• DOLAR 32.59
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2499.916
  • ...
Hububat Tedarikçileri Derneğinden “stokçuluk” iddialarına yanıt
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Binlerce kişinin işsiz kaldığı, gelirlerinin azaldığı ve alım gücünün de düştüğü pandemi sürecinde tarım ülkesi olan Türkiye’de hububat fiyatlarının artması akıllarda soru işaretleri bıraktı.

Yaşanan fiyat artışları hakkında yazılı açıklamada bulunan Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gülfem Eren, "Son aylarda hububat fiyatlarındaki artışa paralel olarak, çiftçilerimizin lisanslı depolara teslim etmiş olduğu ürünü satın alan ve piyasanın en önemli aktörleri konumunda olanların, derneğimizin üyesi veya üyesi olmayan tüccarların stokçuluk ve spekülasyon yapmakla itham edilmeleri üzerine açıklama yapma gereği duyulmuştur." dedi.

Devletin ürününü lisanslı depolara teslim eden çiftçilere ve lisanslı depodaki ürünün alım ve satımını yapan tüccar ve sanayicilere çeşitli destek ve teşvik verdiğini belirten Eren, "Bu kapsamda lisans alarak faaliyet geçen lisanslı depo kapasitesi 6 milyon 875 bin tona ulaşmış olup önümüzdeki yıllarda 10 milyon ton seviyelerine ulaşması beklenmektedir.  Lisanslı depoculuk sisteminin gelişmesi ve Türkiye Ürün İhtisas Borsasının (TÜRİB) devreye girmesiyle, TÜRİB platformuna üye olan uluslar ve uluslararası tüm şirket ve kişiler elektronik ortamda kolaylıkla elektronik ortamda ürün alıp satabilir hale gelmiştir. Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsasının kuruluş amaçlarından birisi de emtiaya yatırım yapmak isteyen yatırımcılara imkân sağlayarak, çiftçilerin ürünlerini daha iyi fiyata satmalarına imkân sağlamaktır. Tüm dünyaya yayılan ve 2020 yılı mart ayında ülkemizde de ortaya çıkan pandemi süreciyle birlikte gıdaya talebin armasıyla, dünyada ve ülkemizde buğday, arpa, mısır ve ayçiçeği fiyatlarında büyük oranda artışlar yaşanmıştır." diye konuştu.

 “Tüccarlarımızı stokçuluk eylemlerde bulunmakla itham edilmesini kabul etmiyoruz”

Tüccarların stokçuluk ve spekülatif eylemlerde bulunmakla itham edilmesini kabul etmediklerini dile getiren Eren, "2020 yılı hasadıyla birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) iyi bir alım fiyatı açıklamasına rağmen ürünlerini lisanslı depolara teslim eden çiftçilerin büyük kısmı, piyasa fiyatlarının daha yüksek olması nedeniyle, bekletmek veya TMO’ya satmak yerine tüccar ve sanayicilere satarak daha çok kazanç sağlamışlardır. Çiftçi ürününü alan tüccarlar da piyasa fiyatlarının günlük yükselmesiyle, satmak yerine beklemeyi tercih etmişlerdir. Devletimizin kontrol ve denetiminde olan TÜRİB platformu üzerinden çiftçi ürününü piyasa şartlarında alan tüccarlarımızı stokçuluk ve spekülatif eylemlerde bulunmakla itham edilmesini kesinlikle kabul etmiyoruz. Bizce tüccarlarımızın bu şekilde itham edilmeleri yerine, piyasa düzenlemesi anlamında gerekli tedbirlerin alınarak sürecin yönetilmesi gerekmektedir." şeklinde belirtti. 

"Tüccar ve sanayicilerimizin lisanslı depolardaki ürün alım ve satışının desteklenmeli"

Hububat ve yağlı tohumlarda gümrük vergilerinin düşürülmesi, TMO’nun yaptığı ithalat ihaleleri ve sektöre yaptığı satışlar piyasaları rahatlatmış ve elinde ürünü olan kişileri satışa yöneltmiştir" diyen Eren, "Bu bakımdan stratejik öneme sahip tarımsal ürünlerde üretimin sürdürülebilirliği bakımından, çiftçilerin ürünlerini lisanslı depolarda bekleterek daha çok kazanç sağlamalarına imkân verecek tedbirlerin alınması ve tüccar ve sanayicilerimizin lisanslı depolardaki ürün alım ve satışının desteklenerek piyasa derinliği kazandırılması gerekmektedir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir