• DOLAR 32.432
  • EURO 34.46
  • ALTIN 2488.212
  • ...
STK`lar: `Andımız Zulmü Sona Ersin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Mazlum Der, andımızın kaldırılması çevresinde iki yıl önce başlattığı kampanyanın yıl dönümünde basın açıklaması yaptı. Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasına Özgür Der, Özgür Eğitim Sen ve Memur Sen gibi STK`larda destek verdi.

Açıklamayı okuyan Mazlum-Der yöneticisi Cihan Ünsel, and zulmünün sona ermesi gerektiğini söyledi. Ünsel, öğrenci andının kaldırılıncaya kadar zulmü haykırmaya devam edeceklerini ifade ederek, bu kampanya kapsamında dernek üye ve yöneticileri Danıştay`da üç ayrı dava açtıklarını vurguladı.

Ünsel sözlerini şöyle sürdürdü, "İlk derece mahkemesi olarak Danıştay`ın `Andımız Kaldırılsın` davası ile ilgili vermiş olduğu gerekçeli kararındaki görüşlerine katılmak mümkün değildir. Mahkeme, ideolojik devletin 1980 darbesi ve öncesi ezberlerini kararında gerekçe olarak sunmuştur. Mahkeme, kendi görüşü ve eskimiş devlet ideolojisini bu kararında tekrarlamıştır. Bir hatanın tekrarı, ona doğruluk yönünde kıdem Mahkeme kendi inandığı ideolojisine, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bizlerinde inanmasını beklemektedir. Danıştay hâkimleri, Türk Milleti bizim adımıza en doğru kararı verdiği ve hatta bizi yine bizden kurtardıkları zannıyla iş bu kararla mutluluk yaşamış olabilirler. Ancak bu karar bizleri mutlu etmemiştir. İnsanın devleti değil, devletin milleti, devletin kulu. Bireyler görmek isteyen Danıştay 8. dairesinin bu kararı, doğal -İlahi hukuk ile başta çocuk hakları sözleşmesi olmak üzere uluslar arası sözleşmelerde yerini bulan hak, adalet ve özgürlük kavramlarıyla ilgili olmadığı gibi, bu evrensel değerlere de katkı sunmamıştır."

Türkiye`nin çok kimlikli ve çok kültürlü yapısının olduğu gerçeği artık kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Ünsel, "Dünyada eğitim alanında her şeyin öğrenciler lehine değiştirilmeye çalışıldığı bir ortamda Danıştay`ın değişime karşı tutucu ideolojiyi koruma telaşı ve görevine girmiştir. Mahkeme, Anayasanın 90. maddesinde bulunan usulünce onaylanmış uluslar arası sözleşmelerin kanun hükmünde olduğu gerçeği ile çocuk hakları sözleşmesine göre anne ve babanın tercihlerine saygı göstermemiş, ideolojik konuda anne - babanın tercih hakkının olamayacağını vurgulamıştır" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından STK temsilcileri sesiz bir şekilde dağıldılar.

M. Salih Keskin - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir