• DOLAR 32.326
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2303.134
  • ...
`Trafik kurallarında bilinç şart`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Değiştirilmesi planlanan Karayolları Trafik Kanunu, taslak haline getirilerek, Bakanlar Kurulu`nun imzasına açılmadan önce İçişleri Bakanı Muammer Güler`in onayına sunuldu. Hazırlanan taslakta, alkollü sürücülerin 2 yıla kadar hapis ile cezalandırılabilecek olmaları ve trafik cezalarında yüzde 50 oranında artırıma gidilmesi, en dikkat çekici maddeler olarak göze çarpıyor.

Taslak ile ilgili görüştüğümüz Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alpaslan, trafikte cezalandırma yönteminden çok, sürücülerin trafik kuralları konusunda bilinçlendirilmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Alkollü sürücülerin 2 yıl cezaevine konulmaları yerine, sürücü belgelerine el konulmasının daha mantıklı olacağını söyleyen Alparslan, böylece cezaevi süreciyle ailelerin de mağdur olmayacaklarını söyledi.

Yeni kanunla beraber trafik cezalarında yapılacak olan yüzde 50 oranındaki zammı da eleştiren Alpaslan, "Toplum, cezalarla bir yere varmaz. Elbette ki cezasız da olmaz; ama eğitimi her şeyin önüne almalıyız. Toplumun kültür seviyesini ve trafik bilincini istenilen seviyeye çıkardığımız zaman; ancak bu ve buna benzer sorunları ortadan kaldırabiliriz" dedi.

"Kaza, kimlik sormaz"
Taslağa eklenen ve trafikte savcı, hakim ve milletvekillerine ayrıcalık gösterilmemesini ifade eden `eşit uygulama` maddesini olumlu bulduklarını belirten Alpaslan, "Kaza hiçbir zaman ne kimlik sorar, ne de yetki belgesi. Milletvekili de kaza yapar, vatandaş da. Belki de bu taslak, denetim mekanizmasının tolerans tanımamasını ve ellerinin güçlenmesini hedeflemektedir` ifadelerini kullandı.

Diyanet`e görev düşüyor
Trafik kurallarının uygulanmasında toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Alpaslan, "Trafik kazalarının önlenmesinde birinci derecede sorumluluk, sürücü ehliyetlerini yeni alanlara düşmektedir. Görsel ve yazılı basında uyarıların yapılmasının da büyük etkisi var. Alkolün zararları ve trafik kurallarına uyulması hususunda Diyanet İşlerine de görev düştüğü kanaatindeyim" dedi.

Hız limitini aşanlara 700 liraya kadar ceza
Öte yandan taslakta yer alan bazı cezalar ise şöyle, Emniyet kemeri takmayan ve aracında bebek koltuğu bulundurmayan sürücüler, 77 lira yerine 166 lira; hız limitini yüzde 10 aşan sürücüler 166, yüzde 10-30 arası aşanlar 343, yüzde 50 ve üzeri aşanlar ise, 700 lira ceza ödeyecekler. Kırmızı ışık ihlalinin cezası da 166 liradan 343 liraya yükselecek.
Taslağa göre, `Korunan ve koruyan araçların haricinde hiçbir araç çakar lamba kullanamayacak. Yasağa rağmen aracında çakar lamba bulunduran kişilere 343 lira ceza verilecek. (Fırat Arslan-İLKHA)
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir