• DOLAR 32.455
  • EURO 34.85
  • ALTIN 2478.182
  • ...
Suud Krallık Yönetimi Türkiye’ye neden dostluk mesajlar veriyor.
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

2017 yılındaki Katar krizinin ana nedeni Katar’ın Türkiye ile ilişkilerini sürdürmesi idi. Sonrasında Katar’ı boğma girişimleri yaşandıysa da Katar yönetimi geri adım atmadı.

Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin seyrine baktığımızda karşımıza net bir fotoğraf çıkıyor. ABD’de demokratlar işbaşına geldiğinde Suudi yöneticileri, Türkiye ile diyalog ve dostluk merkezli bir politika geliştirirken Cumhuriyetçiler işbaşına geçtiğinde tam tersi bir politika uyguluyorlar ki aslında şu an politikaları bu.

Yani Suudi Krallığı bölgede Türkiye’den özellikle de Erdoğan’dan hazzetmiyor. Zira Erdoğan onlara İhvan’ı hatırlatıyor. Ve Suudi yönetimi Krallık rejiminin sürmesi için seçimlerin olmasını savunan yönetimleri ve oluşumları sevmiyor.

Obama döneminde Türkiye ile ciddi bir ekonomik işbirliğinde olan Suudi, Trump’la beraber Türkiye’ye karşı adı konulmamış bir savaş verdi.

Hatırlayalım daha geçen ay marketlerinde Türkiye’ye ait ürünlere boykotta bulunuluyordu. Mısır’da, Sudan’da, Libya’da Türkiye’nin karşısında mevzilenen bir Suudi Arabistan gerçeği orta yerde dururken Amerikan seçimlerinde  Biden’ın kazanması Suudi’nin tüm politikasını yerle bir etti.

Zira Suudi’nin kendine ait bir politikası yok. Yaptığı tek şey güç merkezine sırtını dayayarak Krallık sisteminin bekasını sağlama alma çabası…

Şimdi tekrar Türkiye’nin dostluğunu kazanma yoluna başvuracaklardır. İki gün önce Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan el Suud, "Türkiye ile iyi ve mükemmel ilişkilere sahibiz" ifadelerini kullandı.

İki ay önce ürünlerini ülkeye sokmadıkları, var olan ürünlerini toplattıkları Türkiye için “mükemmel ilişkilere sahibiz” diyebiliyorlar.

Peki, Suudi Krallık Yönetimi neden kanlı bıçaklı olduğu Türkiye’ye dostluk mesajları veriyor? Çünkü bölgesel denklemde yaşadıkları İran korkusunu dengeleyecek bir güce ihtiyaçları var.

Suudi Yöneticileri önümüzdeki günlerde Türkiye’ye çok daha sık gidip geleceklerdir. Ve bazı inşaat ihalelerinin Türkiyeli firmalara verilmesi büyük bir olasılık.

Hatta önümüzdeki günlerde Suudi-Katar ilişkilerinin düzeldiğini de görebiliriz. Muhtemelen Türkiye Katar üzerindeki blokajın kaldırılmasını talep edecektir.

Soruya gelecek olursak…

Suudi Krallık Yönetimi kanlı bıçaklı olduğu Türkiye’ye neden dostluk mesajları veriyor?

Çünkü Suudi Yönetiminin ciddi bir İran fobisi var ve Trump (cumhuriyetçiler) kaybetti.  Suudi’nin sırtını dayaması gereken bölgesel bir güce ihtiyaç var.

O da Türkiye

Bu haberler de ilginizi çekebilir