmazlarsa, ya birçok ikinci ürün mısır alanı boş kalacak, yada spekülatörlerin ekmeğine yağ sürülecek. Böylece pamuk üretiminden darbe alan çiftçilerimiz, bir tokatta mısırdan yiyecekler\" diye konuştu. (M.Erkan Yavuz-İLKHA)