• DOLAR 32.589
  • EURO 34.866
  • ALTIN 2505.05
  • ...
Küçük esnafa destek olunmazsa ciddi bir işsizlik meydana gelir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip Coronavirus (Covid-19) pandemisi nedeniyle Türkiye'de bir dizi tedbirlerin hayata geçirildiğini belirten Göçer, hükümetten esnaf ve sanatkarlara faizsiz kredi verilmesi çağrısında bulundu.

Pandemi nedeniyle iflasın eşiğine gelen ve kepenk kapatmak zorunda kalan esnaf sayısının günden güne arttığına dikkat çeken Göçer, esnafın desteklenmemesi halinde birçok iş yerinin kepenk kapatmak zorunda kalacağını, bu durumda da Türkiye'de ciddi oranlarda bir işsizliğin meydana geleceğini söyledi.

 

Birçok esnafın birikmiş iş yeri ve ev kirasını, elektrik, su, ısınma, vergi ve işçi ücreti, BAĞ-KUR, SGK ve diğer borçlarını ödeyemez duruma geldiğini anımsatan Göçer, zor günlerden geçen esnafın yaşadığı sorunlarının çözümü için yetkililere seslendi.

Covid-19 salgını ile başlayan esnaf ve sanatkarların sıkıntılarının devam ettiğini belirten Göçer, "Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle iş yokluğundan ayakta bile kalmakta zorlanan esnafa bu süreçte destek sağlanmasını ve borçlarının faizsiz bir şekilde ertelenmesini talep ediyoruz." dedi.

"Tedbirler uygulansın ancak küçük esnafa da yardımcı olunsun"

Gaziantep'te artan Covid-19 vakaları ile birlikte pandemi sürecinin etkisini arttırdığını belirten Göçer, "Malumunuz son dönemlerde Gaziantep'te artan vakalar ile beraber çok ciddi bir pandemi sürecine girdik. Elbette ki alınan tedbirler halkımızın sağlığı içindir. Ancak alınan bu tedbirlerin yanında şunu da unutmamak lazım; özellikle 'küçük esnaf' dediğimiz lokantalar, restorantlar, kırtasiyeciler yani küçük esnafımız gerçekten de zor durumda. Pandemi tedbirlerinin uygulanması lazım ama bunun yanında küçük esnafa da yardımcı olmak lazım." dedi.

"Pandemi sürecinde küçük esnaftan vergi ve primler alınmasın, kira yardımı yapılsın"

Pandemi nedeniyle birçok esnafın, işlerinin yüzde 90 oranında düştüğünü söylediğini belirten Göçer, "Özellikle küçük esnaf verilen desteklerin yetersizliğinden yakınıyor. Esnaf, yetkililerden faizsiz destek başta olmak üzere kira, elektrik, su ve doğalgaz gibi ödemeleri için destek istiyor. Pandemi sürecinde esnaf vergilerin, SSK ve BAĞ-KUR primlerinin kendilerinden alınmamasını talep ediyor. Şu anda küçük esnafımıza kira, SSK ve aynı şekilde elektrik ile su faturalarında da yardımcı olunabilir." diye konuştu.

"Esnaf desteklenmezse ciddi bir işsizlik meydana gelecektir"

Esnafa sahip çıkılması çağrısında bulunan Göçer, "Küçük esnafımızı yalnız bırakmamız lazım. Çünkü küçük esnafın yanında çalışanların da ailelerinin geçimini sağlamaları lazım. Herkesin geçimini sağladığı bir ailesi var. Bunları da takip edip desteklemek lazım. Esnaf ve yanlarında çalıştırdıkları personeller bu süreçte desteklenmediği zaman küçük esnaf bitmiş olacak. Esnafın işyerini kapatmasının yanı sıra ciddi bir işsizlik meydana gelecektir. İşsizlikten ve iş bulamamadan dolayı halkımız çok ciddi sorun ve sıkıntılarla karşı karşıya gelebilecektir." ifadelerini kullandı.

Pandemi nedeniyle örgün eğitim-öğretime ara verildiği için 8 aydır iş yapamayan servisçi ve kantinci esnafının çok zor günler geçirdiğine dikkat çeken Göçer, servisçi ve kantinci esnafı için de çalışanlarda olduğu gibi kısa çalışma ödeneği desteği verilmesi gerektiğini ifade etti.

Vatandaşların alışverişlerini pandemi sürecinden olumsuz etkilenen küçük ve orta ölçekli esnaftan yapmalarını tavsiye eden Göçer, yetkililer başta olmak üzere herkesin esnafa sahip çıkmasını istedi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir