• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Yok olmak üzere olan şaheser imar ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL-İstanbul İl Özel İdaresi Osmanlı`nın ilk kaptan-ı deryası olan Barbaros Hayrettin Paşa`nın kabrinin bulunduğu türbe yenileniyor. 2012 yılının sonunda başlayan imar çalışmaları 2013 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Beşiktaş Barbaros Meydanında, iskele ile Sinan Paşa Camii arasındaki parkın içinde yer alan yapı, 627 bin 561 TL bedelle yeniden hizmete açılacak.

 

Dıştan bakıldığında oldukça sade bir görünüme sahip

XVI. yüzyılda Barbaros Hayrettin Paşa adına Mimar Sinan tarafından yapılan türbe dıştan bakıldığında oldukça sade bir görünüme sahip. Yenileme sürecinde, kubbenin kurşun işleri ve içeride sıva raspası yapılırken dış cephe temizliği, çevre düzenlemesi ve hazire düzenlenmesi işi ise devam ediyor.

 

Mimar Sinan`ın şaheser bir yapısıdır

Mimar Sinan`ın yapısı olan şaheser klasik biçimde sekizgen planlı ve kesme taşlardan oluşuyor. Sekizgen gövdesi bütün yüzleri birbirinin aynısıdır. Kubbe sekizgen alçak bir kasnak üzerine oturmaktadır. Kubbe ortasında besmeleyle birlikte altın yaldızla yazılmış Araf suresinin 89. ayeti bir madalyon halinde yer alır. Türbe içindeki dört sandukada Barbaros Hayrettin Paşa dışında; Cafer Paşa, Cezayirli Hasan Paşa ve Barbaros Hayrettin Paşa`nın hanımı Bâlâ Hatun bulunur. Türbe dışındaki hazirede ise Barbaros Hayrettin Paşa`nın yakınları bulunur. Türbe içinde ayrıca iki büyük şamdan, bir ahşap Kur`an mahfazası, bir sakal-ı şerif ve arabesk süslemeli bir metal vazo ile 1816 tarihli Seyyid İbrahim imzalı bir hat levhası yer alıyor. (Cuma Karakoç-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir