• DOLAR 32.597
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2505.229
  • ...
`Anadil Allah tarafından insanlara verilmiş bir haktır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN- Özgür Eğitim-Sen Batman Şube Başkanı Mustafa Sevinçer, 21 Şubat "Dünya Anadil Günü" münasebetiyle yazılı basın açıklaması yaptı.

Sevinçer yaptığı açıklamada, Kur`an`ı Kerim başta olmak üzere tüm insanlık değerleri kişilerin doğuştan gelen temel haklarından başta geleni olan anadili kullanma hakkı ve bu hakkın insanlar için vazgeçilemez bir değerde olduğundan söz ettiğini vurguladı.
 
Sevinçer Kur`an`da, ``Dillerinizin farklı farklı olması onun (Allah`ın) ayetlerindendir`` ayetiyle örnek vererek Anadilinin, Allah tarafından insanlara verilmiş hukuki ve insani bir hak olduğunu savundu.
 
Sevinçer, "Burada temel belirleyici insan isteği değil yaratıcının külli iradesidir. Anadilini yaşamın her alanında rahatlıkla kullanımını engellemeye çalışanlar kendilerini de yaratan Allah`ın iradesine bilerek veya bilmeyerek karşı durmakta olduklarının farkında olmalılar" dedi.

UNESCO verilerine göre, Türkiye`de üç dil veya lehçe yok olduğunu ifade eden Sevinçer, yaklaşık 15 dilin ise tehlike altında olduğunu söyledi.

Kürtçenin ``Kurmanci`` lehçesinin ise yoğun baskı altında olduğuna dikkat çeken Sevinçer, "Anadilini her alanda kullanmayı engelleyen otoriteleri bu alanda oluşan çatışma, ayrışma ve can kayıplarının ana müsebbipleri olduğunu söylüyoruz. Onların bu ihlalden biran önce vazgeçmeleri konusunda bir sivil toplum kuruluşu olarak uyarıda bulunuyoruz. Anadili kullanma temelinde gelişen hak arama ameliyesi bu vatanda yaşayan tüm milletlerin sermayesini boşu boşuna tüketmektedir. Bu temelde sorunun önünün açılması medeni insanlar için ayrışmayı değil kaynaşmayı sağlayacaktır. Bu duygularla 21 Şubat Dünya Anadil Günü çerçevesinde tüm halkımızı anadillerini koruma ve onu geliştirme gayreti içerisinde olmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
(M. Fatih Akgül-İLKHA)
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir