• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Covid-19 salgınına ilişkin alınan yeni  tedbirler kapsamında restoran, lokanta, pastane, kafe gibi yeme-içme yerleri, 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servisi ve gel-al hizmeti veriyor.

Yaşadıkları sıkıntılarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Siirtli lokantacılar, sadece paket servisi ve gel-al şeklinde çalışmanın giderlerini karşılamaya yetmediğini, her esnafın paket servis yapma durumunun olmadığını, bu dönemde ayakta kalabilmek için devletten destek beklediklerini söylediler.

Almanya’da bütün esnafa 5 bin Euro hibe edildiğini ve bunun çok güzel bir uygulama olduğunu söyleyen Bayram Başkıran, söz konusu uygulamanın Türkiye'de de hayata geçirilebileceğini söyledi.

"Arkadaşlarımız işsiz kaldı"

Pandemiden dolayı çoğu arkadaşının işten çıkmak zorunda kaldığını dile getiren Başkıran, “Patronun suçu yok, imkânlar dâhilinde çalıştırabileceği arkadaşları bıraktı. Diğer arkadaşlar ise eve gittiler. Biz de ne yapacağımızı bilemiyoruz. Paket servisi Siirt gibi bir yerde yeterli değil. Buradaki insanların ekonomik durumu pek parlak değil. Paket servisi de lokantayı kurtarmaz. Bu gidiş ile lokantayı tamamen kapatabiliriz. Devletimizin de çabası var ama yetersiz. Esnafa destek olması gerekiyor ama devletin bunu yapacak gücü de yok. Tamam, kurallara uymak lazım ama ekonomi de çok önemli. İnsanların ekonomik özgürlükleri olmadığı zaman ölürler." dedi.

"Devlet, esnafa faizsiz destek vermeli"

Devletin esnafa hibe veya 5 yıl geri ödemeli faizsiz kredi desteği vermesi gerektiğini belirten Başkıran, "Kredi desteği sunulup faiz uyguladıktan sonra bu desteğin bir anlamı olmaz. Esnafın vergi levhasına bakılarak yaptığı iş oranında kredi desteği sunulsun ama faizsiz." şeklinde konuştu.

Başkıran, "İşçi arkadaşlarımın çoğu evli barklı, çoluk çocuk sahibi ve perişan haldeler. İnşallah en yakın zamanda bu salgın biter de eski sisteme döneriz, yoksa işimiz çok zor. Lokanta esnafı perişan, bizim iyi, kötü paket servisimiz var. Ya çay ocakları! Biraz da onları düşünmek lazım. Gerçekten esnaflar olarak çok sıkıntıdayız, çalışanlar olarak sıkıntıdayız, çoğu arkadaşımız işsiz kaldı. Yetkililerin bunu bilmesi lazım, hem esnafa hem de işçiye destek çıkması gerekiyor. Biz işçi olarak yevmiyelerimizi alıp gidiyoruz ama işleticinin kirası, vergisi ne olacak? Bu bir döngüdür sonuçta. Para gelmese iş yeri nasıl dönecek? Bir ay iki ay cepten öder daha sonra iflas eder." şeklinde konuştu.

"Paket servisi yapamıyoruz"

Bankaların esnafa kredi vermediğini söyleyen Mehmet Özdemir de şunları kaydetti:

"Esnaf kan ağlıyor. Bize yardımcı olsalar iyi olur ama yardım edeceklerini hiç zannetmiyorum. İşlerimizin yüzde 80’i düştü. Yüzde yirmisi kaldı, daha ne söyleyeyim. Her ay 20 bin TL zarar ediyorum. elemanlarımın yarısı çalışıyor. Bu şekilde yarım gün çalışıyorlar. Esnafa hiçbir destek verilmiyor. Bir yıldır hiçbir destek görmedik, şimdiye kadar 15 bin TL zarar ettim. Benim zararımı kim karşılayacak? Devletten de hiçbir beklentim yok. İş yeri sahibi idare etmiyor, kirasını istiyor. Elektrik, sigorta, vergi aynı şekilde, işçilerin yevmiyelerini vermediğinde parasını istiyor. Paket servisi yapamıyoruz. Hepsi palavra, kim her gün 150 TL’lik büryanı evine götürecek? Vali sesimi duysun, bize yardımcı olsun. Kimse yardımcı olmuyor. Müşteri nasıl dışarda yemek yiyecek? Kimse dışarda 5 dakika kalabilir mi? Bu nedenle bize yardımcı olsalar çok iyi olur." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız