• DOLAR 32.56
  • EURO 34.927
  • ALTIN 2435.424
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, Suudi Arabistan'da yapılması planlanan ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle video konferans şeklinde düzenlenen G20 zirvesinde konuştu.

Putin konuşmasında, koronavirüs salgını yüzünden küresel olarak gelirlerin azaldığını ve ek ekonomik desteğe olan ihtiyacın arttığını açıkladı.

Putin ayrıca dünya için başlıca riskleri sıraladı. Rus lidere göre,  bunların başında işsizlik ve yoksullukta büyük artış ihtimali geliyor.

Putin insanlığın 2020'de karşılaştığı sorunların "eşi görülmemiş boyutta olduğuna" dikkat çekti ve pandeminin tetiklediği ekonomik krizi ABD'de 1929'da patlak veren "Büyük Buhran" dönemleriyle karşılaştırdı.

EK ÖNLEMLER

Öte yandan Sputnik'in aktardığına göre, Rusya lideri Vladimir Putin, dünyada etkili olan koronavirüs pandemisi ortamında sosyal eşitsizlik riskinin artmasına izin vermemek için ek önlemler gerektiğini belirtti.

Putin, pandeminin dünyanın Büyük Buhran'dan beri benzerlerini bilmediği sistemik bir ekonomik kriz başlattığını vurguladı.

Rus lider, “İnsanlığın 2020'de karşılaştığı zorlukların boyutları gerçekten emsalsiz. Koronavirüs salgını, küresel kilitlenme ve ekonomik aktivitelerin donması, modern dünyanın Büyük Buhran'dan bu yana henüz bilmediği sistemik bir ekonomik kriz başlattı” diye konuştu.

Putin, uzun süreli kitlesel işsizliğin ve yoksulluğun dünyadaki ana risk olmaya devam ettiğine dikkat çekti: “Elbette başlıca risk, bazı olumlu sinyallere rağmen uzun süreli kitlesel işsizlik olmaya devam ediyor. Ardından da yoksulluk ve sosyal güvensizlik artışı var.”

‘RUSYA GSYİH’NIN YÜZDE 4.5’İNİ PANDEMİNİN SONUÇLARINI MİNİMİZE ETMEYE AKTARDI’

Salgının sonuçlarının en aza indirilmesi Rusya'nın GSYİH'nın yüzde 4,5'ine mal olduğunu söyleyen Putin, alınan destek önlemlerinin ülkenin geri dönüşü olmayan kayıpları önlenmesini mümkün kıldığını hatırlattı.

Rus lider, “Bu hedeflenen önlemlerin zamanında kabul edilmesi, Rusya'nın çoğu gelişmiş ülke gibi ekonomik düşüşü yumuşatmasına, sağlık sistemini güçlendirmesine, geri dönüşü olmayan kayıplara yer bırakmadan zor bir dönemden geçmesine yardımcı oldu” ifadelerini kullandı.

Kaynak, türkrus