• DOLAR 32.344
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2283.123
  • ...
Diyarbakır surlarının restorasyon çalışmalarında 220 yapı kamulaştırılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Büyükşehir Belediyesi'nin de proje ortağı olduğu UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan tarihi surların restorasyon işlemlerinin 2'nci etabındaki çalışmalar Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu'nun katılımıyla başladı. 

Benusen Mahallesi'nde toplam 29 yapının yıkılacağı çalışmalarda incelemelerde bulunan Karaloğlu, Diyarbakır surlarıyla ilgili son dönemde farklı çalışmalarının bulunduğunu, burçların temizliğinin sürdüğünü ve restorasyon ihalelerinin devam ettiğini dile getirdi.

Urfakapı'dan Yedikardeş Burcu'na kadar olan bölgede büyük bir restorasyon çalışmalarının da devam ettiğini aktaran Karaloğlu, "Surların etrafının temizlenmesi, surlara bitişik olarak zaman içerisinde oluşturulmuş çarpık yapıların ortadan kaldırılarak surların ihtişamının ortaya çıkarılmasıyla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor." dedi.

"2'nci etapta 29 yapı kamulaştırıldı"

Birinci etapta Benusen  Mahallesi'nde daha önce 41 yapının kamulaştırılması, temizlenmesi ve ayıklanması çalışmasının tamamlandığına işaret eden Karaloğlu, "O çalışmadan sonra görüldü ki surlarda bu çarpık yapılaşmanın gizlemiş olduğu çok muhteşem kitabeler ve nişler bulunuyor. Burada 2'nci etap kamulaştırma kapsamında 29 binanın kamulaştırılması tamamlandı ve yıkımına başlandı. Buradki dış surlar neredeyse tamamen ortadan kalkmıştı. Yıkımlarda dış surların temellerine rastladık." ifadelerini kullandı. 

Diyarbakırlı vatandaşların kentin en önemli kültürel varlığı olan surların korunması ve ihyası ile ilgili taleplerinin olduğunu dile getiren Karaloğlu, 5 aydır görevde olduğunu ve vatandaşların bu talebini dikkate alarak çalışmalarda önemli mesafeler kaydettiklerini söyledi.

2'inci etap kamulaştırma finansal kaynağını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın karşıladığının altını çizen Karaloğlu, bundan dolayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a Diyarbakır halkı adına teşekkür etti.

"220 yapıyı kamulaştırmayı düşünüyoruz"

Çalışmalarda amaçlarının surların dışından kesintisiz olarak insanların yürüyerek seyahat etmesi olduğunun altını çizen Karaloğlu, "Yani buradan yürümeye başlayan bir insanın Millet Bahçesi'ne kadar kesintisiz yürümesini sağlayacak kamulaştırma çalışmalarımız devam edecek. Bundan sonra 3 ve 4'üncü etap çalışmalarımız da olacak. Finansman ve kaynak buldukça bu çalışmalara devam edeceğiz. Şu ana dek kamulaştırmayı planladığımız 220 ev bulunmakta. Önceliğimiz surlara bitişik olarak yapılmış ve surlara zarar veren yapıların yıkımını gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bu yıkımlarda elde edilen sur taşlarını da tekrar surların restorasyonunda kullanmayı planlıyoruz." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir