• DOLAR 32.352
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2308.41
  • ...
Dünyanın en hızlı bilgisayarları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

TOP 500 projesi kapsamında 1993’ten beri her yıl haziran ve kasım aylarında dünyanın en hızlı bilgisayarları ile ilgili bir liste yayımlanıyor. Bu yıl kasım ayında yayımlanan son listede şu bilgisayarlar yer aldı.

Listede bilgisayarların hızları Teraflop/s (1012 flop/s) birimiyle ifade ediliyor. Bu durum bilgisayarların hızlarının birim zamanda yapabildikleri matematiksel işlemlerin sayısına göre ölçüldüğü anlamına geliyor. Günlük hayatta kullandığımız bilgisayarların hızları ise flop/s olarak değil, GHz biriminde ifade ediliyor. İki farklı birimle ifade edilen hızları birbirine dönüştürmenin bir yolu yoktur. Ancak CPU hızı birkaç GHz olan bir bilgisayarın bir saniye içinde yapabileceği matematiksel işlemlerin sayısı bir milyar civarındadır. TOP 500 listesinin ilk on sırasında yer alan bilgisayarların tamamıysa matematiksel işlemleri milyonlarca kat daha hızlı yapabiliyor. 

Listenin ilk sırasında yer alan Fugaku geçtiğimiz haziran ayında dünyanın en hızlı bilgisayarı unvanını ilk kez ele geçirdiğinde 415.530 Teraflop/s hızla çalışıyordu. Aradan geçen zamanda yapılan iyileştirmeler sonucunda bugün bu hız 442.010 Teraflop/s’ye çıktı. Fugaku, ikinci sırada yer alan Summit’ten yaklaşık üç kat daha hızlı çalışıyor. 

Listedeki bilgisayarların hiçbiri bu hızlara tek bir işlemciyle ulaşmıyor. Aksine tamamının birbirine paralel olarak çalışan, her biri birden fazla çekirdeğe sahip binlerce işlemcisi var.

İlk on sırada yer alan bilgisayarların tamamı 64 bitlik işlemcilere sahip ve Linux işletim sistemi ile çalışıyor. Bu bilgisayarların çoğu ticari amaçlarla değil bilimsel çalışmalar için kullanılıyor. 

İlk 500’de yer alan bilgisayarların yaklaşık yarısı Çin’de, dörtte biri ise ABD’de bulunuyor. Dünyanın en hızlı 500 bilgisayarının tam listesine ulaşmak için buraya tıklayın.

Kaynak, BilimGenç

Bu haberler de ilginizi çekebilir