• DOLAR 32.454
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2477.434
  • ...
​TEB takviye edici gıdalar ve vitaminlere karşı uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEB tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu sene pandeminin de etkisiyle vatandaşların kendilerini daha fazla koruma altına alma çabası gösterdiği, bu nedenle takviye edici gıdalara ve bitkisel ürünlere yöneldiğine dikkat çekildi.

Bunun elbette anlaşılır bir durum olduğu ancak bu durumdan faydalanmak isteyen, bu alanı ticari bir rant sahasına çeviren firmalara da tanıklık edildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Geçmiş dönemlerde de bu ürünlerin halk sağlığını tehlikeye attığına, hatta ölüme varabilen zararlara yol açtığına şahitlik ettik. Benzer vakaların yeniden yaşanmasına dair endişe duyuyor, kaygılanıyoruz. Halk sağlığını önceleyen bir sağlık meslek örgütü olarak ilacın ve ilaç kategorisi içerisinde değerlendirilmesi gereken ürünlerin; üretiminden saklama koşullarına, dağıtımından imhasına olan tüm süreçlerin sağlık profesyonellerinin gözetiminde olması gerektiğini defalarca dile getirdik." denildi. 

"Bitkiler, değişik yapıda ve çok sayıda kimyasal madde içermektedir"

Vitamin ve gıda takviyelerinin, bazı ilaçlarla birlikte alındığında etkileşime girebileceği ve bu durumun kişilerin sağlığını tehlikeye atabileceğine  işaret edilen açıklamada, bazı vitamin ve gıda takviyelerinin, bazı hastalıklarda ve hâlihazırda kullanılan ilaçlarla birlikte asla kullanılmaması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "Eczane dışında vatandaşa sunulan sağlığa ilişkin ürünlerin dağıtımının, saklama koşullarının denetiminin yapılması mümkün değildir. Hastanın hastalık kayıtlarına erişebilen, bu doğrultuda doğru gıda takviyesi ve vitamin önerebilecek kişiler yalnızca sağlık profesyonelleridir. Eczane dışında satılan ürünlerde, hekim ve eczacı danışmanlığı ortadan kalkmaktadır. Bu da beraberinde hatalı kullanımı getirmektedir. ‘Bitkisel’, ‘doğal’ gibi masum ve ikna edici ifadelerle piyasaya sürülen ürünlerin yan etkilerinin bulunmadığını düşünmek bilimsel gerçekliklerle uyuşmamaktadır. Bitkiler, değişik yapıda ve çok sayıda kimyasal madde içermektedir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Birliğin bünyesinde bulunan Novagenix Ar-Ge merkezinde, eczane dışında satılan gıda takviyesi, vitamin ve benzeri ürünlerin testinin yapılmaya başlandığı, halk sağlığına zarar verecek herhangi bir durumda hukuki yollara başvurulacağı kaydedildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir