• DOLAR 32.384
  • EURO 35.072
  • ALTIN 2326.267
  • ...
Eğitim-Bir-Sen'den "Yükseköğretime Bakış 2020: İzleme ve Değerlendirme Raporu"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) ile Eğitim-Bir-Sen Strateji Araştırmalar Merkezi (EBSAM) tarafından saha çalışmasıyla "Yükseköğretime Bakış 2020: İzleme ve Değerlendirme Raporu" hazırlandı.

Memur-Sen binasında düzenlenen toplantıda, Eğitim-Bir-Sen tarafından yükseköğretime erişim ve katılım, eğitimin çıktıları, öğretim elemanları, eğitim ortamları, yükseköğretim finansmanı, üniversitelerin akademik ve yenilikçi performansları olmak üzere 7 ana başlıkta hazırlanan "Yükseköğretime Bakış: 2019 İzleme ve Değerlendirme Raporu" kamuoyuyla paylaşıldı.

 

Serkan Yurdakul'un yaptığı sunumla başlayan basın toplantısında Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, raporu açıkladı.

Yalçın, "Eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolunun genel yetkili sendikası olarak üyelerimizin ekonomik ve sosyal haklarının korunmasının yanı sıra eğitimin her alanına ilişkin odak analizler, araştırmalar, raporlar hazırlayıp projeler yürütürken veriye dayalı bilimsel bir bakış açısıyla da çalışma hayatının ve eğitim sisteminin temel sorun alanlarını ve çözüm önerilerini ele almaktayız. Eğitim sistemimizin verimliliğinin ve etkinliğinin izlenmesi ve sorunlarımızın sağlıklı bir zeminde tartışılabilmesi için 2016 yılından itibaren eğitime ilişkin izleme ve değerlendirme raporları yayımlıyoruz. Türkiye'de bir ilk olarak, yükseköğretim sistemini yıllık olarak izleme ve değerlendirme çalışmalarına 2017 yılında çıkardığımız Yükseköğretime Bakış 2017 raporuyla başladık. Gayemiz, daha etkin ve daha verimli dolayısıyla da daha kaliteli bir yükseköğretim sisteminin tesis edilmesine yardımcı olmaktır." dedi.

Yükseköğretime bakış raporlarının temel amacı hakkında bilgi veren Yalçın, "Türkiye yükseköğretim sisteminin mevcut durumu ve eğilimlerini, uluslararası karşılaştırmalarla birlikte bütünsel ve kapsamlı bir şekilde veriye dayalı olarak incelemek ve değerlendirmektir. Bu izleme ve değerlendirme raporuyla yükseköğretim ve bilim politikalarının daha fazla tartışılmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Yükseköğre­time Bakış 2020: İzleme ve Değerlendirme Raporu, mevcut yükseköğretim sisteminin göstergelerini kapsamlı bir şekilde inceleyerek, sistemin durumunu, eğilimlerini ve muhtemel müdahale ve iyileş­tirme alanlarını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Böylece, oldukça zengin bir gösterge setin­den hareketle Türkiye'deki yükseköğretim politikalarının bağımsız bir şekilde değerlendirilmesi yapılmaktadır. Türkiye yükseköğretim sisteminin güncel durumunun ele alındığı ve yükseköğretim politikaları­nın gündeme getirildiği bu raporun yükseköğretim camiası ve tüm Türkiye için faydalı olacağına inanıyoruz. Bu yılki raporumuz yedi bölümden oluşmaktadır. Yükseköğretime geçiş, yükseköğretime erişim ve katılım, eğitimin çıktıları, öğretim elemanları, eğitim ortamları, yükseköğretimin finansmanı ile üniversitelerin akademik ve yenilikçilik performansı." ifadelerini kullandı.  

Rapor hakkında bazı önemli bulguları paylaşan Yalçın, konuşmasının devamında ise önemli önerilerde de bulundu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir