• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Baharın Müjdesi İlk Cemre Düştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
AĞRI - Bahar`ın müjdecisi olarak kabul edilen ve Arapça `ateş halinde`, `yanmış halde` , ` kor` anlamına gelen cemrelerin ilki bugün havaya düştü. Cemre`nin düşmesi ile aylardır, kendini bulutların arkasına gizleyen Güneş ise saklandığı yerden çıkarak Ağrı`lılara kendini gösterdi.

Isınan hava ile birlikte cadde ve sokaklardaki kar kütleleri erimeye başlarken, buharların yükseldiği zeminin çukurluk alanlarında küçük küçük göletler meydana geldi. Gündüz sıcak olan hava gece ise sıfırın altında 12 olması bekleniyor.

Çocuklar dışarıda oynamanın tadına varırlarken, halk ise besledikleri hayvanları dışarı çıkartıp saman verdikten sonra uzun süre sıcak havadan dolayı ahıra sokma gereği duymadılar.

Anadolu`da yaygın olarak kullanılan geleneksel halk takviminde yıl `Kasım günleri` ve `Hızır günleri` olarak kış ve yaz diye ikiye bölünür.

Kasım günleri 100. güne yani Miladi 15 Şubat`a geldiğinde artık kış hükmünü kaybetmeye başlıyor. İnanışa göre bu tarihten 5 gün sonra ilk cemre düşüyor. 20 Şubat`ta havaya düşen cemrenin soğuğu yere indirdiği kabul ediliyor.

İlk cemreden bir hafta sonra, yani 27 Şubat`ta ikinci cemre suya düşüyor ve suları ısıtıyor. Üçüncü ve son cemrede 6 Mart`ta toprağa düşüyor ve kır çiçekleri kendini gösteriyor.
(Ömer Adıgüzel - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir